Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Η επιστολή από τους Ακραιφνείς

Ιδού η επιστολή που οι Ακραιφνείς απηύθυναν προς τους δημόσιους φορείς αλλά και σε όσους έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην συντήρηση και ανάδειξη των σπουδάιων αρχιολογικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή.


Μας ενδιαφέρει όλους
Eίναι απαραίτητο να παρατεθεί όλο το περιεχόμενο της πρώ­της επιστολής γιατί δεν απευθύνεται μόνο στις υπηρεσίες που αναφέραμε στην πρώτη σελίδα αλλά σε όλους όσους έχουν την δυνα­τότητα να βοηθήσουν. Η ίδια επιστολή θα σταλεί και σε άλλους αποδέκτες. Στο τέλος τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα συγκεντρωθούν σε έ­να τεύχος και θα αποτελέσουν στοι­χεία χρήσιμα και για τους σημερινούς κατοίκους αλλά και για τις καινούργιες γενεές. Διαβάστε την:


Ακραίφνιο 17/4/ 2008 Αρ. Πρ. 4 (του Π.Σ.Α) )
Σας πληροφορούμε ότι στην περι­φέρεια του Δήμου Ακραιφνίας
του νο­μού Βοιωτίας υπάρχουν, εγκαταλειμ­μένοι στη φθορά του χρόνου, οι παρα­κάτω σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, που ο Σύλλογος των Απανταχού Ακραιφνιωτών και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακραιφνίου, με την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπη­ρεσίας Θηβών, ενδιαφέρονται να τους αναδείξουν και να τους προστατέ­ψουν.

1. Το Μαντείο του Πτώου Απόλλω­να: Ιδρύθηκε γύρω στον 70 π.Χ. αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα Μαντεία της Αρχαιότητας. Οι βροχές και οι ρίζες των αγρίων δένδρων που έχουν φυτρώσει ανάμεσα στα τοιχώ­ματα των εγκαταστάσεων γκρεμίζουν ότι έχει μείνει μέχρι σήμερα όρθιο. Επιβάλλεται να καθαριστεί και να περι­φραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Επί­σης επιβάλλεται σε ορισμένα κτίσματα από πωρόλιθο να κατασκευαστούν στέγαστρα προκειμένου να προφυλα­χθούν από τις βροχές και τα χιόνια, που τα μεταβάλουν σιγά-σιγά σε μια άμορφη μάζα από χώμα. (συνημμένη σελίδα 3, 4).

2. Ηρώο του Πτώου στο Καστράκι (Κορύτιζα): Ιδρύθηκε την ίδια περίοδο με το ναό του Απόλλωνα και αποτελεί­ται από δύο κτιριακά συγκροτήματα που απέχουν μεταξύ τους 100μ. περί­που. Και τα δύο είναι χαμένα μέσα σε δυσπρόσιτο δάσος από πουρνάρια. Για να γίνει εφικτή η επισκεψιμότητα του χώρου πρέπει να γίνει διάνοιξη δρόμου
ή μονοπατιού, να καθαριστεί περιμετρι­κά, και να περιφραχθεί.
(συνημμένη σελίδα 5).

3. Η Ακρόπολη του Ακραιφνίου: Πάνω στο νότιο λόφο του σημερινού χωριού βρίσκονται τα τείχη της ακρό­πολης της αρχαίας Ακραιφνίας. Για να γίνει επισκέψιμη η ακρόπολη, χρειάζε­ται καθαρισμός του χώρου, κατά μή­κος του τείχους (500-600 μ.) από τα πουρνάρια και διάνοιξη ενός μονοπα­τιού προς το λόφο. Επίσης σε κάποιο κτίσμα από πωρόλιθο που βρίσκεται δί­πλα στη μικρή πύλη χρειάζεται στέγα­στρο για την προστασία του από τις βροχές και τα χιόνια.(συνημμένη σελί· δα 5, 6).

4. Η Ακρόπολη του Γλα: Ένα περί­που χιλιόμετρο ανατολικά του Κά­στρου και δύο χιλιόμετρα βορειοδυΤΙΚά του Ακραιφνίου βρίσκεται η Μυκηναική ακρόπολη της νησίδας του Γκλά που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Μυκηνοίκής περιόδου. Το σημαντι­κότατο αυτό μνημείο είναι τελείως ε­γκαταλειμμένο. Χρειάζεται καθάρισμα από τα χορτάρια και τους θάμνους που έχουν καλύψει τις κτιριακές εγκατα­στάσεις, κατασκευή μονοπατιού για την άνοδο των επισκεπτών στην Ακρό­πολη (συνημμένη σελίδα 7,8).

Πέραν των ανωτέρω απαιτείται, η τοποθέτηση κατευθυντηρίων πινακί­δων σε πολλά σημεία, που θα μπορούν να οδηγούν τον επισκέπτη στους αρ­χαιολογικΟύς χώρους, καθώς και ενη­μερωτικών πινακίδων για το κάθε επι­σκέψιμο τμήμα σε όλους τους παραπά­νω χώρους.
Λόγω της συμμετοχής των μελών μας και των φορέων της τοπικής κοινω­νίας κάθε οικονομική βοήθεια πολλα­πλασιάζει το εκτελούμενο έργο. Π.χ ο Δήμος δεν έχει μεν τέτοια κονδύλια, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει οικο­νομικά, μας διαθέτει όμως όλα τα μηχα­νικά μέσα που χρειαζόμαστε (αυτοκίνη­τα, εκσκαφείς κλπ.). Το ίδιο συμβαίνει με τα καταστήματα και τους κατοίκους. Ότι έχουν, μας το παρέχουν δωρεάν. Τα λέμε όλα αυτά για να σας πείσουμε ότι, η οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια σε μας, θα πιάσει τόπο και δεν θα πάει χαμένη.
.'
Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό που θα πρέ­πει να χαρακτηρίζει όποιον είναι γνώ­στης του ιστορικού πλούτου μιας πε­ριοχής, σας περιγράψαμε σε αδρές γραμμές το ιστορικό-αρχαιολογικό εν­διαφέρον της περιοχής μας και αισιο­δοξούμε πραγματικά να αποσπάσουμε το ενδιαφέρον σας και να γίνετε και ε­σείς συμμέτοχοι σε αυτή την πρωτο­βουλία και προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας.

Επειδή στην παρούσα χρονική συ­γκυρία, απλοί κάτοικοι του χωριού, ο δήμος και όλοι οι σύλλογοι είναι ευαι­σθητοποιημένοι και πρόθυμοι να βοη­θήσουν, θεωρήσαμε χρέος μας να μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ηγη­θούμε μιας προσπάθειας να συγκε­ντρωθούν τα απαιτούμενα γι αυτόν τον σκοπό χρήματα. Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση και την συμμετοχή των ι μελών μας μπορούμε να εκτελέσουμε μέσα στο 2008 τα παραπάνω έργα.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η διά­σωση και η προβολή αυτών των μνη­μείων είναι έργο μεγάλης πολιτιστικής αξίας, τοπικά ευεργετικό αλλά και ε­θνικά χρήσιμο, παρακαλούμε να ενι­σχύσετε οικονομικά την προσπάθειά μας. Από το 1884 που ανακαλύφθηκαν τα ερείπια του Μαντείου του Πτώου Απόλλωνα μέχρι σήμερα δεν έγινε κα­μία ενέργεια για την διάσωσή τους και την ανάδειξή τους. Το ίδιο συμβαίνει και για τους άλλους τρεις αρχαιολογικούς χώρους. Γι' αυτό η προσφορά σας θα έχει μεγάλη σημασία και θα κα­ταγραφεί στον τοπικό τύπο, στο ενη­μερωτικό οδηγό των παραπάνω αρχαι­ολογικών χώρων και στην ιστορία του χωριού. μας, για να γνωρίζουν οι σημε­ρινοί ακραιφνείς, οι επισκέπτες, αλλά και οι επόμενες γενεές τους συντελε­στές αυτού του σπουδαίου έργου.

Ενη­μερωτικό και φωτογραφικό υλικό των εργασιών, θα αποσταλεί σε όσους με­τάσχουν σ' αυτή την προσπάθεια.
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: 6 Φύλλα με φωτο­γραφικό υλικό.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙ­ΤΣΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: