Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Διαμαρτυρία στην Αντίκυρα για μόλυνση και ενέργεια


Συγκέντρωση στην Αντίκυρα και πορεία διαμαρτυρίας προς τις εγκαταστάσεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ έκαναν οργανώσεις πολιτών από τις δύο πλευρές του Κορινθιακού διαμαρτυρόμενες για την μόλυνση και για τη δημιουργία ενεργεικού κέντρου στον Αγιο Νικόλαο. Ιδού το δελτίο Τύπου.

“Απόβαση ενέργειας” για τη σωτηρία του Κορινθιακού
Ενεργοί πολίτες από τις δύο όχθες του Κορινθιακού, συναντηθήκαμε την Κυριακή 13 Ιουλίου στον κόλπο της Αντίκυρας, εκεί όπου η ισπανική πολυεθνική Endesa επιχειρεί τη δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κέντρου σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου. Στον χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδος, που εδώ και 40 χρόνια ρίχνει χωρίς άδεια εκατομμύρια τόνους κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού, σχεδιάζονται 2 ή 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και μία με λιθάνθρακα.

Πεντακόσιοι πολίτες έφτασαν με ναυλωμένο καράβι και άλλα πλωτά, στο λιμάνι της Αντίκυρας και ενώθηκαν με εκατοντάδες πολίτες της Βοιωτίας και της Αττικής που περίμεναν στην προβλήτα. Μετά από σύντομους χαιρετισμούς κατευθύνθηκαν στο εργοστάσιο της "Αλουμίνιο της Ελλάδος", όπου έγινε πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε σε αποκλεισμό της εισόδου του. Εκπρόσωποι των πολιτών συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του εργοστασίου και τους μετέφεραν τα αιτήματά τους, ενώ συνθήματα κατά της υπερσυγκέντρωσης εργοστασίων στον Κορινθιακό και της "θυσίας" του στο βωμό των κερδών, ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Παράλληλα, έγιναν και δύο συμβολικές ακτιβιστικές ενέργειες. Πολίτες κατέβασαν τη σημαία του ομίλου Μυτιληναίου από την είσοδο του εργοστασίου και ανάρτησαν μαύρες σημαίες στη θέση της, δείχνοντας την αντίθεσή τους στα επιχειρηματικά τους σχέδια, που θα μαυρίσουν το μέλλον όλων μας, για να κάνουν πιο πλούσιους λίγους και "εκλεκτούς". Την ίδια ώρα, ακτιβιστές μπήκαν με κανό στο λιμάνι του εργοστασίου και ύψωσαν μαύρες σημαίες σε τέσσερα σημεία του εργοστασίου.
Στην εκδήλωση αυτή που διοργανώθηκε από την "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού" και τη «Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον» συμμετείχαν αντιπροσωπείες από:
την ΠΑΝΔΟΙΚΩ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων), την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝ», Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια, Πολίτες κατά του λιθάνθρακα, ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Βοιωτίας, Φωκίδας, τους Οικολόγους Πράσινους, ΚΚΕ ΜΛ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
καθώς και:
- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης- ο δήμαρχος Θίσβης, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Ευρωστίνης και Σικυωνίων,
Για μια ακόμη φορά διαδηλώσαμε την αντίσταση μας στα όσα σχεδιάστηκαν χωρίς τη συμμετοχή μας. Αποδείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη που συσπειρώνει τους όλους τους πολίτες που θέλουν τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας και όχι αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων.
Καμία νέα μονάδα σε Θίσβη και Αντίκυρα, περιβαλλοντική συμμόρφωση των βιομηχανιών Σωληνουργεία Κορίνθου και Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Οι κοινοί μας αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος.
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: