Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΤΚΑ στη Μεγαλόπολη

Εγκρίθηκε χθες από τη ΔΕΗ η ανάθεση στη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μεγαλόπολη με καύσιμο φυσικό αέριο. Επίσης εγκρίθηκε η προώθηση του διαγωνισμού για την κατασκευή της διασύνδεσης των Κυκλάδων με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Για τη μονάδα της Μεγαλόπολης η κοινοπραξία των ΜΕΤΚΑ-General Εlectric είχε καταθέσει προσφορά με ισχύ 811 ΜW και τίμημα 543 εκατ. ευρώ και μηδενικές αποκλίσεις, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Damco-Αnsaldo ήταν για ισχύ μονάδας 780 ΜW με τίμημα 580 εκατ. ευρώ και αποκλίσεις που φθάνουν στα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Η ανάθεση έγινε μετά την παραίτηση του αναδόχου από κάθε απαίτηση σχετικά με ενδεχόμενη καθυστέρηση έως 12 μήνες της έναρξης λειτουργίας της νέας μονάδας για οποιονδήποτε λόγο, όπως είχε δεσμευθεί η ΔΕΗ ότι θα κάνει προτού προχωρήσει στις υπογραφές κατασκευής.

Οι λόγοι καθυστέρησης μπορεί να οφείλονται, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ή στα έργα κατασκευής των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης Πάτρας και Μεγαλόπολης και της Γραμμής Μεταφοράς ΥΤ Πάτρας- Μεγαλόπολης.

Οσον αφορά το καλώδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων, το πρώτο βήμα για τον διαγωνισμό έγινε όταν πρόσφατα ολοκληρώθηκε η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Η έγκριση έγινε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και ιδιαίτερα από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ). Το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων δαπάνης 350 εκατ. ευρώ διασφαλίζει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο, αλλά και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα νησιά λόγω της κατάργησης ή της θέσης σε ψυχρή εφεδρεία των αυτόνομων σταθμών παραγωγής. Μετά την αδειοδότηση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ξεκινούν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό: αρχικά θα συνταχθούν τα τεύχη της προκήρυξης, τα οποία και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα διενεργηθεί διαγωνισμός.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: