Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Αναβάλλονται οι ενεργειακές επενδύσεις

Από τη Βόρεια Ντακότα έως τη Βραζιλία, δεκάδες μεγάλα ενεργειακά έργα με βάση το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παγώνουν, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κατάρρευση της αγοράς.
Η πτώση των τιμών, σε βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί ν' ανακουφίσει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις χώρες όπου οι φόροι καλύπτουν μεγάλο μέρος του κόστους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η καθυστέρηση των έργων θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μείωση της ενεργειακής προσφοράς και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια κατάσταση θα οδηγήσει σε μία νέα ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μόλις αναρρώσει η παγκόσμια οικονομία.
Η παγκόσμια ύφεση σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου και η αστάθεια της αγοράς δυσχεραίνουν την όποια προσπάθεια σχεδιασμού μελλοντικών επενδύσεων.
Η λίστα των ενεργειακών έργων παγκοσμίως, των οποίων αναστέλλεται ή αναβάλλεται η κατασκευή, συνεχώς μεγαλώνει. Στις ΗΠΑ κλείνουν μία σειρά από πετρελαιοπηγές, στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Ινδία αναβάλλεται η κατασκευή νέων διυλιστηρίων, όπως επίσης ακυρώνεται και η κατασκευή νέων πλατφόρμων εξόρυξης στα παράλια της Αφρικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προβλήματα αγγίζουν τα έργα εναλλακτικής ενέργειας και τα βιοκαύσιμα, που γνώρισαν μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν σε επενδύσεις, που δεν έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία και την κερδοφορία. Γι' αυτό το λόγο πολλά από τα έργα που αφορούν την εναλλακτική ενέργεια, δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες χρηματικές ενισχύσεις, καθώς κρίνονται ασύμφορες επενδύσεις, σε μία περίοδο όπου οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καθώς πέφτει η ζήτηση, πέφτουν και οι τιμές, ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε περικοπές δαπανών και σε μείωση των επενδύσεων. Φυσικό επακόλουθο είναι και η μείωση οι τιμές των δύο βασικών ενεργειακών πηγών, οι επενδυτές αποσύρονται και επιφυλάσσονται των μελλοντικών εξελίξεων. Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αδιάθετες, ώστε εταιρείες όπως η Shell να το αποθηκεύουν σε πετρελαιοφόρα τάνκερ.
Η Merrill Lynch εκφράζει την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει ακόμη και στα 25 δολάρια το βαρέλι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Herald Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: