Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Στον ήλιο της Σαχάρας το ενεργειακό όραμα της Ευρώπης

The Guardian
Ενα oρθογώνιο φωτοβολταϊκό πάρκο, κάπου στην απεραντότητα της Σαχάρας, το οποίο μπορεί να αιχμαλωτίσει την ενέργεια του Ηλίου, αποτελεί το τελευταίο, αλλά και πιο γοητευτικό για πολλούς, ευρωπαϊκό όραμα. Κι αυτό γιατί θα επιτρέψει στη Γηραιά Ηπειρο να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Η Σαχάρα, λένε οι επιστήμονες, παραδόξως είναι το «μέλλον της πράσινης Ευρώπης», αφού μπορεί να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή ώστε να ηλεκτροδοτηθεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Ο Αρνάλφ Γιέγκερ-Βάλντεν του Ινστιτούτου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνομένος προς του συνέδρους που συμμετείχαν στο Euroscience Open Forum, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη, υποστήριξε ότι θα χρειαστεί να αιχμαλωτιστεί μόλις το 0.3% του συνολικού ηλιακού φωτός που «καίει» τις ερήμους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για να καλυφθεί το σύνολο των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών.

Και εξαγωγές
Οι επιστήμονες ζητούν, λοιπόν, τη δημιουργία μιας σειράς πελώριων, για τα σημερινά δεδομένα, «ηλιακών πάρκων», τα οποία θα παράγουν ενέργεια είτε μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων είτε συγκεντρώνοντας την ηλιακή θερμότητα, έτσι ώστε να βράσει νερό και να κινηθούν τουρμπίνες παράγοντας ενέργεια.

Ενα νέο «υπέρ» δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού, αποτελούμενο από καλώδια υψηλής τάσης, θα επιτρέψει σε κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, όπως, παραδείγματος χάριν, στη Βρετανία και τη Δανία, να εξάγουν αιολική ενέργεια, εφόσον φυσικά υπάρχει πλεόνασμα, ή να εισάγουν τη γεωθερμική ενέργεια που χρειάζονται από την Ισλανδία.

Η πρόταση στηρίζεται από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, και αποτελεί απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι η οικονομικώς καλύτερη λύση επειδή ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Οι υποστηρικτές της κατασκευής αυτού του πελώριου φωτοβολταϊκού πάρκου επισημαίνουν ότι, ακόμα και όταν ο άνεμος δεν είναι αρκετά ισχυρός στη βόρεια θάλασσα, θα φυσά με ικανή ένταση σε κάποιο άλλο σημείο της Γηραιάς Ηπείρου και, όπως και να 'χει, ο Ηλιος πάντα θα λάμπει σε κάποιο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χαλιναγώγηση της ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα θα αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, επειδή το ηλιακό φως στην περιοχή αυτή του κόσμου είναι πιο έντονο. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στη βόρεια Αφρική μπορούν να παράγουν τριπλάσιο ηλεκτρισμό συγκριτικά με ανάλογης έκτασης πάρκα της βόρειας Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα δαπανηθεί για τη δημιουργία δικτύων ηλεκτρισμού που θα συνενώνουν τα κράτη της Μεσογείου, τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν δυνατότητα μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται στα αφρικανικά φωτοβολταϊκά πάρκα. Ακόμα και αν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν καλώδια υψηλής τάσης ανάμεσα στη βόρεια Αφρική και την Ιταλία, ή χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, η υποδομή σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Τα κράτη της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα ηλιακής ενέργειας, ενώ η Αλγερία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός πελώριου εργοστασίου ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2010. Η Αλγερία, μάλιστα, στοχεύει στην εξαγωγή έξι χιλιάδων μεγκαβάτ ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2020. Οι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος και περισσότερα χρήματα μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το όραμα. Το 2050 ενδεχομένως να παράγονται 100 GW από το αφρικανικό πάρκο.

Ο Νταγκ Παρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος της οργάνωσης Greenpeace, θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη τη δημοσιοποίηση των νέων προτάσεων. «Αν υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα θα είναι οικονομικά βιώσιμο, ένα δίκτυο ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε τη δεδομένη στιγμή για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη».
Καλοδεχούμενη λύση

Επίσης, ο κ. Γιέγκερ-Βάλντεν διατύπωσε την πεποίθηση ότι η δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων θα αποτελέσει μια καλοδεχούμενη λύση και για το καταναλωτικό κοινό, καθώς θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Το μεγαλύτερο σύστημα φωτοβολταϊκών στοιχείων που λειτουργεί σήμερα βρίσκεται στη Λειψία. Αν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ανάλογης κλίμακας και στη Μεσόγειο, παραδείγματος χάριν στη Νότια Ιταλία, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειώνονταν κατά 15 σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Θα έμεναν, λοιπόν, αρκετά χρήματα στο πορτοφόλι του καταναλωτή».

Η διατύπωση του ονείρου κατασκευής του πάρκου ανανεώσιμης ενέργειας στη Σαχάρα έρχεται τη στιγμή που το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε το «στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής τεχνολογίας». Μεταξύ των μεθόδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας του μέλλοντος, το σχέδιο περιλαμβάνει τα στοιχεία καυσίμων, το υδρογόνο, το καθαρό κάρβουνο, τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, την πυρηνική σύντηξη και σχάση και την αιολική ενέργεια. Ολα θεωρούνται πιθανές λύσεις των προβλημάτων που οφείλονται στη ρύπανση του περιβάλλοντος, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατ' επέκταση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: