Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πότε θα κλείνουν τα σχολεία λόγω γρίπης και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης.


Προτεραιότητα θα έχουν όλα τα παιδιά άνω των έξι μηνών αλλά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας, οι έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, όσοι εργάζονται σε χώρους με παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών και οι επαγγελματίες υγείας.

Αυτές οι ομάδες εκτιμώνται από το υπουργείο Υγείας σε δύο εκατομμύρια άτομα. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν με το νέο εμβόλιο της γρίπης, ο υγιής πληθυσμός ηλικίας 15 με 40 ετών και τέλος τα υγιή παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών.

Οποιος εμβολιάζεται θα είναι υποχρεωμένος να υπογράφει δήλωση συναίνεσης καθώς αυτή είναι μία τακτική που αφορά κάθε νέο φάρμακο που μπαίνει στην αγορά όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας της γρίπης καθηγήτρια κα Ελένη Γιαμαρέλου.
Διευκρινίσθηκε ακόμα πότε θα κλείνουν τα σχολεία:
- Μία τάξη θα κλείνει όταν υπάρχουν σε αυτή ένα με πέντε παιδιά τα οποία εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα γρίπης και πυρετό πάνω από 38 βαθμούς.
- Αν υπάρχουν δύο με τρεις τάξεις κλειστές θα κλείνει όλο το σχολείο και αν το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων που βρίσκονται σε ένα κτιριακό σχολικό συγκρότημα εμφανίζει πρόβλημα με τη γρίπη θα κλείνει το σύνολο του συγκροτήματος.
Όσον αφορά την πορεία της νέας γρίπης στη χώρα μας ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. κ. Π. Ευσταθίου είπε ότι τρία άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έξι άτομα είναι στο στάδιο της αποθεραπείας, 56 έχουν εμφανίσει την επιπλοκή της πνευμονίας από τα οποία όμως τα 46 έχουν γίνει ήδη καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: