Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Στη Θήβα θα έφτιαχναν ταψάκια για γλυκά από απόβλητα χαρτοβιομηχανίας!

Πρώτη ύλη τα απόβλητα από τον βιολογικό καθαρισμό
Με τα απόβλητα χαρτοβιομηχανίας μια εταιρεία στη Θήβα κατασκεύαζε παράνομα ταψάκια για γλυκά (!), με προφανείς κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Του θέματος έχουν ήδη επιληφθεί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, η αστυνομία όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγιεινής, η περιφέρεια και η νομαρχία και αναμένονται να επιβληθούν αυστηρές ποινές όπως και πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Τρίτη κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ομάδα ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) της Ελληνικής Αστυνομίας, εντόπισε φορτηγό της ιδιωτικής εταιρείας ΑΦΟΙ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ, το οποίο μετέφερε βιομηχανικά απόβλητα από τη χαρτοβιομηχανία ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ, από την περιοχή του Ασπροπύργου, στη ΒΟΙΩΤΙΚΗ Θήβας, σε περιοχή μη εξουσιοδοτημένη για τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Υστερα από ελέγχους, διαπιστώθηκε πως τα απόβλητα της χαρτοβιομηχανίας χρησιμοποιούνταν παράνομα από τη ΒΟΙΩΤΙΚΗ για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ειδικότερα για ταψάκια ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιούνταν ειδικότερα η λάσπη από τον βιολογικό καθαρισμό της χαρτοβιομηχανίας, στον οποίο καταλήγουν τα διάφορα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της ανακύκλωσης και επανάκτησης του χαρτιού (όπως π.χ. λευκαντικά).
Ο οδηγός του φορτηγού και ο υπεύθυνος της εταιρείας συνελήφθησαν με αυτόφωρη διαδικασία, και όπως τονίζεται από το υπουργείο, θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ξεκαθαριστεί σε βάθος το όλο ζήτημα.
Σημειώνεται πως μέσα στο καλοκαίρι είχε συλληφθεί ο οδηγός άλλου φορτηγού που μετέφερε απόβλητα της ίδιας χαρτοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια παράνομης απόρριψης και επικάλυψης σε περιοχή του Ασπροπύργου.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: