Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Το ΣτΕ υπέρ Endesa Hellas

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη διακοπή των εργασιών και επιτρέπει τη συνέχιση της κατασκευής του Σταθμού παραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου 430MW της Endesa Hellas στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Ο ανάδοχος του έργου, Μέτκα ΑΕ, έχει ήδη παραλάβει τον βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αεριοστροβίλων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η κατασκευή του Σταθμού να ολοκληρωθεί το νωρίτερο δυνατόν εντός του 2009.

Ο Σταθμός αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Endesa Hellas. Προηγήθηκε ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) 334MW, ένας από τους μεγαλύτερους στο είδος του στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και ο οποίος παράγει θερμότητα (ατμό) για την παραγωγική διαδικασία του Αλουμινίου και Ηλεκτρισμό για το Σύστημα.

Ήδη ο Σταθμός αυτός υποστηρίζει αποτελεσματικά τις προσπάθειες του ΔΕΣΜΗΕ για την αποφυγή διακοπών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.Η Endesa Hellas είναι κοινή εταιρία του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Endesa και του Ομίλου Μυτιληναίος. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές.

Πρόσφατα εξαγόρασε από τον δανέζικο οίκο DONG 4 αιολικά πάρκα δυναμικότητας 18,6MW στην Εύβοια, ανεβάζοντας το σύνολο του λειτουργούντος δυναμικού από αιολικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε 45MW, ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.Στόχος της κοινής εταιρίας είναι μέχρι το 2012 η παραγωγική δυναμικότητα να ξεπεράσει τα 2.000MW μέσα από ένα μείγμα σταθμών φυσικού αερίου αλλά και ανανεώσιμων πηγών.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: