Ανοιχτή συζήτηση για το περιβάλλον μας γνωστοποιεί ότι διοργανώνει το Σάββατο 26 Ιουλίου η Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Αγίας Άννας στην πλατεία στα Κούκουρα. Οι εξελίξεις όπως περιγράφονται στην επιστολή που μας κοινοποιήθηκε είναι ραγδαίες και αφορούν πολλά μέτωπα από μεταλλεία έως ανεμογεννήτριες. Δείτε.
Μετά την πρόσφατη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργείου Aνάπτυξης να εγκρίνει την επέκταση του εγκατεστημένου αιολικού πάρκου στην Αγία Άννα, διπλασιάζοντας τις ανεμογεννήτριες και τη συνολική ισχύ της εγκατάστασης από 24 σε 48 MW, μια νέα αρνητική εξέλιξη για τον πολύπαθο Ελικώνα είναι γεγονός:
Με τη βούλα, πλέον, απέκτησαν άδεια λειτουργίας 2 νέα μεταλλεία βωξίτη, σε απόσταση αναπνοής από την Αρβανίτσα, της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΑΙ ΕΛΙΚΩΝΟΣ – Γ. Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε", που ανήκει, πλέον, στην "S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.", του ομίλου Κυριακόπουλου. Η πρώτη εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση "Άνω Φούσκες" (στα όρια της κοινότητας Κυριακίου) και η άλλη εγκατάσταση στις θέσεις "Όμορφη Λάκκα και Καφενέζα" (η πρώτη στα όρια της κοινότητας Κυριακίου και η δεύτερη στα όρια του δήμου Κορώνειας, Δ.Δ. Αγίας Άννας).
Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ:
· Στις παραπάνω περιοχές έχει παραχωρηθεί, με βασιλικό διάταγμα του 1959 (που τροποποίησε παλιότερο διάταγμα του 1929), δικαίωμα μεταλλειοκτησίας στο Γ. Λ. Μπάρλο.· Η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στις 26/4/2006, και αίτηση έγκρισης τεχνικής μελέτης, στις 12/4/2007.
· Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2007, το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας δίνει αρνητική γνωμοδότηση και το κοινοτικό συμβούλιο Κυριακίου θετική.
· Στις 28/2/2007, το νομαρχιακό συμβούλιο (σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου) δίνει αρνητική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση στη θέση "Όμορφη Λάκκα - Καφενέζα" και στις 28/3/2007 θετική γνωμοδότηση για τη θέση "Άνω Φούσκες".
· Το έγγραφο, όμως, που αποστέλλει το νομαρχιακό συμβούλιο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρει ότι δίνει θετική γνωμοδότηση και για τις δύο εγκαταστάσεις.
· Στις 19/12/2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, και για τις δύο εγκαταστάσεις, κάνοντας μνεία θετικής γνωμοδότησης του νομαρχιακού συμβουλίου, και τις κοινοποιεί στο νομαρχιακό συμβούλιο.
· Στις 7/3/2008, το υπουργείο ανάπτυξης εκδίδει απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης.
· Στις 6/5/2008, η διεύθυνση δασών Ν. Βοιωτίας παρέχει έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση και στις 8/5/2008, το δασαρχείο Λιβαδειάς υπογράφει το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρείας. Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος και ανοίγει ο δρόμος για την κανονική λειτουργία των μεταλλείων. Όταν οι επιτροπές των κατοίκων (Μάϊος 2008), βλέποντας να προχωρούν οι εργασίες στην επίμαχη περιοχή, ανακινούν το θέμα και αναζητούν τις αδειοδοτήσεις, έρχεται στο φως το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αλλά και η λαθροχειρία της διαστρέβλωσης της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου, για τη μία εγκατάσταση. Αρχικά, οι υπηρεσίες του Ν.Σ. αποδίδουν το γεγονός σε λάθος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι το ίδιο το Ν.Σ. απέστειλε παραποιημένη την απόφασή του. Τότε, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποστέλλει έγγραφο επανόρθωσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σημειώνουμε και το εξής: έγγραφο του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης, που γνωμοδοτεί για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αναφέρει ότι η διέλευση των φορτηγών με το βωξίτη θα γίνεται μέσα από την Αρβανίτσα. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, ούτε στην περιβαλλοντική και την τεχνική μελέτη, ούτε και στις αποφάσεις έγκρισής τους δεν υπάρχει σχετική αναφορά και δέσμευση.Τα ερωτήματα έρχονται αυθόρμητα:
· Ποια η σκοπιμότητα (αν υπάρχει) της παραποίησης της απόφασης του Ν.Σ. και ποια η αντίδραση του Ν.Σ. στο γεγονός αυτό;
· Από την περίοδο των γνωμοδοτήσεων (αρχές 2007), μέχρι και την εποχή των εγκρίσεων (Δεκέμβρης 2007 – Μάρτιος 2008), ασχολήθηκε κανείς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας με την υποστήριξη των αρνητικών γνωμοδοτήσεων που έδωσαν; Μήπως θεωρούν ότι με την έκδοση τυπικών αρνητικών γνωμοδοτήσεων, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και απεκδύονται των ευθυνών τους;
· Ακόμη και όταν εκδίδονται οι εγκρίσεις, γιατί δεν ενημερώνουν την τοπική κοινωνία, γιατί δεν την κινητοποιούν και γιατί αφήνουν να παρέλθουν οι προθεσμίες για την άσκηση ένδικων μέσων;
· Ασχολήθηκε κανείς, έστω και εκ των υστέρων, με την υπόθεση της διαδρομής μεταφοράς του βωξίτη; Τους φαίνεται τόσο απλό να μετατραπεί η Αρβανίτσα σε κρανίου τόπο; Σημειώνουμε ότι και η απόφαση επέκτασης του υπάρχοντος αιολικού πάρκου στην Αγία Άννα αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Η περίοδος για την άσκηση ένδικων μέσων (13 Ιουλίου 2008) παρήλθε, χωρίς ο δήμος Κορώνειας, παρά τις σχετικές αποφάσεις και υποσχέσεις, να κάνει το παραμικρό.
Γι' αυτά και άλλα πολλά, όπως τα σχεδιαζόμενα νέα αιολικά πάρκα και το τεράστιο δίκτυο των αντίστοιχων γραμμών μεταφοράς, θα συζητήσουμε στην πλατεία της Αγίας Άννας, το Σάββατο 26/7, στις 8 μ.μ., με πρωτοβουλία της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας.
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
1 σχόλιο:
Πριν 15 μέρες βρέθηκα στην παλιοβούνα στον Ελικώνα. Στον δρόμο για την κορφή πρόσεξα ένα μεταλλείο που δεν υπήρχε πέρυσι. Ήδη δουλεύει, δεν γνωρίζω αν εκμεταλλεύονται το ορυκτό ή προς το παρόν ανοίγουν σήραγγες. Η εγκατάσταση είναι ακόμα μικρή αλλά ευκόλως διακριτή από τα ψηλότερα σημεία.
Ήδη το γνωστό χαλίκι, προϊόν της εξόρυξης, ακολουθεί την κατηφόρα παρασύροντας έλατα και γενικώς την βλάστηση της περιοχής.
Γέροντας βοσκός της περιοχής που είχα την ευτυχία να τον έχω συνοδοιπόρο στην εξόρμηση, μου εξήγησε ότι σε λίγο καιρό η πλαγιά πάνω από την Αρβανίτσα θα γίνει μια άγονη χαλικούρα και θα έχει καταθάψει την βλάστηση της περιοχής. Υπάρχουν πολλά τέτοια χέρσα σημεία στον Ελικώνα από μεταλλεία που έχουν εγκαταλειφθεί.
Συχνά σε εξορμήσεις συναντώ μηχανήματα γεωτρήσεων που παίρνουν δείγματα από την περιοχή. Σε λίγες ημέρες εξαφανίζονται, μπαλώνοντας πρόχειρα τα ίχνη της γεώτρησης. Η ορυκτογράφηση της περιοχής προηγείται πολλά χρόνια της εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με τον γέροντα, όπου βρεθεί πλούσιο κοίτασμα η εκμετάλλευσή του θα γίνει μετά από χρόνια, συχνά του ορυχείου προηγείται - όλως τυχαίως- μια πυρκαγιά. ….και τα μονοπάτια γίνονται δρόμοι ….και οι πλαγιές χαλικούρες.
Υπάρχει πρόβλεψη σε νόμο για την αισθητική και περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών μετά την εγκατάληψη των ορυχείων;
Δημοσίευση σχολίου