Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ενημέρωση για την Αμυνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Mαρτίου 2010

Για θέματα πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του εισηγητή του ΚΤΕ, Βασίλη Τόγια.

Ο Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι η νέα πολιτική ηγεσία παρέλαβε το Υπουργείο σε χαοτική κατάσταση. Επεσήμανε ότι υπήρχε σημαντική σπατάλη πόρων και απουσία πολιτικής διεύθυνσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία “Αμπού Ντάμπι Μαρ” για την επίτευξη συμφωνίας-πλαισίου, με ευθύνη για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, για τη βιωσιμότητα των Ναυπηγείων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε σχεδιασμό νέας δομής στις Ένοπλες Δυνάμεις με στόχο το μετασχηματισμό τους σε σύγχρονο, μικρότερο, ευέλικτο και με καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες στράτευμα.
Ανέφερε, επίσης, ότι επανασχεδιάζεται η διάταξη των στρατοπέδων με συγχώνευση και μείωση του αριθμού τους. Και επεσήμανε ότι τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξε αύξηση του αριθμού των στρατοπέδων για πελατειακούς λόγους χωρίς να εξυπηρετείται η άμυνα της χώρας.
Ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει μελέτη για την κατάσταση των αμυντικών βιομηχανιών και ότι στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε συμπαραγωγές αμυντικού υλικού.
Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να αλλάξει το νόμο περί εξοπλισμών της προηγούμενης κυβέρνησης, τον οποίο χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό», καθώς και να καταθέσει νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι βουλευτές-μέλη του ΚΤΕ υπέβαλαν ερωτήσεις για όλα τα θέματα πολιτικής του Υπουργείου. Κατέθεσαν προτάσεις για τα θέματα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τον επανασχεδιασμό της διάταξης των στρατοπέδων και τα θέματα των Μετοχικών Ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: