Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ

Επεισοδιακά ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς εργαζόμενοι ΟΤΑ αλλά και δημοσιογράφοι μέλη της ΠΟΕΣΥ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Έξω από το κτίριο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου διεξάγεται το συνέδριο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικές επιχειρήσεις, προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολικοί τροχονόμοι, με διαφορετικά αιτήματα, καθώς και εργαζόμενοι από το Κιλκίς, που διεκδικούν το χαρακτηρισμό του νομού ως παραμεθόρια περιοχή.
Επίσης, είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων σε προγράμματα Προνοιακών Δομών, Δημοτικών Υπαλλήλων καθώς και Εστιατόρων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το Δημοτικό φόρο και τα τέλη.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να μην υπάρξει παραχώρηση των τομέων της καθαριότητας και του πρασίνου των δήμων σε ιδιώτες, αλλά και θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, αύξηση του μισθολογίου, μεταφορά των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο του συνεδρίου σχετικά με τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες.


Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση για την παραπομπή της διοικητικής μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες.


Στην ομιλία του, μετά από εκείνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εξέθεσε το έργο της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά θέματα.
Συγκρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης με εκείνη του ΠΑΣΟΚ ο κ.Παυλόπουλος είπε πως η σημερινή κυβέρνηση έπραξε πράγματα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, παρά τα «τεράστια οικονομικά προβλήματα», όπως δήλωσε.


Όπως διευκρίνισε ο υπουργός στον προϋπολογισμό του 2009 θα δοθούν για την Αυτοδιοίκηση 62 εκατομμύρια ευρώ καθώς και το 90% από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι πόροι από τους ΚΑΠ αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2008-2009, προσέθεσε ο υπουργός.


Σχετικά με την Διοικητική Μεταρρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως, όταν υλοποιηθεί, ο αριθμός των ΟΤΑ πρώτου βαθμού θα είναι 350 με 400 Δήμοι ενώ λίγες μόνο κοινότητες θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους.
Τόνισε ακόμη ότι, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, κατά τον υπουργό δεν πρόκειται να καταργηθεί το 42%.
Τέλος όσον αφορά τις προνοιακές δομές, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Συνεδρίου, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα έως το τέλος του χρόνου να εγγυηθεί τη διατήρησή τους.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ επιμένει στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά με αρμοδιότητες και πόρους.
Στην εισήγησή του, ο κ.Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην εγγραφή 1,711 εκ. ευρώ των παρακρατηθέντων στον προϋπολογισμό, η αποπληρωμή των οποίων αρχίζει από το 2009, καθώς και στην καταβολή από το 2009, του 90% των τελών κυκλοφορίας στην ΤΑ.
«Σήμερα διεκδικούμε την απόδοση στην ΤΑ των 180 εκ. ευρώ που τα τελευταία χρόνια μεταφέρονταν από τους προϋπολογισμούς υπουργείων στους ΚΑΠ και τα οποία δεν ενεγράφησαν στον φετινό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.


Η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί τη διόρθωση της ΣΑΤΑ του 2009, από 920 εκ. ευρώ σε 992 εκ. ευρώ, ενώ ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση ο ακριβής τρόπος απόδοσης των παρακρατηθέντων. Τέλος ζητά μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό του φορολογικου συστήματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: