Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Tο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδιο

Στον πρόεδρο της Βουλής κατατέθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πέντε κομμάτων. Η Ν.Δ. κάνει λόγο για αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες λόγω πλημμελούς εποπτείας υπουργών. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της προανακριτικής επιτροπής επισημαίνοντας την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών πέντε υπουργών, ενώ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις υπουργούς. Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει το ΚΚΕ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε όσους υπουργούς και από τα δύο κόμματα υπέγραψαν αποφάσεις και το ΛΑΟΣ μιλά για πολιτικές ευθύνες υπουργών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Το πόρισμα υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και σ' αυτό επισυνάφθηκαν και τα επιμέρους πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα που ψηφίστηκε από τη ΝΔ δεν προκύπτει ποινική ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών ούτε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ούτε υπό κυβερνήσεων ΝΔ.
Η πλειοψηφία αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη, για τις δικές τους υπουργικές αποφάσεις, που αναγνώριζαν την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, και αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι υφιστάμενοί τους στη διαχείριση των ανταλλαγών, η οποία θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης προσοχής και ελέγχου από πλευράς υπουργών.

Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, συμπεραίνουν ότι όλοι σχεδόν οι φορείς και οι υπηρεσίες του κράτους λειτούργησαν με τρόπο ελλειμματικό και παρουσίασαν τέτοιες δυσλειτουργίες ώστε η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει προτάσεις για να μην επαναληφτούν τα διαχρονικά λάθη της διοίκησης στο μέλλον .

Το ΠΑΣΟΚ κρίνει πως η τελική αντιδικία του υπουργείου Οικονομικών με τη Μονή Βατοπαιδίου το 2003, ισοσκελίζει τις όποιες ευθύνες μπορούσαν να έχουν οι κύριοι Δρυς και Φωτιάδης και αποδίδει πολιτικές ευθύνες με ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Α. Κοντό.
Γενικότερα, πολιτικές ευθύνες, καταλογίζονται επίσης, στους Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα και Κ. Κιλτίδη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν την ανάγκη σύστασης νέας Επιτροπής για την ανίχνευση ποινικών ευθυνών, ενώ αποδίδουν πολιτικές ευθύνες και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την διαχείριση της υπόθεσης.
Το ΚΚΕ καταλογίζει διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συγκεκριμένα στους Δρυ , Φωτιάδη Δούκα , Μπασιάκο, Κόντο και Κιλτίδη και εξετάζει το ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διερεύνηση για ποινικές ευθύνες στους Δούκα, Μπασιάκο, Κόντο, Ρουσόπουλο και Βουλγάρακη και αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε Δρυ, Φωτιάδη Κόντο και Δούκα.
Τέλος ο ΛΑΟΣ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε Δρυ , Φωτιάδη, Δούκα, Κόντο και Μπασιάκο, ενώ διατυπώνει προβληματισμούς για Ρουσόπουλο , Βουλγαράκη αλλά και τον πρωθυπουργό καθώς το Μαξίμου όπως υποστηρίζει ενημερώθηκε από τον κ. Ψωμιάδη και ζητά την περαιτέρω διερεύνηση για ποινικές ευθύνες.

Επί της θέσης της αντιπολίτευσης, ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των υπουργών της ΝΔ, για ενδεχόμενη ανίχνευση και ποινικών ευθυνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για "αντιφατική συμπεριφορά", δεδομένου ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε παράταση εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, "η ΝΔ είχε τα κότσια να αναγνωρίσει και δικές της πολιτικές ευθύνες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απαλλάσσει πλήρως τους υπουργούς του".
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΝΑ, ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: