Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η ημερήσια διαταγή παράδοσης του Ιω. Πατσαντάρα

Δείτε την ομιλία του ΑΠΤΧΟΥ Ιωάννου Πατσαντάρα κατά την τελετή παράδοσης της αρχηγίας της Τακτικής Αεροπορίας στον Α. Ατματζάκη, που ταυτόχρονα σήμανε και τον ευδόκιμο τερματισμό της 37χρονης (!) σταδιοδρομίας του ικανού Βοιωτού αξιωματικού.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΑΠΤΧΟΥ (Ι) Ι.ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ
03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.
Mετά από 37 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, απέρχομαι σήμερα από την ενεργό υπηρεσία παραδίδοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας και του Διοικητού του CAOC 7 στον Αντιπτεραρχο (Ι) Αντώνιο Ατματζάκη.

Έναν καταξιωμένο αξιωματικό, που το ήθος του, οι επαγγελματικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα αποτελούν τον καλύτερο εγγυητή της επιτυχούς πορείας σας. Από τη μεριά μου, θα ήθελα να του ευχηθώ υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα και υψηλά καθήκοντά του.

Η Πολεμική Αεροπορία μέχρι τώρα μου έκανε την τιμή να υπηρετήσω σε καίριες θέσεις, με κορυφαία αυτή του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και να προσφέρω μέσα από αυτές ό,τι καλύτερο για την αποστολή της.

Σε όλες τις θέσεις προσέφερα με ευπείθεια τις υπηρεσίες μου, έζησα μοναδικές συγκινήσεις που θα με συντροφεύουν ως ζεστές αναμνήσεις σε όλη μου την ζωή και έτσι αποχωρώ από την Πολεμική Αεροπορία, πλήρως ικανοποιημένος και απόλυτα ευτυχής. Υπηρέτησα την Πατρίδα ως στρατιώτης μαχητής και εκπαιδευτής ¨μέσα από το Cockpit¨ των μαχητικών αεροσκαφών F-4 και Μirage 2000 και συνέβαλα, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, στην αντιμετώπιση της απειλής στο Αιγαίο για πάνω από 20 χρόνια.

Αλλά και από τις επιτελικές θέσεις υψηλής ευθύνης, έθεσα τα Εθνικά θέματα στην απαιτούμενη διάστασή τους, με αξιοπρέπεια και χωρίς συμβιβασμούς, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη διπλωματική μας ισχύ και διευκολύνοντας το έργο των Στρατιωτικών και Πολιτικών μου προϊσταμένων.


Αγαπητοί συνάδελφοι του ΑΤΑ, Αποτελεί χρέος τιμής για μένα, να υπογραμμίσω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των στόχων που τέθηκαν με την ανάληψη των καθηκόντων μου, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εργατικότητα και τον επαγγελματισμό σας. Ενταγμένοι σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, που πολλές φορές έχει διαφορετικές αρχές και προτεραιότητες από την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, επιδείξατε αξιοσημείωτο ζήλο και θαυμαστή προσήλωση στα υπηρεσιακά σας καθήκοντα.

Είμαι πεπεισμένος ότι, θα συνεχίσετε κατά τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειές σας, εμπνεόμενοι από τα ιδεώδη της φυλής μας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ότι θα διατηρηθείτε πάντοτε, ως Μαχητές του Αιγαίου, στην υψηλή θέση που η ελληνική κοινωνία σας έχει κατατάξει. Δεν κρίνω σκόπιμο τη στιγμή αυτή να προβώ σε λεπτομερή απολογισμό του έργου που επιτελέσαμε τους επτά μήνες της Διοίκησής μου, ούτε να απαριθμήσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.

Εν τούτοις κρίνω σκόπιμο, συμπερασματικά να αναφέρω ότι αυτό ήταν από τα πλέον αξιόλογα, σε ό,τι αφορά το συνδυασμό επιχειρησιακού και εκπαιδευτικού έργου, με Ασφάλεια πτήσεων και εδάφους. Υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων στόχων που προγραμματίσαμε στο ΑΤΑ. Θέσαμε τις βάσεις για τους μακρόπνοους στόχους, προβάλλοντάς τους στη σωστή τους διάσταση, με μοναδικό κριτήριο το υπηρεσιακό συμφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές και οικονομικές απαιτήσεις της εποχής μας, προσβλέπουμε στην μελλοντική υλοποίησή τους, γεγονός που θα βελτιώσει θετικά την οργάνωση, δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του ΑΤΑ.

Προς σας Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό του ΑΤΑ απευθύνω τις πλέον θερμές ευχαριστίες μου για την πολύτιμη προσφορά έργου προς την Αεροπορία μας, που την χαρακτηρίζουν ο άριστος επαγγελματισμός σας και η υψηλή συναίσθηση ευθύνης και υποχρεώσεων. Η προσφορά αυτή του έργου σας μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο, αν αναλογισθεί κανείς ότι υλοποιείται κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας, όπως είναι η επικινδυνότητα, το περιβάλλον, τα οικονομικά δεδομένα, οι κοινωνικές και οικογενειακές σας υποχρεώσεις.

Παρόλα αυτά σας προτρέπω και επικαλούμαι προς τούτο το ήθος σας, την αγάπη σας προς τηνΤακτική Αεροπορία μας, τη φιλοπατρία σας, το στρατιωτικό πνεύμα που σας διακρίνει, την αφοσίωση και την πίστη σας προς την αποστολή σας, να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, το ίδιο πάθος, την ίδια ανιδιοτέλεια την προσφορά σας προς την Τακτική Αεροπορία και την Πατρίδα μας, θωρακίζοντας έτσι την άμυνα της Χώρας μας, διότι τούτο επιβάλλουν οι καιροί σήμερα και η ιστορία μας. Σας καλώ να παραμείνετε ΨΗΛΑ, δια βίου- Ίκαροι - Μαχητές - υπερασπιστές των Ελληνικών Αιθέρων , δια βίου - στρατιώτες και διάκονοι της ΠΑΤΡΙΔΟΣ, αφιερωμένοι στην Ελλάδα, τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά που αυτή πρεσβεύει.

Μη λησμονείτε ότι από εσάς κυρίως εξαρτάται, η εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Πατρίδας μας. Η μοίρα σας έχει τάξει πρωτοπόρους στους αγώνες του Έθνους. Πιστέψτε το ακράδαντα και προσφέρετε τον εαυτό σας στην Πατρίδα, για να την οδηγείτε συνεχώς σε επιτυχίες, δικαιώνοντας τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Τα όπλα που έχετε είναι αποτελεσματικά, όταν τα χέρια που το κρατούν δεν τρέμουν και όταν η ψυχή φλογίζεται από το πάθος, την αγάπη για αυτό που υπηρετεί και τη διάθεση προσφοράς θυσίας για την Πατρίδα. Γιατί είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι η επαγγελματική αρτιότητα, η αξιοσύνη, η αυταπάρνηση, η τόλμη, αλλά και η σύνεση του Έλληνα Αεροπόρου, που κάνουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να ξεχωρίζει.

Ιδιαίτερα απευθυνόμενος προς τους ασκούντες Διοίκηση, το ήθος, το κύρος, η κατάρτιση, η απόδοση, είναι ένα πλέγμα αξιών και αρχών από τις οποίες δεν πρέπει να παρεκκλίνετε ούτε στο ελάχιστο. Η αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση της αποστολής, η αξιοκρατία, η ανταμοιβή της αξιοσύνης δεν πρέπει να είναι μόνο λόγια, αλλά να εφαρμόζονται στην πράξη. Ο Ελληνικός Λαός συμβάλλει από το υστέρημά του, προκειμένου η ΠΑ να έχει στη διάθεσή της τον πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό αμυντικό εξοπλισμό.


Αλλά και για να έχουν τα στελέχη της το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας. Γνωρίζει ότι οι άνθρωποι της Πολεμικής μας Αεροπορίας υπηρετούν και θα υπηρετούν με σθένος, αρχές - αξίες και υψηλούς στόχους. Αισθάνονται, όλοι, περήφανοι για την εξαιρετική επαγγελματική κατάρτιση και τις διεθνώς αξιοζήλευτες επιδόσεις σας. Αποχωρώντας σήμερα από την Πολεμική Αεροπορία, οφείλω να ευχαριστήσω Το Θεό για την προστασία που μου παρείχε σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, την οικογένειά μου και ιδιαίτερα τη σύζυγό μου, για τη συνεχή συμπαράστασή της και την κατανόηση που επιδείκνυε στον περιορισμένο χρόνο που της αφιέρωνα λόγω της ενασχόλησης με τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα, την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Χώρας διαχρονικά, για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν και τέλος όλους με όσους συνεργάσθηκα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου. Ευχαριστώ τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς και ιδιαίτερα την 1η Στρατιά καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και εν γένει τους κρατικούς φορείς, για την άψογη συνεργασία.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους της εκκλησίας Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, την τοπική κοινωνία της Λάρισας. Όπως και όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τη συνεργασία τους με το ΑΤΑ και για την αγάπη που τρέφουν για το προσωπικό της Π.Α. Απερχόμενος σήμερα από την ενεργό υπηρεσία, πετώντας νοερά αυτή την μοναδική στιγμή για μένα στο Αιγαίο μας και αντικρίζοντας την αναλαμπή των Μνημείων του Σιαλμά και του Ηλιάκη ,ως τελευταία ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το μεγαλείο του Έλληνα Αεροπόρου Μαχητή, σκέφτομαι αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την εκτέλεση της Αποστολής, σκέφτομαι τις θυσίες τους, σκέφτομαι το χαμό τους, μετρώ τις ευθύνες μας υποκλίνομαι με σεβασμό, αναλογίζομαι το χρέος μας και υπόσχομαι ότι :

Θα παραμείνω ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ αφοσιωμένος στην ΠΑΤΡΙΔΑ όσο ζω, και φίλος των ανθρώπων της Αεροπορίας.
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΕΤΕΙΝ
Ο Θεός να σας προστατεύει.
ΑΠΤΧΟΣ (Ι) Ι. ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: