Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Αγχος έχουν οι νέες Ελληνίδες για το σεξ

Aγχος για τη σεξουαλική τους απόδοση δεν έχουν μόνο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ).
Προηγούμενα δεδομένα που αφορούσαν στα τηλεφωνήματα ανδρών που έλαβε η γραμμή βοήθειας (2310 99 90 99) του ΚΕΣΑΥ από όλη την χώρα, για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007, έδειξαν πως η πλειοψηφία των ανδρών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν άγχος για τις σεξουαλικές επιδόσεις τους (82,1%).

Υπάρχει η άποψη πως οι άνδρες είναι αυτοί μόνο που αγχώνονται, θέλοντας να εντυπωσιάσουν τόσο την σύντροφό τους όσο και τον εαυτό τους με τις επιδόσεις τους. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται από τα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από το 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2008 πάλι από τα ερωτήματα που έθεσαν οι Ελληνίδες στην ανοικτή γραμμή του ΚΕΣΑΥ. Το πιο κοινό πρόβλημα που ανέφεραν οι Ελληνίδες σε ποσοστό 30% είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (3 στις 10) από τις οποίες το 24% εμφάνιζαν άγχος, δυσκολία στην κορύφωση αντιμετώπιζε το 24,6% εκ των οποίων το 68% είχε άγχος, ενώ για το 6 % των γυναικών που χρειαζόταν βοήθεια, η σεξουαλική επαφή ήταν επώδυνη και από αυτές οι περισσότερες από τις μισές (54%) είχαν άγχος.

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 14% των κλήσεων από γυναίκες, αφορούσε γενικές ερωτήσεις για το σεξ και την σεξουαλική λειτουργία, όχι μόνο γιατί αγνοούσαν κάποια θέματα, αλλά και γιατί θέλανε να διασταυρώσουν κατά πόσο όσα είχανε ακούσει ή διαβάσει ήταν επιστημονικά σωστά.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΣΑΥ το άγχος απόδοσης ίσως είναι πιο συχνό στις νεαρότερες Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικό πρόβλημα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας όσων δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις στην σεξουαλική τους ζωή ήταν 32,5 ετών (έναντι των 35 ετών που είναι ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών που ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους).

Το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία, κατά τη σεξουαλική λειτουργία (ερωτική επαφή) καθίσταται ένας φαύλος κύκλος που κάνει τα πράγματα «δύσκολα» γιατί έτσι τελικά εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο άγχος! Μήπως το άγχος για καλύτερο σεξ, δημιουργεί το σεξουαλικό πρόβλημα; Ή το σεξουαλικό πρόβλημα προκαλεί άγχος για το πόσο καλό θα είναι το σεξ; Ίσως η απάντηση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Φαίνεται όμως πως το άγχος απόδοσης δεν εμφανίζεται σε μια καινούρια σχέση ή όταν υπάρχει περιστασιακός σύντροφος. Οι περισσότερες ελληνίδες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα (το 95,2 %) βρίσκονταν σε σταθερή σχέση!

Πάντως από τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν άγχος απόδοσης, το 79% δήλωναν πως έχουν και γενικό στρες στην ζωή τους (το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 63,9%). Φαίνεται πως το γενικότερο άγχος αποτελεί αιτία για την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος και μετά ακολουθεί το άγχος της επίδοσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο επαγγελματικό άγχος και το άγχος για την σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες (το ποσοστό των ανδρών ήταν 50,5%).

«Μέσα από την ανοιχτή γραμμή βοήθειας του Κέντρου αντιλαμβανόμαστε πως το άγχος για τη σεξουαλική επίδοση κρύβει την ανασφάλεια του ατόμου για τη σεξουαλική του ικανότητα, την έλλειψη γνώσης ή την κακή επικοινωνία ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους. Και αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μια αποτυχημένη προσπάθεια», αναφέρει ο υπεύθυνος ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ δρ. Σταμάτης Παπαχαρίτου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: