Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Στα 5,40 θα φτάσουν τα ακριβά τσιγάρα

Αναστάτωση στις τάξεις του κλάδου των περιπτερούχων και καπνοπωλών προκαλούν οι «καταστροφικές» για το χώρο τους -όπως τις χαρακτηρίζουν- ρυθμίσεις με τις οποίες ακριβαίνουν τα προϊόντα καπνού. Οι ίδιοι προβλέπουν ότι τα ακριβά τσιγάρα των 3,2 ευρώ θα φτάσουν στα 5,40 ευρώ...
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κλάδου, βάσει της αύξησης του φόρου που ανακοινώθηκε, οι τιμές θα είναι στα 5,40 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, 4,00 ευρώ για τα μεσαία και 2,40 ευρώ για τα φτηνά.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι λόγω της μεγάλης διαφοράς στις τιμές, οι καταναλωτές θα κατευθυνθούν στα φτηνά τσιγάρα, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάσει έσοδα από τους φόρους, αλλά και το λιανικό εμπόριο να υποστεί μεγάλη ζημία.
Σημειώνεται ότι το 52% του τζίρου των περιπτέρων προέρχεται από τα προϊόντα καπνού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας Ι.Πλακόπουλος δήλωσε ότι με την αύξηση του αναλογικού φόρου στο 70% επί της ζητούμενης τιμής, σε συνδυασμό με το ΦΠΑ και τον πάγιο φόρο, η συνολική φορολόγηση επί της τελικής τιμής θα καθοριστεί στο 84,23%.
Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, τα ακριβά τσιγάρα των 3,2 ευρώ και έχουν μερίδιο 47% της αγοράς θα φτάσουν στα 5,40 ευρώ και θα περιοριστούν στο 10% της αγοράς.Ακόμα, τα μεσαία τσιγάρα των 2,40 ευρώ που καλύπτουν το 27% της αγοράς θα φτάσουν στα 4,00 ευρώ και θα περιοριστούν στο 10% της αγοράς.
Τα φτηνά τσιγάρα των 2,00 ευρώ, που σήμερα έχουν μερίδιο 26% της αγοράς, θα πωλούνται 2,40 ευρώ και θα αποσπάσουν το 80% της συνολικής αγοράς προϊόντων καπνού και αυτό, εκτιμά ο κλάδος, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του.
Η Ομοσπονδία προβλέπει ακόμη έκρηξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: