Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Μπαλασόπουλου στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

στο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
ΑΘΗΝΑ – ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες τους για την πρόσκληση σας να παραβρεθούμε στο Τακτικό Συνέδριο σας και να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις στο πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ).

Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με την κατάσταση για τους εργαζόμενους, και όχι μόνο, να επιδεινώνεται και το εργασιακό περιβάλλον να γίνεται όλο και πιο απειλητικό. Η μετεξέλιξη της χρηματιστηριακής κρίσης σε πιστωτική και τώρα σε δημοσιονομική, οι νέοι κύκλοι μεταμόρφωσης της, αυξάνουν, βαθαίνουν, επεκτείνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις. Η ανεργία, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ήδη τα έντονα και εξελισσόμενα χαρακτηριστικά της.

Οι μύθοι, οι αυταπάτες καταρρέουν μαζί με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η κρίση είναι συστημική. Είναι κρίση ολόκληρου του συστήματος.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) εν μέσω οικονομικής κρίσης δείχνει την αναγκαιότητα, που έχουν επισημάνει όλοι οι φορείς, για το ριζικό και βαθύ μετασχηματισμό του κράτους ώστε να μετατραπεί σε ένα επιτελικό κράτος-στρατηγείο, που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Δηλαδή, εφαρμόζεται πλήρως το συνταγματικά προβλεπόμενο τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Κάθε αρμοδιότητα για την οποία δεν ορίζεται ρητά ότι αποτελεί ευθύνη του επιτελικού κράτους, ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.

Καθώς, αν ταυτιστεί η διοικητική μεταρρύθμιση με παρεμβάσεις και διευθετήσεις μόνο στο επίπεδο των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, οδηγείται μαθηματικά σε αποτυχία.

Για το συνδικαλιστικό κίνημα ο θεμέλιος λίθος μιας βαθιάς, ουσιαστικής και δημοκρατικής αλλαγής στο Διοικητικό σύστημα της χώρας, είναι πρώτα από όλα η αλλαγή στο κεντρικό κράτος και τις δομές του. Φυσικά και η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών, με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι θέσεις μας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί, αλλά και αναλυθεί στα δύο πρόσφατα Συνέδρια της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Ήταν τόσο ξεκάθαρες που κανένας δεν τις αμφισβήτησε.

Επίσης, καταθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις μας για την αποτίμηση της προηγούμενης μεταρρύθμισης (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ) που ενώ ήταν μια πρωτοποριακή πολιτική-νομοθετική πρωτοβουλία τελικά με την εφαρμογή της δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Κι αυτό γιατί επικράτησαν:

§ Μικροκομματικές σκοπιμότητες.
§ Ανυπαρξία υποστήριξης στην πράξη και άρα την πλήρη εφαρμογή του.
§ Έλλειψη πόρων.
§ Έλλειψη ή αδυναμία προσέλευσης εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ όπου υπήρξε αυτό στο τέλος με ευθύνη των αιρετών απομακρύνθηκε.

Άρα, όλοι όσοι συμφωνούμε και στηρίζουμε την αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να καταλήξουμε στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα τεθεί σε ανοικτή συζήτηση και κοινωνική διαβούλευση με όλους τους φορείς, με στόχο την κατάληξη σε κοινά κριτήρια σχεδιασμού και εφαρμογής.

Σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση επιδιώκουμε και θα απαιτήσουμε την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στηρίζουν και αποτελούν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στις πιο κάτω γενικές της κατευθύνσεις :

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ: Με πρώτο και άμεσο βήμα την απόδοση των οφειλομένων στους υφιστάμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την σύνταξη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου υποστήριξης και κάλυψης των βασικών ελλειμμάτων που κληροδοτούν οι σημερινοί Ο.Τ.Α. (υποδομές και προσωπικό).

2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Ουσιαστική διαβούλευση για την εφαρμογή κοινά αποδεκτών κριτηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των νέων χωροεδαφικών ενοτήτων. Οι όποιοι μικροκομματικοί σχεδιασμοί έγιναν με την προηγούμενη μεταρρύθμιση δεν λειτούργησαν και έλαβαν τελικά αντίρροπη μορφή για τους ιθύνοντες.

3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ: Να υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός για ενσωμάτωση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όλων των αναπτυξιακών και κοινωνικών κρατικών περιφερειακών λειτουργιών, καθώς και να δοθεί η διαχείριση των αντίστοιχων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

4. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: Με την κατάργηση του αντιδημοκρατικού 42% επόμενο βήμα πρέπει να είναι η καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ και η διασφάλιση ουσιαστικού Δημοκρατικού ελέγχου και κινήτρων για τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών.

Αγαπητοί φίλοι,

Για να έχει επιτυχία αυτή η προσπάθεια για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να ανατρέψουμε ριζικά το Διοικητικό σύστημα της χώρας. Το ζητούμενο δεν είναι μια απλή χωροταξική αναδιάταξη, αλλά ένα σχέδιο για τη ριζική αποκέντρωση και το μετασχηματισμό του κράτους.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κρίνει θετικά καταρχήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όμως είναι ευνόητο ότι παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα που το σχέδιο διαβούλευσης δεν ξεκαθαρίζει. Συγκεκριμένα :

§ Ποιες κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες).
§ Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων και ο τρόπος απόδοσης των πόρων από την κεντρική Διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση.
§ Η αναλυτική κοστολόγηση του όλου εγχειρήματος και ο τρόπος καταβολής των αναγκαίων πόρων για την επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειας.
§ Η δημιουργία Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα, που τέμνουν οριζόντια πολλές περιοχές και Δήμους των μεγάλων μητροπολιτικών αστικών κέντρων. Τα προβλήματα αυτά (π.χ. συγκοινωνιακά) μέχρι σήμερα δεν επιλύονται γιατί δεν υπάρχει κανένα κέντρο συντονισμού.
§ Η παντελής έλλειψη αναφοράς στο ανθρώπινο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης, ο ρόλος τους και η πραγματική αναβάθμιση στις νέα διαμορφούμενες συνθήκες. Η αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού, η συνεχής επιμόρφωση, η ενίσχυση των νέων δομών με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την συνένωση των Δήμων με στόχο την εξυπηρέτηση του δημότη και την ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
§ Η σχέση των Ο.Τ.Α. και υπηρεσιών του Κράτους (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ο.Γ.Α., ΕΛ.Γ.Α. κ.λ.π.) στην άσκηση αρμοδιοτήτων τους χωρίς κανένα μέχρι σήμερα όφελος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αγαπητοί φίλοι,

Για να είναι επιτυχής μία Διοικητική Μεταρρύθμιση του μεγέθους αυτού, θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και αναβάθμιση του ρόλου τους. Συνεπώς, επίλυση βασικών αιτημάτων τους που έχουν σχέση με την πορεία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επίτευξη του βασικού μας στόχου για ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αγωνίζονται και διεκδικούν:

1. Την αξιοποίηση και οικονομική-θεσμική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καθημερινή λειτουργία, ιδιαίτερα τώρα με τις αυξημένες αρμοδιότητες που σχεδιάζονται να δοθούν. Την στελέχωση των νέων Ο.Τ.Α. με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και την αντιμετώπιση της έλλειψης διάθεσης από πολλούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της επιμόρφωσης και κατάρτισης του υπάρχοντος προσωπικού.

2. Την υπεράσπιση και διεύρυνση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

3. Την καθιέρωση ενιαίας μόνιμης σχέσης εργασίας, την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων μίσθωσης έργου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. (ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων εργασίας, αποτροπή των απολύσεων).

4. Την επίλυση βασικών κλαδικών και θεσμικών αιτημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Κύριε Υπουργέ,

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πολιτικές που για μία ακόμα φορά ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους. Το πάγωμα και τη μείωση του εισοδήματος, τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο με πρόσχημα την ισότητα και την κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την απαράδεκτη κατάσταση στον Ο.Π.Α.Δ., την υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αγαπητοί φίλοι,

Με αυτές τις παρεμβάσεις μας, πιστεύουμε ότι και ο ρόλος των εργαζομένων στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση θα είναι θετικός και θα συμβάλει στην προσπάθεια όλων μας με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εύχομαι εκ μέρους των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και στη συνέχιση της συνεργασίας μας για την επίλυση όλων των προβλημάτων που απασχολούν το θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: