Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται μέσα στο καλοκαίρι να δώσει το πράσινο φως για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Όπως αναφέρουν ΤA NEA, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η νομική επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία που υποχρεώνει τη χώρα μας να αναγνωρίζει επαγγελματικά -και όχι ακαδημαϊκά- δικαιώματα στους αποφοίτους τους, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο που θα θεσπίζει στο εξής αυστηρούς όρους λειτουργίας και αξιολόγηση των επιχειρήσεων αυτών.
Η χρονική στιγμή που θα επιλέξει ο κ. Ευρ.Στυλιανίδης για να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του εξαρτάται από δύο παράγοντες.
Ο πρώτος είναι αν θα εκδοθεί σύντομα (αναμένεται ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο) η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα καταδικαστεί για τη μη συμμόρφωση σε προηγούμενη Κοινοτική Οδηγία για το ίδιο θέμα. Ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου κ. Ιβ Μποτ έχει προτείνει την καταδίκη της χώρας μας από τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η απάντηση που θα δώσει το Ευρωδικαστήριο σε προδικαστικό ερώτημα που του έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν η χώρα μας μπορεί να αρνείται την αναγνώριση των δικαιωμάτων αυτών, επειδή το Σύνταγμα (διά του γνωστού άρθρου 16) απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Και σε αυτό το θέμα η απάντηση αναμένεται αρνητική για την Ελλάδα.
Οι σημερινοί πτυχιούχοι πάντως (υπολογίζονται σε περίπου 25.000 όσοι αποφοίτησαν μετά την έκδοση της πρώτης Κοινοτικής Οδηγίας) δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχουν αυτομάτως δικαίωμα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους ή αν θα επικρατήσει η πρόταση που λέει ότι αυτό το δικαίωμα θα το έχουν μόνο όσοι εξ αυτών έχουν ήδη αποκτήσει- είτε θα αποκτήσουν- άδεια άσκησης επαγγέλματος στη χώρα προέλευσης του πτυχίου τους.
Πηγή: www.in.gr
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου