Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Η νεράιδα της Κολοπετινίτσας!

Κυριακάτικο, χαλαρωτικό και οπωσδήποτε τραβηγμένο. Υπάρχουν άραγε αντίστοιχες βοιωτικές ιστορίες;

Τα φαντάσματα της Παρνασσίδας
Στοιχειωμένα σπίτια που δεν δέχονται τους νοικάρηδες, αγριεμένα φαντάσματα που βγαίνουν στη μέση του δρόμου και προκαλούν ατυχήματα, φωτεινές οντότητες και ξανθές νεράιδες που κόβουν βόλτες σε δασώδεις περιοχές είναι μερικά μόνο από τα παραφυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Παρνασσίδος, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Μαντείο των Δελφών και την κοσμοπολίτικη Αράχοβα.

Ιστορίες... για αγρίους που εξάπτουν τη φαντασία και μοιάζουν με παραμύθια που συντηρούνται από γενιά σε γενιά ή μήπως ιστορίες με ισχυρές δόσεις αλήθειας που τρομάζουν όσους δεν έχουν την τόλμη να τις αντιμετωπίσουν κατάματα; Με «οδηγό» τον κ. Γιώργο Πάλμο, ειδικό ερευνητή και αρχηγό αποστολών του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών και Επιστημονικών Ερευνών ASANA, η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε στους τόπους του... εγκλήματος και τις κατέγραψε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τα άγρια σκυλιά που βγαίνουν από το μνημείο των πεσόντων
Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Ιτέα και την Αμφισσα προς τους Δελφούς και την Αράχοβα βρίσκεται μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μία ελληνική σημαία ζωγραφισμένη πάνω στα βράχια και μία επιτύμβια στήλη μαρτυρούν πως στο συγκεκριμένο σημείο τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν δεκαοκτώ Ελληνες αντιστασιακούς. Σύμφωνα με τον ερευνητή Γιώργο Πάλμο, αρκετοί οδηγοί έχουν καταγγείλει πως έχουν δει διάφορα περίεργα φαινόμενα, με πιο ακραίο αυτό των άγριων σκυλιών που εμφανίζονται νύχτα από τη μεριά του μνημείου και γαβγίζουν προς τα αυτοκίνητα που διασχίζουν τον δρόμο. «Πρόκειται για φαντάσματα που με τη μορφή σκυλιών -σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις- έχουν βγει εξαγριωμένα ακόμη και στη μέση του δρόμου. Ορισμένοι έχουν δει στο συγκεκριμένο σημείο και φωτεινέςς οντότητες» μας λέει ο ίδιος.

Κραυγές στο σπίτι της κρεμασμένης υπηρέτριας Οδός Γιδογιάννου, αριθμός 13...
Οι μακάβριες ιστορίες που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες την ερειπωμένη μονοκατοικία είναι γνωστές σε όλους τους κατοίκους της Αμφισσας. Το σπίτι βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, σχεδόν δίπλα στα σχολεία και σε απόσταση αναπνοής από τον πεζόδρομο που φιλοξενεί αρκετά πολυσύχναστα καφέ και μπαράκια. Σύμφωνα με τους παλαιότερους, όλα ξεκίνησαν την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το σπίτι ανήκε σε κάποιον πολύ εύπορο ντόπιο που είχε συνάψει παράνομο ερωτικό δεσμό με μία από τις υπηρέτριές του. Ενα «στιγμιαίο λάθος» (είχε ακουστεί βιασμός) και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη οδήγησαν σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα που έμελλε να στιγματίσει μια για πάντα το οίκημα. Φοβούμενος τη γενική κατακραυγή της μικρής κοινωνίας, ο πλούσιος ιδιοκτήτης οδήγησε τη νεαρή εγκυμονούσα σε ένα από τα υπόγεια του σπιτιού, όπου την κρέμασε! Προσπάθησε να κρατήσει καλά κρυμμένο το μυστικό, όμως... η αποθανούσα είχε άλλη γνώμη. Ετσι ξεκίνησαν τα περίεργα περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί στοιχειωμένη η μονοκατοικία. Ποια είναι αυτά; Κρατηθείτε: Αλλοι μιλούν για κραυγές που βγαίνουν από τα υπόγεια του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλοι λένε για ένα κοριτσάκι που τριγυρνάει στα δωμάτια του σπιτιού, μερικοί υποστηρίζουν πως τα έπιπλα αλλάζουν θέση μόνα τους και ορισμένοι έχουν δει τη συσκευή του τηλεφώνου να χτυπάει χωρίς να είναι συνδεδεμένη στην πρίζα! Μπορεί να ακούγονται τραβηγμένα (δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό...), όμως τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη του σπιτιού, αφού ουδείς δέχεται να μείνει πια εκεί, ενώ όσοι τολμηροί επιχείρησαν να σπάσουν την παράδοση και να το κατοικήσουν... έφυγαν τρέχοντας και μάλιστα νύχτα!

Η ψυχή της νεαρής κοπέλας που τρομοκρατεί τους οδηγούς
Κατευθυνόμενος από την Αμφισσα προς την Ιτέα και διασχίζοντας την ατελείωτη ευθεία του πολύ καλού δρόμου, που θυμίζει πίστα αγώνων, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει το επιβλητικό τοπίο και να θαυμάσει τον τεράστιο ελαιώνα της περιοχής που θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους της χώρας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να μην προσέξει πως δίπλα στην αριστερή λωρίδα βρίσκονται δεκάδες καντηλάκια που μαρτυρούν πως το σημείο αποτελεί «παγίδα» στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί διερχόμενοι οδηγοί. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως για τα δυστυχήματα και ατυχήματα που έχουν συμβεί ευθύνεται ο θανατηφόρος συνδυασμός αλκοόλ και ταχύτητας, αφού ο δρόμος προσφέρεται για μεγάλες ταχύτητες: «Βγαίνουν στα μπαράκια το βράδυ, πίνουν πολύ, μετά τρέχουν στην ευθεία και πολλές φορές χάνουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το μοιραίο» λένε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι φήμες που αφορούν φάντασμα νεαρής κοπέλας που βγαίνει από τα χωράφια (πάντα μετά τα μεσάνυχτα...) και στέκεται μέσα στη μέση του δρόμου τρομοκρατώντας τους ανυποψίαστους οδηγούς είναι για ορισμένους η τρομακτική και πραγματική αιτία του κακού.

Θηρία και νεκροί στο γερμανικό φυλάκιο
Περίπου εκατό μέτρα από την παραλία της Ιτέας, στην οδό Καψάλη 14, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά στοιχειωμένα σπίτια της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ερευνητή Γιώργο Πάλμο, «εδώ η κατάσταση είναι πολύ άγρια. Η πρώτη φήμη διαδόθηκε από μία ηλικιωμένη που ισχυρίστηκε πως είχε δει ένα θηρίο, που έμοιαζε με λιοντάρι, ενώ υπάρχουν πολλοί που έχουν δει έναν νεκρό να περπατάει στην αυλή του σπιτιού. Είναι σίγουρο πως σε αυτήν τη μονοκατοικία, που έχει και υπόγειο, έγιναν πολλά περίεργα κατά την περίοδο της Κατοχής». Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα πως το συγκεκριμένο σπίτι υπήρξε τόπος μαρτυρίου για πολλούς Ελληνες, αφού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το τελευταίο οίκημα της μικρής πόλης και ένα από τα ελάχιστα που είχαν νερό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιταχθεί από τα γερμανικά στρατεύματα και να χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο.

Η νεράιδα της Κολοπετινίτσας
Ιστορίες για νεράιδες υπάρχουν σε πολλά χωριά, όμως, μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι αυτή που αφορά την ξανθιά νεράιδα της Κολοπετινίτσας. «Αυτό είναι το ελληνικό όνομα της Τριταίας», σύμφωνα με τον κ. Πάλμο. «Ούτε εγώ πίστευα σε νεράιδες, αλλά είχα ακούσει πολλούς που έλεγαν πως είχαν δει. Πριν από αρκετά χρόνια υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας με μια παρέα δεκατριών ατόμων. Τρώγαμε σε μια ταβέρνα, όταν ένας γνώστης της περιοχής μας πρότεινε να πάμε να μας δείξει το σημείο όπου βγαίνει. Εκεί φτάσαμε γύρω στις τρεισήμισι τη νύχτα. Εγώ με μερικούς άλλους μείναμε στα αυτοκίνητα και οι υπόλοιποι πήγαν να δουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε μια πολύ δυνατή φωνή που ταρακούνησε ακόμη και τα αμάξια. Οταν οι φίλοι μας επέστρεψαν στα αυτοκίνητα, μας είπαν πως μια ξανθιά γυναίκα εμφανίστηκε μπροστά τους και έβγαλε αυτή την τρομακτική φωνή. Τότε πείστηκα». Πώς είναι όμως οι νεράιδες; Ο κ. Πάλμος μας λέει: «Κατ’ αρχάς, δεν έχουν φτερά. Είναι γυναίκες αλλά καταλαβαίνεις πως είναι νεράιδες γιατί είναι πολύ ζωντανές και κινούνται πάρα πολύ γρήγορα. Τις έχουν δει πάρα πολλοί άνθρωποι. Ολα αυτά τα έχει γράψει και ο Δημόκριτος και μάλιστα δίνει και τα ονόματα της κάθε οντότητας. Οποιος θέλει τα πιστεύει».
www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: