Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Η ομιλία Τόγια στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Η ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΓΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ,
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2009

Μια Κυβέρνηση ανίσχυρη, καταρρέουσα και απούσα εισηγείται έναν προϋπολογισμό ανέφικτο, ψευδή και άδικο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια και αποτελεί κοινή ομολογία ότι ο φετινός Προϋπολογισμός συζητιέται στην ελληνική Βουλή σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, σε ένα βαρύ κλίμα που άνοιξε ένα κύκλο βίας με αφετηρία τη δολοφονία ενός νεαρού μαθητή. Λυπούμαι όμως να πω και ταυτόχρονα φοβούμαι ότι οι Υπουργοί ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τις ανεύθυνες και προκλητικές τοποθετήσεις τους συνεχίζουν στην ουσία να τροφοδοτούν έναν κύκλο βίας και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Δεν έφταναν οι εικονικές παραιτήσεις, δεν έφταναν οι ανευθυνότητες, δεν έφτανε η αδυναμία που κατέστησε την Αθήνα και άλλες πόλεις, πόλεις ανοχύρωτες έρμαια στις διαθέσεις καταστροφέων. Δεν έφταναν όλα αυτά αλλά ακούσαμε πριν από λίγο –έκπληκτοι- τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μας μεταφέρει την προσδοκία του για την τύχη εκείνου που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε το νεαρό μαθητή. Μετέφερε ένα δημοσίευμα, ένα δημοσίευμα από μια ξένη εφημερίδα θέλοντας μας να μας πει ότι αυτό σκέπτεται για εκείνον που πυροβόλησε εν ψυχρώ έναν νεαρό παιδί και άνοιξε αυτόν τον κύκλο βίας. Και αυτό το είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Το σκέπτεται να επανέρχεται στα Σώματα Ασφαλείας και αυτό το θεώρησε ως πράξη δικαίου ως απονομή δικαιοσύνης.

Σταματήστε να φέρεστε τόσο ανεύθυνα και να ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Αυτές οι πράξεις αυτές οι θέσεις και αυτές οι παρεμβάσεις δείχνουν το βαθμό της ανευθυνότητάς σας. Δεν καταλαβαίνετε δεν έχετε σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχετε δημιουργήσει, πόσο προκαλείτε και τι συνεχίζετε να δημιουργείτε. Είναι αλήθεια ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό: Μια Κυβέρνηση ανίσχυρη, καταρρέουσα και απούσα εισηγείται έναν προϋπολογισμό ανέφικτο, ψευδή και άδικο. Μια Κυβέρνηση που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, εμφανίζεται να προσπαθεί να εγγυηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά και να θέλει να μας πείσει για την ασφάλεια των προβλέψεων και την ακεραιότητα των αριθμών.

Και το ερώτημα είναι: εμείς καταστροφολογούμε; Άκουσα πολλούς από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να λένε ότι ισοπεδώνουμε και καταστροφολογούμε. Εμείς καταστροφολογούμε και ισοπεδώνουμε ή εσείς ζείτε μια φαντασίωση; Ή είστε μια Κυβέρνηση που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή γνώμη και την κοινή αίσθηση του λαού; Σας υπενθυμίζω τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. Το 48% των Ελλήνων απαντά ότι η οικονομική κατάσταση είναι πολύ κακή και το 42% ότι είναι κακή. Μόνο το 10% από εκείνους ότι είναι καλή. Το 90% δηλαδή των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το 93% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση και μόνο το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους. Αυτή είναι και η αποτύπωση της πολιτικής σας. Η πολιτική σας εξυπηρετεί το 7% στην καλύτερη περίπτωση το 10% αυτών που πιστεύουν ότι η οικονομία είναι καλή γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους ή το 7% που πιστεύουν ότι αν συνεχίσετε να κυβερνάτε θα βελτιώνετε τη θέση τους.
Καταφέρατε με την πολιτική σας να φτάσετε το δημόσιο να δανείζετε με τεράστιο κόστος, ουσιαστικά ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού δηλαδή ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Το 2008 σας ξέφυγαν τα έσοδα όπως είναι βέβαιο ότι θα σας ξεφύγουν και το 2009 με συνέπεια και αυτός ο Προϋπολογισμός να είναι ανεκτέλεστος όπως ουσιαστικά ανεκτέλεστοι είναι και όλοι οι προηγούμενοι. Αυτό που φέρατε εδώ ως προϋπολογισμό αναπαράγει την κρίση, είναι μέρος της κρίσης και του προβλήματος. Εάν πάρει κανείς στα σοβαρά τον Προϋπολογισμός σας θα ανακαλύψει θησαυρό. Είναι ο θησαυρός των 7 δισεκατομμυρίων που καλείτε τους Έλληνες να πληρώσουν και αυτό σε συνθήκες κρίσης όπου το ζητούμενο είναι το αντίθετο, η μείωση δηλαδή της φορολογίας και όχι η αύξηση των φόρων.

Από πού θα βρουν οι Έλληνες να πληρώσουν αυτά τα λεφτά που τους ζητάτε;
Εδώ ζήσαμε σκηνές απείρου κάλλους. Εδώ τα νοσοκομεία δεν είχαν υλικά οι ασφαλισμένοι του δημοσίου πλήρωναν από μόνοι τους τα φάρμακα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν. Οι προμηθευτές και η Κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα καταφέρουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα το 2009 σε συνθήκες κρίσης;

Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους συνεχίζεται. Οι δαπάνες για την υγεία συρρικνώνονται και για την παιδεία μειώνονται περισσότερο για μια ακόμη χρονιά. Νέα μείωση και στις δημόσιες επενδύσεις. Ο Προϋπολογισμός του 2009 οξύνει, εντείνει, βαθαίνει τις εισοδηματικές φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες, σε συνδυασμό με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και την επιβάρυνση των οικογενειακών Προϋπολογισμών για την υγεία και την παιδεία και δημιουργούν έτσι κατάσταση ασφυξίας.

Οι αγρότες είδαν για ακόμη μια φορά το εισόδημά τους να συμπιέζεται να έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης και να έχουν μείνει με την απορία γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα ενώ εδώ μειώθηκε και εξανεμίστηκε. Και βέβαια ούτε και φέτος ήρθε η ώρα της περιφέρειας που υποσχόσαστε από το 2004. Στο Νομό μου, στο Νομό Βοιωτίας η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη σε όλα στην υγεία, στην παιδεία και κυρίως στα έργα υποδομής που υποσχεθήκατε για μια ώρα της περιφέρειας που δεν ήρθε ποτέ.

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και αυτά είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής σας. Η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο βίας και κρίσης. Εσείς δεν μπορείτε να δώσετε λύση γιατί είστε μέρος της κρίσης, μέρος του προβλήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται πολιτική διέξοδος. Επείγει μια ολοκληρωμένη πολιτική που να αποκαταστήσει την ασφάλεια να δρομολογήσει ξανά την ανάπτυξη, να υπηρετεί τη διαφάνεια, να αναδιανέμει και να κατανέμει δίκαια τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Απαιτείται επειγόντως πολιτική και οικονομική αναγέννηση. Ελπίζω, εύχομαι και θα αγωνιστούμε αυτός ο Προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος της Κυβέρνησής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: