Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Υποβολή πρότασης από τη ΝΑΒ στην Ε.Ε. για τον Ασωπό

Ιδού το δελτίο Τύπου της ΝΑΒ.

Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς : «Ολοκληρωμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής Ασωπού»
Με συντονιστή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και συμμετέχοντες την Αναπτυξιακή της Εταιρεία ΒΑΕΠΑΕ, και τους Δήμους Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας & Θήβας, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόταση για συγχρηματοδότηση ύψους 800.000 €, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE +. Ο τίτλος της πρότασης είναι : «Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική αξιολόγηση και δημιουργία χαρτών, με τη χρήση συστήματος GIS, που θα καταδεικνύουν την περιβαλλοντική ρύπανση στο Νομό Βοιωτίας, όσον αφορά στη ρύπανση των υδάτινων πόρων και τις επιπτώσεις της στον κίνδυνο αλλαγής του κλίματος» και συνοπτικά «ASO.PO.L.I.S» , εντάσσεται δε στο κομμάτι που αφορά την περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση και ανήκει στον τομέα πολιτικής περιβάλλοντος «Νερό».

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι :

- Η εγκατάσταση πιλοτικού πληροφοριακού συστήματος για το περιβάλλον σε ευαίσθητα σημεία (π.χ. Ασωπός) και μετρήσεις.
- Η δημιουργία περιβαλλοντικού χάρτη, όπου θα παρέχονται πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά δεδομένα του Νομού, σε πραγματικό χρόνο.
- Η δημιουργία μοντέλου περιγραφής της ρύπανσης και σεναρίων, τα οποία θα επιτρέπουν το σχηματισμό προβλέψεων για τα μελλοντικά επίπεδα ρύπανσης.
- Η πλήρης αποτύπωση των βιομηχανιών που έχουν περιβαλλοντικούς όρους, με CIS.
- Η έκδοση τακτικών περιβαλλοντικών αναφορών (4 το χρόνο), που θα περιλαμβάνουν τις βιομηχανίες του Ν. Βοιωτίας και την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά.
-Η σύνταξη, έκδοση και παρουσίαση θεματικών χαρτών διαχείρισης περιβάλλοντος για τις ομάδες βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
-Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των βιομηχανιών και των κοινωνικών φορέων και ομάδων για τις επιπτώσεις των αποβλήτων.
- Η δημιουργία Γραφείων Περιβάλλοντος στους Δήμους.
-Οι εκδηλώσεις για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση μαθητών, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
- Η θεσμοθέτηση βραβείου για τη βέλτιστη περιβαλλοντική επίδοση των επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, «είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία διευρύνει τις παρεμβάσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα λειτουργεί προσθετικά στη δουλειά που ήδη γίνεται από τη ΒΑΕΠΑΕ για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου Επιχειρήσεων στο Ν. Βοιωτίας. Πιστεύω πως η πρόταση θα αξιολογηθεί θετικά και θα συνεκτιμηθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα των υπόγειων και των υπέργειων νερών στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Εμείς, ως Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδιάσαμε αυτή την πρόταση, έτσι ώστε, με την παραγωγή και τη χρήση καινοτομικών εργαλείων και ενεργειών, να δημιουργήσουμε σύγχρονους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Βοιωτία. Μπορούμε και θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα και κάθε χρηματοδοτικό μέσο για να κάνουμε πράξη την πολιτική μας, με σημείο αναφοράς τον σεβασμό στο περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: