Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Στη Βουλή οι νέοι αγρότες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Να υπαχθούν 8.500 νέοι αγρότες στο Μέτρο 112 ζητά με επίκαιρη επερώτηση ο Μιχάλης Γιαννάκης»


Ο Βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε από κοινού με τον αρμόδιο τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της ΝΔ Γ. Κασαπίδη επίκαιρη επερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ζητώντας την υπαγωγή στο Μέτρο 112 της Εγκατάστασης Νέων Αγροτών τους 8,5 χιλιάδες νέους αγρότες, τους οποίους οι γνωμοδοτικές επιτροπές των οικείων Περιφερειών είχαν κρίνει θετικά και είχαν αποδεχτεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης προτρέπει το Υπουργείο να εφαρμόσει όλα τα βοηθητικά μέτρα όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και τα σχέδια βελτίωσης, ώστε να μπορέσουν οι νέοι αγρότες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να ορθοποδήσουν στις νέες τους εκμεταλλεύσεις

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (Μέτρο 112 του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής) προκηρύχθηκε στην αρχή του 2009 και η υποβολή προτάσεων διήρκεσε έως 15.07.09.
Στο πρόγραμμα αυτό υπέβαλλαν αίτηση ένταξης (φάκελο υποψηφιότητας) 8.500 υποψήφιοι από όλη τη χώρα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του Μέτρου ανερχόταν στα 100,0 εκ. ευρώ και επαρκούσε για την κάλυψη περίπου 2.800 υποψηφίων ενώ για την ικανοποίηση όλων των υποψηφίων απαιτούνταν περίπου 285,0 εκ. ευρώ.
Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αύξησε τον προϋπολογισμό του Μέτρου κατά 175,0 εκ. ευρώ, ανεβάζοντάς τον στα 275,0 εκ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων.
Οι αυξημένες αυτές δαπάνες που προέκυπταν με την 11316/3-9-09 απόφαση του ΥΠΑΑΤ θα καλύπτονταν από εγκεκριμένες πιστώσεις της υπ’ αριθ. 704/2008 ΚΥΑ.
Με την ίδια απόφαση έγινε νέα κατανομή της αυξημένης δαπάνης του Μέτρου 112 κατά περιφέρεια, η οποία και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, τον τύπο και τους υποψήφιους.
Οι αρμόδιες επιτροπές κατήρτισαν καταλόγους δικαιούχων και οι υποψήφιοι προχώρησαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους (εκμίσθωση αγρών, καλλιεργητικές εργασίες).
Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην αύξηση του προϋπολογισμού του Μέτρου με τη μη έγκριση των αποφάσεων της προηγούμενης ηγεσίας.
Πρόκειται για ένα ακόμα κυβερνητικό μέτρο που πλήττει τον πρωτογενή τομέα. Τη στιγμή που η δύσκολη οικονομική συγκυρία ασκεί μεγάλη πίεση στο αγροτικό εισόδημα, το ΥΠΑΑΤ αδυνατεί να στηρίξει νέους ανθρώπους της υπαίθρου, σε μια κρίσιμη επιλογή της ζωής τους.
Η ενέργεια αυτή πρέπει να αποφευχθεί για τους εξής λόγους:
i. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και ειδικότερα των αγροτών προς το κράτος αφού από δικαιούχοι μετατρέπονται σε επιλαχόντες.
ii. Η κοινωνική αδικία είναι τεράστια διότι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, προκειμένου να δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα έπρεπε να έχουν ήδη εγκατασταθεί στη γεωργία πριν υποβάλλουν φάκελο, δηλαδή θα έπρεπε να έχουν οργώσει, σπείρει ή αγοράσει ζώα, καθώς και να έχουν πληρώσει για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης συνήθως ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να έφτανε τα 10.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ξεκινώντας την ενασχόλησή του με πρόβατα χρειαζότανε τουλάχιστον 60 ζώα, τα οποία κοστολογούνται περί τα 5.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορεί φυσικά να αποσβεσθεί σε ένα έτος. Συνυπολογίζοντας δε ότι ο υποψήφιος νέος αγρότης δεν έχει ούτε δικαιώματα ενίσχυσης ούτε εξισωτική, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποκόμισε κέρδος από την πώληση του προϊόντος. Και όταν μιλάμε για άνεργους, νέους ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, το κόστος αυτό είναι ακόμη πιο δυσβάστακτο.
iii. Το Πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» είχε να προκηρυχτεί από το 2006, οπότε ήταν λογικό να έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων την τελευταία τριετία. Εξ’ ορισμού του προγράμματος, τουλάχιστον οι περισσότεροι νέοι αγρότες που ήδη υπέβαλαν υποψηφιότητα δεν θα μπορούν να υποβάλλουν φάκελο ξανά λόγω υπέρβασης του δεκατετραμήνου από την ημερομηνία εγκατάστασης στη γεωργία. Άρα, εάν τελικά «αποσυρθούν» τα 175,0 εκ. ευρώ, την τριετία 2007-2009 θα έχουν γίνει 2.800 νέοι αγρότες σε όλη τη χώρα ή 900/έτος, επίδοση άκρως απογοητευτική, δεδομένου ότι στην περιγραφή του Μέτρου -όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τίθεται ο στόχος των 12.000 νέων αγροτών για την περίοδο 2007-2013. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν οι 5.000 επιλαχόντες να εγκαταλείψουν τη γεωργία και να επιστρέψουν στην ανεργία, διότι δεν θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί χωρίς να λάβουν την επιδότηση, δεν θα μπορούν να κάνουν Σχέδιο Βελτίωσης και δεν θα πάρουν Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα. Επίσης, μέχρι το 2013 είναι αμφίβολο εάν θα βρεθούν άλλοι 8.000 υποψήφιοι νέοι αγρότες προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των 12.000 νέων αγροτών.
iv. Η «εξοικονόμηση» για τον εθνικό προϋπολογισμό από την περικοπή των 175,0 εκ. ευρώ θα είναι 45,0 εκ. ευρώ -λαμβάνοντας υπόψη πως η εθνική συμμετοχή είναι 25% του προϋπολογισμού του Μέτρου- ποσό που δεν είναι μεν ευκαταφρόνητο, αλλά δεν είναι ούτε υπέρογκο, αφού πολύ περισσότερα χρήματα δίνονται για άλλες δράσεις και σκοπούς που δεν μπορούν να συγκριθούν με μία «Εθνική Επένδυση» όπως είναι η ανανέωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού.
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει όχι απλώς να ικανοποιηθούν όλοι οι υποψήφιοι, αλλά και να ενισχυθεί το Μέτρο με επιπλέον κονδύλια ώστε να φτάσει ο αριθμός των νέων αγροτών στις 12.000 μέχρι το 2013, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.



ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:

1. Εάν προτίθεται να υπαγάγει στο Μέτρο 112 της Εγκατάστασης Νέων Αγροτών τους 8,5 χιλιάδες νέους αγρότες, τους οποίους οι γνωμοδοτικές επιτροπές των οικείων Περιφερειών είχαν κρίνει θετικά και είχαν αποδεχτεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
2. Πότε θα ξεκινήσουν τα λοιπά βοηθητικά μέτρα όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και τα σχέδια βελτίωσης, ώστε να μπορέσουν οι νέοι αγρότες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να ορθοποδήσουν στις νέες τους εκμεταλλεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: