Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Οι σεισμολόγοι για τον Κορινθιακό

Στο... μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχει μπει το ρήγμα του Κορινθιακού κόλπου μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή του Τρίκορφου Φωκίδας.Οπως ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος «το γεγονός και μόνο ότι σημειώθηκε μια τέτοια ισχυρή δόνηση σε μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δυτική σεισμική ζώνη του Κορινθιακού έχει δώσει στο παρελθόν αρκετά μεγαλύτερους σεισμούς. Ο πιο πρόσφατος που έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη όλων ήταν αυτός των 6,2 Ρίχτερ που χτύπησε το 1995 το Αίγιο» τόνισε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη δόνηση που σημειώθηκε τη Δευτέρα με επίκεντρο την περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας και έγινε ιδιαίτερη αισθητή μέχρι τη Λαμία, πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί εκτονώνεται φυσιολογικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 17.56 προχθές το απόγευμα, οπότε και η γη άρχισε να τρέμει κάτω από τα πόδια των κατοίκων, μέχρι και χθες το απόγευμα, οι σεισμογράφοι είχαν καταγράψει δεκάδες μικροδονήσεις, μεγέθους από 2 ώς 3,5 Ρίχτερ, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. «Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για μετασεισμούς και ότι τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει όμως να περάσουν ακόμη μερικά 24ωρα για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος σεισμός που προκάλεσε πανικό, τόσο στους κατοίκους όσο και στην τάξη των σεισμολόγων, δεν δείχνει ικανός να προκαλέσει την ενεργοποίηση άλλης σεισμογενούς περιοχής. Σε δηλώσεις του ο ερευνητής-σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Θανάσης Γκανάς ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας: «Δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία πέρα από τη συνήθη σεισμικότητα της περιοχής και των δυνατών σεισμών που δίνει ο Κορινθιακός και δη ο δυτικός Κορινθιακός, όπως συνέβη και με τη δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται ωστόσο για έναν έντονο σεισμό ξηράς, την ακολουθία του οποίου πρέπει να περιμένουμε μέχρι και σήμερα το βράδυ τουλάχιστον».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας - Φωκίδας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, από το σεισμό δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, αν εξαιρεθούν οι κατολισθήσεις στον περιφερειακό δρόμο Ναυπάκτου - Ιτέας, που έκλεισε για λίγη ώρα μόνο. Συγκεκριμένα, μικρές ζημιές έχει υποστεί το δημοτικό σχολείο Μοναστηρακίου, ενώ ήδη καταγραφή τους επιχειρείται από μηχανικούς του ΤΑΣ από την Πάτρα μαζί με κλιμάκιο μηχανικών της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: