Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Τόγιας ερωτά Σουφλιά για Βοιωτία

Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τον χωροταξικό/αναπτυξικαό σχεδιασμό στη Βοιωτία κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλειος Τόγιας. Δείτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
ΘΕΜΑ:«ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»
Το βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εξέλιξης της χώρας στον αστικό και περιαστικό χώρο, τα 350 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) που εκπονούνται σε ολόκληρη τη χώρα από τους κατά τόπους δήμους και τα Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) φαίνεται να μην αποτελούν προτεραιότητα για τον ΥΠΕΧΩΔΕ και την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καταγγελίες των αρμόδιων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αλλά και της ΚΕΔΚΕ, τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούνται σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα. Βασικοί λόγοι των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση τους αποτελούν: α) η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου και β) η αδυναμία επίβλεψης, παρακολούθησης και προώθησης των σχεδίων από τις ΔΙΠΕΧΩ των Περιφερειών, που είναι πλήρως υποστελεχωμένες.

Οι τρομακτικές καθυστερήσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί με ποικίλους τρόπους δίνουν την αίσθηση ότι γίνονται σκόπιμα από το Υπουργείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα Σχέδια εντατικής εκμετάλλευσης της Ελληνικής γης στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
Επειδή για τον Νομό Βοιωτίας αλλά και για όλη την Περιφέρεια, η ταχεία ολοκλήρωση όλων των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούνται στο Νομό αποτελούν απαραίτητο εργαλείο των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πορεία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα εκπονούμενα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ του Νομού Βοιωτίας;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους και ποιες είναι οι προβλέψεις για την στη συνέχεια εφαρμογή τους, δεδομένου ότι οι Δήμοι αδυνατούν να αναλάβουν τη σημαντική δαπάνη εκπόνησης των μελετών Κτηματογράφησης, Πολεοδόμησης και Πράξης Εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: