Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Καταδίκη Δήμου Οινοφύτων για το χρώμιο στο νερό

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ επιβλήθηκαν στον Δήμο Οινοφύτων για την υδροδότηση του Δηλεσίου με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο, έπειτα από αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ.

Εντός των επομένων ημερών, από τη στιγμή δηλαδή που καθαρογραφεί και επιδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών, ο Δήμος Οινοφύτων, στον οποίον υπάγεται το Δήλεσι, θα πρέπει να προμηθεύει καθημερινά με υδροφόρες ασφαλές νερό συνολικής ποσότητας 1.200 κυβικών μέτρων στους 6.000 κατοίκους της περιοχής μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία νέου υδροδοτικού δικτύου.

Ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίνεται το γεγονός ότι ενώ οι τιμές συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις του Δηλεσίου είναι χαμηλότερες από τα όρια ολικού χρωμίου που τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική νομοθεσία, το Πρωτοδικείο Θηβών αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο νερό είναι μη ασφαλές για οικιακή χρήση και ως εκ τούτου υποχρεώνει τον Δήμο Οινοφύτων να προμηθεύει ασφαλές νερό στους κατοίκους.

Τοξικά ευρήματα
Ειδικότερα, οι τιμές εξασθενούς χρωμίου που εντοπίστηκαν στις γεωτρήσεις του Δηλεσίου κυμαίνονταν από 24 έως και 28 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, ενώ το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ολικό χρώμιο- στο οποίο περιλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις εξασθενούςανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια. «Πιθανολογείται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό σε τόσο υψηλές τιμές συνδέεται με (ενδεχομένως μη αναστρέψιμες) βλάβες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στομαχικές διαταραχές, παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, ενώ από πολλές επιστημονικές έρευνες πιθανολογείται αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μετά από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο μέσω της εισπνοής ή της καταπόσεως», ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης.

Έτσι, ο Δήμος Οινοφύτων υποχρεώνεται από το Πρωτοδικείο Θηβών- πέρα από τη μεταφορά ασφαλούς νερού με υδροφόρες- να εγκαταστήσει και επαρκή αριθμό δεξαμενών ώστε ο κάθε κάτοικος να μπορεί να προμηθεύεται 200 λίτρα ημερησίως.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με εξασθενές χρώμιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Δημήτρης Σπυράκος, που χειρίστηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Οινοφύτων. Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου περιλαμβάνεται η Θήβα, το Σχηματάρι, η Αυλίδα, ο Ωρωπός και το χωριό Βάγια.

«Ανεξάρτητα από τη γεωγραφία της απόφασης, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θήβας επιβεβαιώνει δικαστικά ότι το νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε οποιαδήποτε συγκέντρωση είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Οινοφύτων. «Οι τελευταίες μετρήσεις στο Δήλεσι αναφέρουν συγκεντρώσεις της τάξεως των 36 μικρογραμμαρίων εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού ενώ πρόσφατα ανιχνεύθηκε και στο χωριό Βάγια. Στο Σχηματάρι έχει βρεθεί και αρσενικό".
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: