Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οι βαρόνοι των Μedia από τον Χρήστο Πασαλάρη

Εγινε χθες η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Βαρόνοι των Μedia, Χθεσινοί και Σημερινοί», του Χρ. Πασαλάρη.
Ήταν όλοι εκεί. Παλιοί και νέοι μαθητές του, πολιτικοί, δημοσιογράφοι
. Όλοι, για να τιμήσουν, όπως είπαν, το δάσκαλο της δημοσιογραφίας, τον άνθρωπο που αντιστάθηκε στο κατεστημένο και που «έσπειρε» αξίες, αρχές και δεοντολογία μέσα από τη Σχολή, που δίδαξε, και τις διευθυντικές θέσεις, που κατείχε στις μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες.
Η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Χρήστου Πασαλάρη, με τίτλο «Οι Βαρόνοι των Μedia, Χθεσινοί και Σημερινοί», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, ήρθε να υπενθυμίσει μέσα από μνήμες και τοποθετήσεις των ομιλητών, ότι η δημοσιογραφία μπορεί να είναι λειτούργημα.

«Ο Πασαλάρης είναι ένας από εμάς, που πιστεύουμε ότι κάνουμε λειτούργημα και όχι επάγγελμα, που υπηρέτησε με ήθος τον κλάδο και την ΕΣΗΕΑ», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Πάνος Σόμπολος χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «γίγαντα της δημοσιογραφίας που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτήν, μέσα από δύσβατα μονοπάτια και στάθηκε όρθιος σε ένα σκληρό αγώνα».
«Ήταν και είναι, πάνω από όλα, εξαίρετος δάσκαλος της Δημοσιογραφίας. Τα δικά του μαθήματα ισχύουν μέχρι σήμερα, στα 35 χρόνια της διαδρομής μου», είπε ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Ευ. Αντώναρος, μαθητής του από το 1969, οπότε τον κάλεσε να δουλέψει μαζί του στο περιοδικό «Επίκαιρα». «Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του επιμορφώνονται», πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και διαβίβασε στο Χρ. Πασαλάρη τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού.

Στην παρουσίαση του «Οι Βαρόνοι των Media, Χθεσινοί και Σημερινοί», βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, η πρ. πρόεδρος της Βουλής, Αν. Ψαρούδα-Μπενάκη, ο τ. πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, οι βουλευτές Γερ. Γιακουμάτος, Ηλ. Κοντογιάννης, Γ. Λιάνης και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωσταντίνου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Χατζηνικολάου, Μαρία Χούκλη και Μάρω Λεονάρδου, παλιοί μαθητές του και οι αριστούχοι νέοι, οι Μάριος Αραβαντινός, Μαρία Βάθη, Τζούλια Κωνσταντοπούλου και Ειρήνη Ραχούτη, υπό τον συντονισμό της, επίσης μαθήτριάς του, Σοφίας Βούλτεψη.

«Αν θέλει κανείς να δει τι φταίει για την απαξία της δημοσιογραφίας, ας διαβάσει το βιβλίο του Χρ. Πασαλάρη», τόνισε η Μ. Χούκλη προσθέτοντας ότι «σε αυτό, καταγράφονται καθαρά και χωρίς υπεκφυγές πολλές αιτίες και πρόσωπα που οδήγησαν τον Τύπο στην ανυποληψία.

Ένα βιβλίο, σχεδόν μυθιστορηματικό, με ήρωες, κομπάρσους και τέρατα, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, που φωτίζει πτυχές της διαπλοκής, η οποία ταλανίζει ακόμη το δημόσιο βίο».
«Βιβλίο ενάντια στο ρεύμα» χαρακτήρισε το δημιούργημά του ο συγγραφέας, άνθρωπος που δηλώνει στο πίσω μέρος του εξωφύλλου: «Δεν υπηρέτησα κανέναν άλλον, πέρα από την εφημερίδα και τον αναγνώστη... Δεν πήρα ποτέ μία δεκάρα από κόμματα, πολιτικούς, επιχειρηματίες, λεφτάδες, σκυλάδες, πράκτορες, ντόπιους και ξένους. Δεν υπάρχει άνθρωπος να πει ότι αγόρασε την πένα, το μυαλό, τη συνείδηση μου...».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: