Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Οι επιστολή Καραμανλή και η απάντηση Παναγόπουλου

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε, προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, την ακόλουθη επιστολή:

«Τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή, προβαίνουν σε πράξεις πρωτοφανούς βίας. Πράξεις που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατά ολόκληρης της κοινωνίας. Πράξεις που πλήττουν την ίδια την Δημοκρατία. Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά, αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα. Λόγω όμως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, ώστε να μην δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας».

Η απάντηση του κ. Παναγόπουλου έχει ως εξής.
«Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Διάβασα με τη δέουσα προσοχή την επιστολή που μου απευθύνατε σχετικά με την αναβολή της συγκέντρωσης που πραγματοποιεί η Συνομοσπονδία στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της. Επιτρέψτε μου ωστόσο να σας ενημερώσω ότι πριν λάβω την επιστολή σας, με πλήρη συναίσθηση του θεσμικού μου ρόλου και με την υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει τις αντιδράσεις όλων εν μέσω κρίσιμων στιγμών και καταστάσεων, εισηγήθηκα και το προεδρείο της ΓΣΕΕ αποφάσισε η απεργιακή μας συγκέντρωση να πραγματοποιηθεί στο ναό της Δημοκρατίας μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι στο Πεδίο Άρεως ακριβώς επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι εκμετάλλευσης και τυφλής βίας.

Το στυγερό έγκλημα που διεπράχθη από τον ειδικό φρουρό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Ως εκ τούτου η συγκέντρωσή μας εκτός από την ανάδειξη των εργατικών αιτημάτων μετασχηματίζεται σε φωνή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την ποιότητα της δημοκρατίας σε όλες τις λειτουργίες και τις θεσμικές της εκφάνσεις.
Το εργατικό κίνημα διαχρονικά περιφρουρεί τις κινητοποιήσεις του και στο χώρο θα υπάρχουν μέτρα περιφρούρησης ενώ θα επιδειχθεί προσοχή, από τα συνδικάτα με δεδομένη πάντοτε την ειρηνική συμπεριφορά των δυνάμεων της εργασίας.

Η ειρηνική συγκέντρωσή μας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι μετάθεσης ευθυνών καθώς και εκμετάλλευσης για καταστροφική βία για κανένα. Αντιθέτως ο ίδιος ο χώρος και η οιονεί φρούρησή του επιφορτίζουν με ουσιαστικές και πρόσθετες υπαρκτές ευθύνες τα προς τούτο εντεταλμένα όργανα .

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Ως επικεφαλής των ελληνικών συνδικάτων αντιλαμβάνομαι και την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις υφιστάμενες δυσκολίες. Επέδειξα και θα συνεχίσω να επιδεικνύω υπευθυνότητα ακόμα και με προσωπικό κόστος. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης είναι ομόφωνη από το προεδρείο της οργάνωσής μας και εκτιμώ ότι αυτή η ομοφωνία συμβάλλει ώστε όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων
Με εκτίμηση
Γιάννης Παναγόπουλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: