Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή για τη χαλαζόπτωση του Αυγούστου

Δείτε τη διεξαχθείσα συζήτηση από τα πρκατικά της Βουλής.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΒ΄
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑ΄
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

H με αριθμό 3350/12.08.2008 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Βασιλείου Τόγια προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από χαλαζόπτωση σε περιοχές του Νομού Βοιωτίας. Η ερώτηση του κυρίου Τόγια έχει ως εξής:

Η πρόσφατη χαλαζόπτωση στον Ν. Βοιωτίας (Διόνυσο, Παύλο, Κάστρο κ.λπ. και την ευρύτερη περιοχή) προκάλεσε πλήρη καταστροφή ιδιαίτερα σε βαμβακοκαλλιέργειες και καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας. Ειδικά για τις καλλιέργειες της βιομηχανικής ντομάτας, έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών εάν θα εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης (ΚΥΑ 278486/05.03.2008, άρθρο 3). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο οι αγρότες που παραδίδουν κατ’ έτος για μεταποίηση 4.000 κιλά ντομάτες ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. Εξαιτίας της πρόσφατης καταστροφής των καλλιεργειών, λόγω της χαλαζόπτωσης, οι αγρότες πιθανότατα δεν θα μπορούν να παραδώσουν για φέτος αυτές τις ποσότητες. Ερωτάται ο Υπουργός:
1.Πότε θα ενεργοποιηθεί ο προβλεπόμενος μηχανισμός των αποζημιώσεων και πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες για το σύνολο της πραγματικής τους καταστροφής;
2.Ειδικά για την περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για τη βιομηχανική ντομάτα, θα υπάρξει κάποιου είδους πρόβλεψη/εξαίρεση όσων έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα;

Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Κύριοι συνάδελφοι, για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 10.08.2008 σε διάφορες καλλιέργειες, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι αραβόσιτος, αμπέλια, ελιές, φιστίκια Αιγίνης του Νομού Βοιωτίας διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για την υποβολή των δηλώσεων. Σημειώνεται ότι το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων άρχισε πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Συνεχίζεται για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς το συντομότερο δυνατόν. Επισημαίνεται ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή καταβάλλονται εντός τριμήνου από τη λήξη της συγκομιδής των ζημιωθέντων προϊόντων. Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2008 έως 31 Δεκεμβρίου 2010 καταβάλλεται κατά έτος στους παραγωγούς ντομάτας που καθίστανται δικαιούχοι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η εν λόγω ΚΥΑ συνδεδεμένη ενίσχυση ανά εκτάριο καλλιεργούμενης γης.

Το ποσοστό της ενίσχυσης και τον τρόπο που καταβάλλεται το συναποφασίσαμε με τους ντοματοπαραγωγούς σε πολλές συσκέψεις που έγιναν μέχρι τώρα. Για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης προϋπόθεση αποτελεί οι γεωργοί να παραδίδουν κάθε έτος για μεταποίηση τουλάχιστον τέσσερις τόνους ντομάτας ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. Όσον αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην περίπτωση καταστροφής των καλλιεργειών από χαλαζόπτωσης και αδυναμίας παράδοσης τεσσάρων τόνων ντομάτας ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης θα συνεκτιμηθούν τα πορίσματα των εξατομικεύσεων του ΕΛΓΑ. Δηλαδή εάν το άθροισμα της ποσότητας που παραδόθηκε και αυτής που χάθηκε με βάση τα πορίσματα του ΕΛΓΑ ξεπερνούν τους τέσσερις τόνους ανά στρέμμα τότε θα κριθούν δικαιούχοι του συνδεδεμένου μέρους της οικονομικής ενίσχυσης.

Συνεπώς, δεν θα μείνουμε στην ποσότητα που έχουν παραδώσει αλλά θα συνυπολογίσουμε την ποσότητα που χάθηκε λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί και θα προσθέσουμε και την ποσότητα που παραδόθηκε. Εφόσον έτσι ξεπεράσουν τους τέσσερις τόνους τότε κανονικά θα τύχουν της επιδότησης που προβλέπεται από τον Κανονισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Τόγιας έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΓΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν υπεισέρθω στο κύριο θέμα της επίκαιρης επερώτησης απλώς να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μη απαντηθείσα ερώτηση και όπως ξέρετε κατά τον Κανονισμό έχει μετατραπεί σε επίκαιρη ερώτηση. Απλώς να σας πω στατιστικά για τον σεβασμό στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στους Βουλευτές, επτά ερωτήσεις είναι αναπάντητες μέχρι τώρα.

Τέσσερις από αυτές εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες.Φαντάζομαι ότι είναι απλώς σύμπτωση το γεγονός ότι τρεις απαντήθηκαν στις 24-10-2008, αφ’ ης στιγμής επελέγη, εκληρώθη και μετετράπη η αναπάντητη ερώτηση σε επίκαιρη επερώτηση. Σε ό,τι αφορά το κύριο θέμα της συζήτησής μας, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει και γενικότερα πρόβλημα αλλά ειδικά για το θέμα της βιομηχανικής τομάτας, υπάρχει μια αδικία.

Άκουσα ως ένα βαθμό ότι καλύπτετε το θέμα ως προς την παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας ιδιαίτερα λόγω της λειψυδρίας, η οποία στην περιοχή ήταν εντονότατη. Λόγω επίσης των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως η χαλαζόπτωση, υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Βρίσκονται τώρα σε δεινή θέση. Περίπου κατά υπολογισμούς που έχουν γίνει στην περιοχή 25% έως 30% λιγότεροι παραγωγοί είναι σε θέση να παραδώσουν το ελάχιστο, 4 τόνους. Εσείς προκρίνετε τη λύση της αποζημίωσης. Δώστε μου μια απάντηση για την εξαίρεση κατ’ αρχήν, αν δηλαδή θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών η περιοχή της Βοιωτίας, η οποία πιστοποιημένα επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα.

Να μην ισχύσει δηλαδή γι’ αυτούς το όριο των 4 τόνων, που είναι μια απλή, καθαρή και απόλυτη λύση και εξυπηρετεί όλους ή σε περίπτωση αποζημίωσης, να συνυπολογιστεί στη ζημιά το ποσό του συνδεδεμένου. Να υπάρξει μια απάντηση ως προς το πρώτο και μία δέσμευση ως προς το δεύτερο για να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες και εντολές, να το μάθουν οι αγρότες για να ησυχάσουν, γιατί ξέρετε το εισόδημα των τελευταίων χρόνων που έχει πληγεί από διάφορους άλλους λόγους, επλήγη και από έκτακτες συνθήκες και η κατάστασή τους πραγματικά είναι αφόρητη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Κύριε συνάδελφε, σας διαβεβαιώ ότι λόγω του όγκου που υπάρχει από
ερωτήσεις, γιατί οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας στις περιφέρειες υποβάλουν ερωτήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οφείλεται η καθυστέρηση και για όνομα του Θεού μη θεωρήσετε ότι υπάρχει κάτι με εσάς προσωπικά..Για το θέμα που συζητούμε θέλω να σας πω ότι τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανική τομάτα ήταν μια καλλιέργεια που είχε πολλά προβλήματα. Τη χρονιά αυτή όμως οι τιμές της βιομηχανικής τομάτας κινούνται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια.

Στη δική σας περιοχή όντως υπάρχει πρόβλημα. Υπήρξε πρόβλημα, διότι από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2008, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε. Όπως σας απήντησα και στην πρωτολογία μου, έχουν γίνει οι επισημάνσεις, έχουν γίνει οι δηλώσεις και σας διαβεβαιώνω ότι ο ΕΛΓΑ θα βοηθήσει τους τοματοπαραγωγούς και όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν με δίκαιο, αντικειμενικό τρόπο και το ταχύτερο δυνατό και όσον αφορά τις επιδοτήσεις.Βάλατε το θέμα της επιδότησης σε μια διπλή κατεύθυνση.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι να εξαιρεθεί η περιοχή από το πλαφόν των 4 τόνων. Αυτό αντίκειται στο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι βέβαιο ότι εάν πάνε στη λύση αυτή, που είναι η πιο απλή λύση –σωστά το είπατε- θα έχουμε καταλογισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως διαβεβαιώνουμε τους παραγωγούς και θα το μεταφέρουμε –θα τους ενημερώσουμε για το θέμα αυτό- ότι θα συνυπολογιστεί η ποσότητα που έχουν παραδώσει με την ποσότητα που έχει καταστραφεί και εφόσον ξεπεράσουμε το πλαφόν των 4 τόνων, τότε θα πληρωθούν κανονικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Είναι μια ξεκάθαρη θέση αυτή. Θα κοιτάξουμε από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε με τις εκτιμήσεις που θα γίνουν να μπορούμε να συμπληρώσουμε το πλαφόν αυτό και πιστεύω ότι εάν συνυπολογιστούν τα δύο, δηλαδή αυτή η ποσότητα που παραδόθηκε και αυτή η ποσότητα η οποία καταστράφηκε, θα ξεπεράσουμε τους 4 τόνους και δεν θα υπάρξει καμία μείωση των επιδοτήσεων στην περιοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: