Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή στον Λιάπη για καθυστέρηση

H επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη ο δήμαρχος Χαιρωνείας κ. Παπαγγελής.
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Πολιτισμού, κ. Mιχάλη Λιάπη,
Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα 10682

Θέμα: Έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Χαιρώνεια Βοιωτίας

Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια των δύο συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχ. Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο (9 και 29/7/2008) σε σχέση με την αδειοδότηση θερμοηλεκτρικού σταθμού της εταιρείας Enelco στη Χαιρώνεια και της απορριπτικής γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ., εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρης της περιοχής για την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα επιβεβαίωνε την ακύρωση της μονάδας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ολόκληρη η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μονάδας που θα προκαλέσει σημαντική βλάβη στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ιστορικότητα της περιοχής.

Σας υπενθυμίζουμε την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας και της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές γνωμοδοτήσεις τους, δεδομένου ότι το έργο αλλοιώνει μη αντιστρέψιμα σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε περιβαλλοντικούς όρους στη μονάδα χωρίς να ζητήσει την γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ, κατά παράβαση του νόμου και η υπόθεση αυτή έφθασε στο ΚΑΣ λόγω των τοπικών αντιδράσεων.

Σας καλούμε να διασώσετε το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σήμανε το τέλος της πόλης-κράτους και την επικράτηση των Μακεδόνων, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος. Θεωρούμε ότι μετά και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν είναι δυνατό να συναινέσετε να καταστραφεί ένας χώρος με ιστορικότητα 2500 χρόνων για την πραγματοποίηση μιας ιδιωτικής επένδυσης.
Ελπίζουμε σε άμεση ανταπόκριση σας,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: