Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Η καθημερινότητα της Μπουρμπούλια στις φυλακές Ελεώνα

Γεωργία Ευσταθίου
http://www.zougla.gr/
Πιο εύκολα φαίνεται να περνάνε οι μέρες για την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια στις γυναικείες φυλακές Θήβας όπου εκτίει την δωδεκαετή ποινή της, από ό,τι στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν προφυλακισμένη.

Στον Κορυδαλλό η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα έντονη, με πιο «άγριες» κρατούμενες και συμπεριφορές «μπαρούτι» ανά πάσα στιγμή. Παρά το γεγονός ότι η πρώην ανακρίτρια δεν είχε ιδιαίτερες παρέες, ούτε πολλά πάρε-δώσε με τις υπόλοιπες φυλακισμένες, εκείνες την κοιτούσαν με «στραβό μάτι» και της επετίθεντο λεκτικά αρκετά συχνά. Συγκρατούμενές της, έλεγαν ότι τις κοιτούσε «αφ’ υψηλού» και δεν καταδεχόταν να τους πει ούτε καλημέρα, ενώ δεν ήταν λίγα τα σχόλια του τύπου «ήρθε στον Κορυδαλλό με μαύρισμα που θα ζήλευε και ο Ψινάκης», «έκανε τα μπάνια της με την ησυχία της και εμφανίστηκε» κτλ.

Οι αρχιφύλακες, θέλοντας να προστατέψουν τη διάσημη κρατούμενή τους από τα αδιάκριτα μάτια των συγκρατουμένων της και φοβούμενοι μια πιθανή επίθεση εναντίον της, ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα παραμονής της σε «καλό» κελί, τη μετέφεραν στην ειδική πτέρυγα με τις «μωρομάνες» όπου η ατμόσφαιρα ήταν πιο ήρεμη.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια βρέθηκε ξανά στη φυλακή, για να εκτίσει τη δωδεκαετή ποινή που της επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αυτή τη φορά όμως πέρασε την πόρτα του νέου αναβαθμισμένου καταστήματος κράτησης γυναικών στον Ελεώνα Θηβών. Οι παρέες της τους τέσσερις αυτούς μήνες που βρίσκεται εκεί είναι περιορισμένες ενώ δεν ανταλλάσσει πολλές κουβέντες με τις συγκρατούμενές της. Τρεις είναι οι γυναίκες με τις οποίες η πρώην ανακρίτρια κάνει αρκετή παρέα και περνάει μαζί τους πολλές ώρες παίζοντας αυτοσχέδια παιχνίδια.

Μια από αυτές, η Μαργαρίτα που έχει καταδικαστεί για εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, είναι ίσως το άτομο με το οποίο η κυρία Μπουρμπούλια περνάει τον περισσότερο χρόνο της και χρησιμοποιούν μεταξύ τους προσφιλείς εκφράσεις όπως «τι κάνεις μωρό μου» και «τι έπαθες αγάπη μου». Μπιρίμπα, πασιέντζα και γκρινιάρης είναι τα παιχνίδια που προτιμούν, πάντα με αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα από ξυσμένες τηλεκάρτες. Οι συγκρατούμενές της συζητούν συχνά για το μπλαζέ ύφος της πρώην ανακρίτριας καθώς και για τη φράση «Βαρέθηκα, θέλω να φύγω» που είπε κάποια μέρα σε έναν αρχιφύλακα, όταν αυτός τη ρώτησε πώς περνάει.

Η συμπεριφορά των φυλάκων και των αρχιφυλάκων απέναντί της είναι με το «γάντι» ενώ δεν είναι λίγοι οι φύλακες που της έχουν ζητήσει την άποψή της για την ανακαινισμένη φυλακή της Θήβας. «Εντάξει», «καλά» είναι συνήθως ορισμένες από τις απαντήσεις της ενώ μια φορά απάντησε με παράπονο σε έναν φύλακα «πολύ μπετόν όμως βρε παιδί μου». Πολλές συγκρατούμενές της τη γνωρίζουν με το επίθετό της ενώ όσοι χρησιμοποιούν το μικρό της προτιμούν να την αποκαλούν με τα υποκοριστικά Τάνια και …Νάντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: