Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Σεισμός στην αγορά εργασίας η πρόταση για 3ήμερο!

Σοκ σε χιλιάδες εργαζόμενους προκαλεί η πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας με αντίστοιχη μείωση των μισθών.
Ο κ. Μίχαλος πρότεινε εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, προκειμένου να αποφευχθούν, όπως είπε, οι μαζικές απολύσεις, για όσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση.
Ο κ. Μίχαλος διατύπωσε τη συγκεκριμένη πρόταση κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΙΚΑ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Μέργος δήλωσε ότι η πρόταση είναι «ενδιαφέρουσα», αν και, όπως είπε, πρέπει πρώτα να τη μελετήσει.

Εφόσον υιοθετηθούν ανάλογες προτάσεις, που προέρχονται μάλιστα από ένα πρώην στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τότε οι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σημαντικά, ενώ παράλληλα θα υπονομευθούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Εργάσιμη εβδομάδα 3 ημερών σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα εργάζεται 12 ημέρες το μήνα και θα παίρνει 12 ένσημα. Έτσι, στο σύνολο μιας χρονιάς θα παίρνει 150 ένσημα, έναντι 300 που θα λάμβανε εάν εργαζόταν με κανονικό ωράριο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συνάντηση, εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων φέρονται να ζήτησαν από τη διοίκηση του ΙΚΑ να σταματήσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις «κατά την περίοδο της κρίσης».
Αργότερα ο κ. Μίχαλος μίλησε στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την παρουσίαση της έρευνας The Leading Deals 2008.
«Δυστυχώς, η διεθνής κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε 'πάγωμα' των επενδυτικών σχεδίων πολλών επιχειρήσεων και κάνει ασφαλώς δυσκολότερη τη σύναψη νέων επιχειρηματικών deals, καθώς όπως είναι φυσικό, τόσο οι επενδυτές όσο και οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί» τόνισε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας αναγνώρισε ότι η παγκόσμια οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους εταίρους της.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: