Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Τριάντα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει 30 υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα προσφέρουν συνολική ισχύ 11 Gigawatt.
Το σχέδιο ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενζεε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Ανέφερε ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν έξω από τις γερμανικές ακτές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική και θα περιλαμβάνουν συνολικά 2.000 ανεμογεννήτριες.
Έως το 2030 η ισχύς των αιολικών πάρκων στη Γερμανία θα ανέρχεται στα 25.000 Megawatt, είπε ο Τίφενζεε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει κάνει το θέμα πιο επείγον και το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνει ότι [το σχέδιο] είναι οικονομικά βιώσιμο» σχολίασε ο υπουργός.
Τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από το 14% σήμερα στο 30% έως το 2020. Η αιολική ενέργεια καλύπτει σήμερα το 7% των ενεργειακών αναγκών.
Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση παραμένει διχασμένη για το εάν οι 17 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας πρέπει να κλείσουν την επόμενη δεκαετία. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποιεί από την πλευρά της ότι το κλείσιμό τους θα επιβραδύνει την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο ο σοσιαλδημοκράτης Τίφενζεε, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, επέμεινε ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Πιστεύουμε στις ανανεώσιμες πηγές και όχι στην πυρηνική ενέργεια», είπε.
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: