Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Καρλομάγνος

Αρχισε η υποβολή των αιτήσεων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα Καρλομάγνος του Ααχεν, επικροτώντας νεανικές δράσεις που προωθούν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και ολοκλήρωση. Στην περυσινή, πρώτη, απονομή η Ελλάδα είχε τιμηθεί με το τρίτο βραβείο.
Η δεύτερη έκδοση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνος για Νέους ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 2008 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Ιανουαρίου 2009. Απευθύνεται σε νέους από 16 έως 30 ετών από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε δράσεις που αποβλέπουν στην προώθηση μιας κοινής αντίληψης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα του Βραβείου Καρλομάγνος του Ααχεν θα απονείμουν στους νικητές χρηματικά έπαθλα αξίας 2.000 έως 5.000 ευρώ προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τις δράσεις των νέων. Οι εκπρόσωποι των καλύτερων δράσεων από κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη θα προσκληθούν στο Ααχεν της Γερμανίας στις 19 Μαΐου 2009.
Οι διοργανωτές προσβλέπουν σε πρακτικά παραδείγματα συμβίωσης Ευρωπαίων πολιτών. Οι δράσεις που θα κατατεθούν μπορούν να αφορούν είτε διοργάνωση εκδηλώσεων, προγράμματα ανταλλαγών νέων ή διαδικτυακά προγράμματα με ευρωπαϊκή διάσταση.
Την περασμένη χρονιά ένα νεανικό πρόγραμμα από την Ουγγαρία με τίτλο «Μαθητές χωρίς σύνορα» έλαβε το πρώτο βραβείο Καρλομάγνος για Νέους. Χάρη σε αυτή τη δράση, περισσότεροι από 100 μαθητές από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, καθώς και άλλων χωρών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο προκειμένου να ηγηθούν ομάδων εργασίας (workshops) σε ευρωπαϊκά θέματα.
Το δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στη Βρετανία και την Ελλάδα αντιστοίχως.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: