Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Εχασε τη μάχη η Αγγελική Λαΐου

Είχε διαύγεια μέχρι το τέλος και ήξερε ότι θα φύγει σύντομα. Η ακαδημαϊκός και βυζαντινολόγος Αγγελική Λαΐου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 67 ετών, έχοντας δίπλα της την οικογένειά της. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαος Ματσανιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της Ακαδημίας για την απώλεια. Η σορός της θα φτάσει στην Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει από τον Αγιο Χαράλαμπο στα Ιλίσσια.

Η Αγγελική Λαΐου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια Brandeis και Harvard, όπου το 1966 αναγορεύτηκε διδάκτορας. Το 1975 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπου το 1981 πήρε τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη τακτική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (195-1988) και το 1989 ανέλαβε τη διεύθυνση του Dumbarton Oaks, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Harvard. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στη Γαλλία. Ηταν τακτικό μέλος της Medieval Academy of America, της American Academy of Arts and Sciences, της Academia Europaea και αντεπιστέλλον μέλος της Academie des Inscriptions et Belles Lettres.

Το 1998 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, στην έδρα της Βυζαντινής Ιστορίας. Ηταν η δεύτερη γυναίκα, μετά τη Γαλάτεια Σαράντη, που περνούσε την Ακαδημία Αθηνών. Από το 2000-2002 ήταν βουλευτής Επικρατείας και υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα απόδημου Ελληνισμού, με την κυβέρνηση Σημίτη, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Λίγο αργότερα τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Είχε παντρευτεί τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρο Θωμαδάκη.

Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο, που είναι μεγάλο, αφορά τη Βυζαντινή Ιστορία, την Οικονομική Ιστορία της Μεσαιωνικής Ευρώπης και την Ιστορία των Σταυροφοριών και το 2004 συμμετείχε στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου της Ακαδημίας με θέμα «Η Τέταρτη Σταυροφορία και οι επιπτώσεις της». Εργα της είναι: «Διπλωματική και πολιτική ιστορία του Βυζαντίου», «Ιστορία της αγροτικής κοινωνίας στο Βυζάντιο», «Οικογενειακοί θεσμοί και θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο», ενώ συντόνισε 36 ερευνητές για τη συγγραφή του τεράστιου συλλογικού έργου «Οικονομική Ιστορία του Βυζαντίου» που εκδόθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της Αγγελικής Λαΐου και επισημαίνει «τη συμβολή της στην εκπαίδευση των νέων και στην έρευνα».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: