Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Αυτοψία ΚΑΣ στη Χαιρώνεια για ENELCO

Μονάδα ισχύος 447 MW η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση φυσικού αερίου σχεδιάζεται να ανεγερθεί σε έκταση 110.000 τ.μ. στην περιοχή Αγιος Βλάσιος του Δήμου Χαιρώνειας στη Βοιωτία. Η ενδεχόμενη λειτουργία του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, όμως, έχει θορυβήσει την περιοχή και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, διότι όπως σημειώνουν «θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο περιβάλλον πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων». Αλλωστε, η πεδιάδα του Κηφισού στην οποία χωροθετείται το έργο «περικυκλώνεται από αρχαίες πόλεις» οι οποίες έχουν άμεση επαφή με την υπό κατασκευή μονάδα που προτείνει η εταιρεία Enelco A.E. (ιταλική εταιρεία ENEL και ο ομιλος Κοπελούζου).
Αναλυτικότερα: στα 830 μ. βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος της Χαιρώνειας, στα 2.700 μ. ο επίσης κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, η ακρόπολη αρχαίου Πανοπέα, ενώ στα 8 χιλιόμετρα ο μη κηρυγ
μένος χώρος της αρχαίας Δαύλειας. Υπάρχουν όμως και άλλες αρχαιότητες. Στον κάμπο του Μαυρονερίου αποκαλύφθηκαν αρχαίες θέσεις μετά το 2001, αλλά και τάφοι, κλίβανοι, δεξαμενές σε τέτοια πυκνότητα που δεν αφήνει αμφιβολία πως η περιοχή «είναι γεμάτη αρχαιότητες» σημείωσε στην εισήγησή της η κ. Καρατζά (τμήμα αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αρχαιογνωστικής έρευνας) ενώ για την αρχαία Δαύλεια που αναφέρει και ο μηρος, είπε πως προγραμματίζεται άμεσα η κήρυξή της.

Η εταιρεία βέβαια έχει έγγραφο του 2001 με το οποίο της βεβαιώνεται από την αρμόδια εφορεία πως η έκταση στην οποία σχεδιάζει να χτίσει μονάδα 13.039 τ.μ. δεν είναι εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικου χώρου. Διαθέτει όμως και ΚΥΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΝ, με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 447 Mwe της Enelco Α.Ε. με αρ. πρωτ.140460/06-02-2007. Ο δήμαρχος Χαιρώνειας κ. Ν. Παπαγγελής μίλησε στο ΚΑΣ για την αντίφαση της πολιτείας, που την ίδια ώρα χρηματοδοτεί μια σειρά έργων για την αναβάθμιση της περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατο αναδασμό, το αρδευτικό σύστημα, σε σειρά έργων για την αξιοποίηση των αρχαίων της περιοχής, στην ανακαίνιση του μουσείου κ.ά., ενώ σημείωσε πως εκκρεμεί προς συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ αίτηση δική του και πολιτών κατά των υπουργών που υπέγραψαν την ΚΥΑ.
Από την πλευρά της η εταιρεία μέσω του εκπροσώπου της, κ. Αναγνωστόπουλου, εξήγησε πως έχει γίνει μεγάλη επένδυση και ότι η λειτουργία της μονάδας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Η αρμόδια Θ΄ ΕΠΚΑ πιστεύει ότι το έργο «θα επιδράσει με αρνητικό τρόπο το πολιτστικό περιβάλλον», ότι «οι αρχαιολογκές θέσεις θα υποστούν εσαεί υποβάθμιση», ότι η μονάδα «θα σημάνει την άτυπη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη» και αντιπροτείνει τη μεταφορά της λίγα χιλιόμετρα βορειότερα.

Το ΚΑΣ θα κάνει αυτοψία (την επιτροπή αποτελούν οι: Μουρτζάς, Παλαιοκρασά, Θεοχαρόπουλος, Βαλαβάνης, Ξηντάρης), ωστόσο υπήρξε έντονος προβληματισμός. «Τις πλάτες μας βαραίνει το μέγα δίλημμα: ενέργεια ή αρχαιότητες;» αναρωτήθηκε ο κ. Ν. Μουρτζάς. «Ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου» προβληματίστηκε ο κ. Αθ. Παλιούρας, ενώ ο κ. Λ. Χατζηαγγελάκης θύμισε περιπτώσεις που απορρίφθηκαν για μεγαλύτερη απόσταση. Οπως το αιολικό πάρκο - που απείχε 10 χιλιόμετρα από τη Μονή του Οσίου Λουκά.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: