Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Σε κατάσταση εκτἀκτου ανάγκης η Εύβοια

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές του Νομού Ευβοίας που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε αυτή την απόφαση μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και το μέτρο αφορά τους Δήμους Κηρέως, Μεσσαπίων, Διρφύων, Αμαρυνθίων Ν.Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδας, Ανθηδόνος, Ληλαντίων, Ερέτριας, Ταμυναίων, Δυστίων, Αυλώνος, Κονιστρών και Κύμης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, μετά τα έντονα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Εύβοιας και την κήρυξη των παραπάνω περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παρεμβαίνουν για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες. Τις δυνάμεις συνδράμει στην περιοχή Λιλαντίου και δύναμη βατραχανθρώπων με 7 σωστικές λέμβους. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε παράταση των φαινομένων για 6 ακόμα ώρες.
Οι καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις επικεντρώθηκαν σε περιοχές των Δήμων Διρφύων και Λιλαντίων, ενώ στην περιοχή Στομίου του δημοτικού διαμερίσματος Οξυλίθου του Δήμου Κύμης πραγματοποιήθηκε διάσωση Σουηδού υπηκόου με ελικόπτερο τύπου Super Puma. Αντίθετα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης ένας 40χρονος παρασύρθηκε από χείμαρρο στην ίδια περιοχή και έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι δράσεις παροχής βοηθείας όπως συνεχίζονται και η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.
Υπαρχιφύλακας έχασε τη ζωή του
Νωρίτερα, ο 39χρονος υπαρχιφύλακας Νικόλαος Τριανταφύλλου του Κωνσταντίνου, ο οποίος υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου και ήταν πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή του, καθώς ενώ οδηγούσε το όχημά του έπεσε σε πλημμυρισμένο χείμαρρο στο ύψος της γέφυρας Στομίου. Επίσης, στην ίδια περιοχή Super Puma διέσωσε Σουηδό που είχε εγκλωβιστεί σε τροχόσπιτο.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια, θα συνεχιστούν μέχρι τη νύχτα, οπότε και αναμένεται να σταματήσουν.
Στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.
Αγνοούμενος στη Σαλαμίνα
Αγνοείται στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας 17χρονος Πακιστανός, που η μικρή βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του ανετράπη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άριστες καιρικές συνθήκες.
Σώοι από τα σκάφη του λιμενικού περισυνελέγησαν οι τρεις, που μαζί με τον 17χρονο εργάζονταν σε μυδοκαλλιέργεια της περιοχής Μπατσί του νησιού.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του, αλλά με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές που εξαφάνισαν ολόκληρα δάση, για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και για το κλείσιμο των ρεμάτων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε ότι θα προωθήσει το θέμα των πυρκαγιών και των πλημμυρών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται τη Δευτέρα, έτσι ώστε να δοθούν κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για αποζημιώσεις.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης από την Τρίπολη, όπου περιοδεύει, αναφερόμενος στις πλημμύρες που πλήττουν την Εύβοια δήλωσε: «Εκφράζω την συμπαράστασή μου στους κατοίκους της Εύβοιας, η οποία πλήττεται σοβαρά από πλημμύρες, ενώ έχουμε και ένα νεκρό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για άλλη μια φορά, το κράτος είναι ανίκανο να βοηθήσει».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: