Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Στην πρίζα οι παραγωγοί ενέργειας

Μια σύνοψη του σχεδιασμού και των χρονικών περιθωρίων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας παρουσιάζει στα ΤΑ ΝΕΑ ο Γιώργος Φιντικάκης. Δείτε.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στο εργοτάξιο κατασκευής της θερμοηλεκτρικής μονάδας φυσικού αερίου της Ήρων (θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ) στη θέση Χαραϊντίνι στη Θήβα. Αγώνας δρόμου μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας και της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σχετικά με το ποιος θα προλάβει να λειτουργήσει πρώτος νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Έπαθλο θα είναι η καλύτερη θέση που θα εξασφαλίσει στην αγορά όποια μονάδα τεθεί πρώτη σε λειτουργία, καθώς θα κληθεί από προνομιακή θέση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, με όσα είναι σήμερα γνωστά, προκύπτει ότι τόσο φέτος όσο και το καλοκαίρι του 2009 η ομαλή τροφοδοσία της χώρας θα συνεχίσει να κινείται οριακά, με προοπτική να έχουμε πραγματική επάρκεια μόνο από 2010.

Και αυτό, δεδομένου ότι καμία από τις τρεις ιδιωτικές μονάδες που βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής (Ήρων Θερμοηλεκτρικής, Εdison- ΕΛΠΕ και Εndesa Ηellas, όλες εγκατεστημένες στη Βοιωτία) και οι οποίες θα προσθέσουν 1.287 καινούργια μεγαβάτ στο «γηρασμένο» ηλεκτρικό μας σύστημα, δεν φαίνεται να προλαβαίνει το επόμενο καλοκαίρι. Η πιο προχωρημένη από αυτές, που εκτός του ότι έχει παραγγείλει τον βασικό εξοπλισμό, έχει αρχίσει να τοποθετεί και τις βάσεις του εργοστασίου, είναι η Ήρων του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, αλλά ακόμη και αυτή πολύ δύσκολα προλαβαίνει να «ανάψει» πριν από τον Αύγουστο του 2009.
Η Εdison από την πλευρά της έχει βάλει στοίχημα να λειτουργήσει πριν από το καλοκαίρι του 2010, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα.
Όσο για την Εndesa Ηellas (ισπανική Εndesa- όμιλος Μυτιληναίου), έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε αίτηση περιβαλλοντικής οργάνωσης για διακοπή των εργασιών, αρχίζει ξανά εργασίες ώστε η κατασκευή του δικού της σταθμού να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2009.
Ξεχωριστές περιπτώσεις είναι οι μονάδες της Εnelco (Εnel - Κοπελούζος) στη Χαιρώνεια Βοιωτίας και της ΔΕΗ στο Αλιβέρι της Εύβοιας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: