Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

e-Ξεσηκωμός για τα Κολέγια

Η Τζίνα Σιδέρη, μια νεαρή Διστομίτισσα σπουδάστρια ΤΕΙ, πρωτοστατεί στην ηλεκτρονική αντίδραση εναντίον της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τουτς αποφίτους των Κολεγίων. Η κ. Σιδέρη έχει δημιουργήσει ένα γκρουπ στο FACEBOOK, όπου εντός ολίγων ημερών έχουν εγγραφεί 1280 μέλη υπό το σύνθημα "Όχι στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών".

«Κάθε μέσο, εάν υπάρχει ένα φλέγον θέμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έτσι και το Facebook, παρ΄ όλο που θεωρείται ένα μέσο καθαρά διασκέδασης, αποδεικνύεται ότι μπορεί να σηκώσει σοβαρά θέματα, όπως είναι η εκπαίδευσή μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο νεαρός Ανδρέας Μπενάκης.
Μετέχει στον ιντερνετικό ξεσηκωμό εναντίον των κολεγίων, που όλο και εντείνεται εν όψει της σημερινής συζήτησης της ρύθμισης του κ. Ευρ. Στυλιανίδη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. «Τον Σεπτέμβριο θα μας βρουν μπροστά τους για το θέμα αυτό», δήλωναν φοιτητές για την απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων. «Πρόκειται για μία μεγάλη απειλή για τους αποφοίτους των δημόσιων πανεπιστημίων, δεδομένου ότι μιλάμε για μία ήδη κορεσμένη αγορά εργασίας που δεν μπορεί να απορροφήσει τους πτυχιούχους των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τώρα θα διεκδικούν τις ίδιες θέσεις και απόφοιτοι κολεγίων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν φοιτήσει για περισσότερα από τρία χρόνια», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο 25χρονος Ανδρέας, πολιτικός μηχανικός. Κάποιοι, όπως ο Ανδρέας, δεν περίμεναν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ξεσηκωθούν.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στη δημοφιλή ιντερνετική κοινωνία δικτύωσης, το Facebook, έχει δημιουργηθεί ήδη ένα γκρουπ, τα μέλη του οποίου φωνάζουν «Όχι στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ)». Ο ιντερνετικός ξεσηκωμός μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος αφού σε διάστημα μόνο λίγων ημερών τα μέλη του γκρουπ αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Μέχρι χθες το βράδυ, οι χρήστες είχαν φτάσει τους 1.280.

«Περίμενα να έχει ανταπόκριση το θέμα από τον Σεπτέμβριο, που οι περισσότεροι φοιτητές και απόφοιτοι θα είχαν επιστρέψει στις βάσεις τους από τις διακοπές. Αυτή τη συμμετοχή σίγουρα δεν την είχα προβλέψει. Μέρα με τη μέρα ο αριθμός των μελών πολλαπλασιάζεται. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι οι νέοι είμαστε σε εγρήγορση», λέει η 23χρονη Τζίνα Σιδέρη, φοιτήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, η οποία είναι η δημιουργός του γκρουπ. Στις συζητήσεις μεταξύ των μελών, αυτό που τονίζεται είναι ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τα παιδιά που επιλέγουν για διάφορους λόγους τα κολέγια και τις σχολές ελευθέρων σπουδών. Δική μας απαίτηση είναι πρώτα απ΄ όλα να δοθεί προτεραιότητα στα δημόσια πανεπιστήμια, να αναγνωριστούν τα δικά μας πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού TA NEA
esaltou@dolnet.gr

1 σχόλιο:

ERMIS είπε...

πΟΛΎ ΚΑΛΉ ΑΠΟΤΎΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΟς ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ