Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ο τραυματισμός του 16χρονου στο Περιστέρι

Η σφαίρα των 38 χιλιοστών - όπως λέει η Αστυνομία - που ρίχτηκε στον πεζόδρομο του Περιστερίου, βρήκε τον 16χρονο μαθητή στο χέρι, την κοινωνία σε μια έκρηξη οργής και την πολιτική ηγεσία σε βαθειά κρίση ανυποληψίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση, πρόκειται για μια μολύβδινη βολίδα πυροδοτούμενου φυσιγγιού πυροβόλου όπλου. Από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τα εν γένει χαρακτηριστικά της, μάλλον προήλθε από φυσίγγια διαμετρήματος 38 SPECIAL ή από φυσίγγια MAGNUM 357, εκδοχή που θεωρείται λιγότερο πιθανή.
Όπως εκτιμά ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καρακούκης, η βολή έγινε από απόσταση 50 μέτρων. Επίσης, δεν υπήρξε παραμόρφωση της βολίδας, ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το όπλο να είναι αυτοσχέδιο και όχι εργοστασιακής κατασκευής.
Το θύμα αυτή τη φορά ήταν τυχερό. Μόνο μία πληγή στο χέρι. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, από αυτήν την ενέργεια, πιθανώς να λειτουργήσουν καταλυτικά. Η δημοσιοποίηση της βαλλιστικής έκθεσης για το φόνο του Αλέξανδρου, σε συνδυασμό με την υπαρκτή ή την «επίκτητη» τρέλα του κατηγορούμενου για το φόνο ειδικού φρουρού, αλλά και την προκλητική έως και απεχθή για τη νεολαία συμπεριφορά του συνηγόρου του, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα.


Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» επέτεινε την αίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι η δικαιοσύνη εξακολουθεί να «χαϊδεύει τα αυτιά» των αστυνομικών, παρά την κοινωνική ένταση που κλιμακώνεται. Η απόφαση της δικαιοσύνης για το φονικό της Παιανίας κατέδειξε πως υφίσταται αγεφύρωτη απόσταση μεταξύ των δικαστικών αποφάσεων και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.


Έρχεται τώρα ο τραυματισμός του 16χρονου στο Περιστέρι, για να προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας αλλά και οργή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έσπευσε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης να πολιτικοποιήσει το συμβάν, κάνοντας λόγο για δολοφονική επίθεση. Την ίδια φρασεολογία χρησιμοποιεί και ο Συνασπισμός. Ο πατέρας του νεαρού, που αποκάλυψε την υπόθεση, παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας να τη συγκαλύψει, είναι συνδικαλιστής, προκείμενος στις τάξεις του ΚΚΕ.


Το μεσημέρι, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα ακόμη βήμα, θέτοντας ζήτημα μηχανισμών, που λειτουργούν υπογείως. Η Χαριλάου Τρικούπη «έδειξε» έτσι τη λειτουργία παρακράτους, αν και δεν έκανε χρήση του όρου. Προηγουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Αλέκου Αλαβάνου, επισήμως κατήγγειλε μηχανισμό υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στελεχών του, δείχνοντας την ΕΥΠ, η οποία και προέβη σε δημόσια ανακοίνωση, αρνούμενη την όποια εμπλοκή της, ενώ σε αντίστοιχη δήλωση αναγκάστηκε να προβεί και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.


Από το πρωί της Πέμπτης, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και το υπουργείο Υγείας υιοθέτησαν με σπουδή την άποψη ότι ο νεαρός μαθητής στο Περιστέρι εβλήθη από αεροβόλο όπλο. Λίγο αργότερα, κατέστη σαφές ότι το παιδί πυροβολήθηκε και η Αστυνομία άρχισε δειλά να κάνει λόγο για βολίδα 22 χιλιοστών. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η βολίδα προήλθε από πιστόλι 38 χιλιοστών. Οι φήμες αυτές λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά.


Ο 16χρονος εβλήθη από απόσταση και σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι γιατροί, οι περίοικοι, καθώς και οι Αρχές. Η φορά είναι από πάνω προς τα κάτω. Ένα τσούρμο παιδιών συνομιλούσε μπροστά από μία καφετέρια, 200 μέτρα από το σχολείο τους στον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου. Αυτός που πυροβόλησε, έριξε στο σωρό. Από τύχη η βολίδα δεν κτύπησε ένα μάτι, από τύχη δεν κτύπησε τον κρόταφο ενός παιδιού.
Το χρονικό


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο 16χρονος Γιώργος Παπλωματάς, μαθητής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου και μέλος του 15μελους, βρισκόταν μαζί με 11 φίλους και συμμαθητές του σε παγκάκι στον πεζόδρομο του Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως και συζητούσαν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Ξαφνικά, μια σφαίρα σφηνώθηκε στη δεξιά παλάμη του 16χρονου. Το σημείο, όπου έγινε το περιστατικό, βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το σχολείο του Γιώργου, ο οποίος είναι γιος του συνδικαλιστή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Κώστα Παπλωματά.
Αφού μεταφέρθηκε σε μπυραρία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το παιδί μετέφερε στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» ο πατέρας του.

Όπως όλα δείχνουν, το παιδί «είχε Άγιο», καθώς, εάν η σφαίρα το είχε πλήξει σε άλλο σημείο, θα μπορούσε να του έχει αφαιρέσει τη ζωή. Όσον αφορά στο γιατί δεν τραυματίστηκε σοβαρά ο μαθητής, υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τρία ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα, είτε η σφαίρα ήταν παλιά, είτε ο δράστης πυροβόλησε από αρκετά μακρινή απόσταση, είτε η σφαίρα καρφώθηκε στο χέρι του 16χρονου, προερχόμενη από τον αέρα.


Οι άνδρες της Αστυνομίας τώρα ισχυρίζονται ότι έγινε λάθος εκτίμηση του περιστατικού και ότι ενημερώθηκαν από το νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» στη 1 τα ξημερώματα, ωστόσο επιμένουν ότι στο σημείο δε βρισκόταν κανείς αστυνομικός εν υπηρεσία. Το σενάριο που εξετάζουν, είναι κάποιος περίοικος να ενοχλήθηκε από την παρουσία των παιδιών και να πυροβόλησε, προκειμένου να τα εκδιώξει. Γι’ αυτό, άλλωστε, ερευνούν όλες τις καταγγελίες που τυχόν έχουν γίνει στο παρελθόν από κατοίκους της περιοχής, που διαμαρτύρονται για όχληση.


Στον πεζόδρομο του Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως, όπου έγινε το συμβάν, δε βρέθηκαν κάλυκες, ενώ ο ίδιος ο μαθητής αναφέρει στην κατάθεσή του ότι δεν άκουσε πυροβολισμό και δεν είδε κάποιον να τον σημαδεύει.
Πάντως, λίγο μετά τις 13.30, ολοκληρώθηκε η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 16χρονος για την αφαίρεση της σφαίρας από την παλάμη του αριστερού χεριού του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, στέφθηκε από επιτυχία.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: