Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Τα Κονάκια για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Θήβα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Θήβα, 8/3/2010
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΑΣ « ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ » ΠΡΟΣ : Επιτροπή Αγώνα
ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 14 κατά της κατασκευής
ΘΗΒΑ Τ.Κ. 32200 εργοστασίου καύσης
ΤΗΛ-FAX : 22620-24637 απορριμμάτων
στην περιοχή της Θήβας
e-mail :
info@takonakia.gr



ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στη συνεδρίαση της 1/3/2010, κατόπιν ενημέρωσης του Δημητρίου Βλαχογιάννη, Υπευθύνου του Περιβαλλοντικού μας Τμήματος, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα ακόλουθα:
Α. Να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες των φορέων της πόλης μας για την αποτροπή της κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας και να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 12/3/2010, που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα.
Αναλυτικότερα η ολοκληρωμένη θέση μας στο μείζον θέμα, που έχει ανακύψει και σχετίζεται με το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής έχει ως εξής:
Η ευρύτερη περιοχή της Θήβας βιώνει βαθειά περιβαλλοντική κρίση συνεπεία του μεγάλου αριθμού των βιομηχανιών, που δραστηριοποιούνται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από την Πολιτεία, επί σειρά ετών, όσον αφορά τα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα και με εμφανή την αδυναμία της να επιλύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Αποκορύφωμα της τεράστιας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, που πλήττει ανεπανόρθωτα την υγεία μας και ακυρώνει κάθε ανάπτυξη μας, είναι η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο.
Για αυτό δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε με κάθε τρόπο προκειμένου όχι μόνο να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μονάδα καύσης, αλλά και κάθε άλλη, η οποία θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα της ζωής μας και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία μας.
Ταυτόχρονα όμως και με αφορμή το θέμα, που έχει ανακύψει δεν πρέπει να μας διαφεύγουν της προσοχής και να περνούν σε δεύτερη μοίρα:
1. Το πρόβλημα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και η άμεση ανάγκη λήψης μέτρων εντοπισμού των πηγών ρύπανσης, αναστροφής των τάσεων και εφαρμογής αποτελεσματικών μεθόδων απορρύπανσής του, σε συνδυασμό με την ορθολογική ποσοτική διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής.
2. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικότερα αναφερόμαστε στο όζον, τον μεταφερόμενο αυτό ρύπο των κατώτερων στρωμάτων της τροπόσφαιρας, που από ετών πλήττει τη βλάστησή μας και όχι μόνο και προέρχεται κυρίως από τις γειτονικές βιομηχανικές περιοχές.
3. Το πρόβλημα της διαχείρισης του όγκου των απορριμμάτων, που παράγονται στην περιοχή μας και υπερβαίνει τους 1.700.000 τόνους, όταν μόνο το 3% περίπου αυτών, δηλαδή μόνο τα αστικά απορρίμματα, απορρίπτεται στον ΧΥΤΑ Θήβας, κατόπιν ελέγχων της σύνθεσης και προέλευσής τους.
4. Το γεγονός της οριστικής ένταξης από 21/9/2006, στο δίκτυο Natura 2000 της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού και των λιμνών μας, που δρομολογεί εξελίξεις, όσον αφορά στην προστασία και διατήρηση του υγροτόπου και της ευρύτερης περιοχής του, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Τα νέα δεδομένα και τις διαγραφόμενες προοπτικές είναι ανάγκη να δούμε ως Τοπική Κοινωνία οργανώνοντας ημερίδες, συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, ώστε με θέσεις, προτάσεις και ενέργειες να γίνουμε ρυθμιστές των εξελίξεων αυτών, που αφορούν το μέλλον μας.
Β. Να καλέσει με το ψήφισμα αυτό όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 12/3/2010 και ώρα 12:30 στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας.
Γ. Να δημοσιευθεί το παρόν στα Μ.Μ.Ε. και να επιδοθεί προς την Επιτροπή Αγώνα, δηλώνοντας ότι θα είναι δίπλα της σε όλους τους αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.





ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





Θ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΣΧΑΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: