Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ο Ηλίας Καρανίκας για την ψυχική υγεία στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή στις 16/01/2009
για τη δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στη Φωκίδα,
από τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, κ. Ηλία Καρανίκα ,
με αφορμή την συζήτηση της Επερώτησης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
για την Εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από τη κυβέρνηση της Ν.Δ.


Ο γιατρός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής , με αφορμή την συζήτηση της Επερώτησης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για την Εγκατάλειψη της ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από τη Ν.Δ., στις 16/01/2009 , στήριξε ηθικά και πολιτικά τη δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και ανέδειξε την ηθική και πολιτική αδιαφορία της Κυβέρνησης απέναντι στο δικαίωμα του πολίτη για κοινωνική προστασία και πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρανίκας δήλωσε:
«Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ευημερία και την αλληλεγγύη, για την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις εκφάνσεις τις κοινωνίας μας. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, όχι μόνο των ασθενών, των συγγενών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι γεγονός πως όταν υπάρχει σε μια οικογένεια ένας ψυχικά ασθενής, πάσχει όλη η οικογένεια και ίσως πάσχει και όλη η περιοχή, όλο το χωριό.
H κακή ψυχική υγεία συσσωρεύει προβλήματα, αλυσιδωτά, με αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομία και στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στο ασφαλιστικό και το δικαιακό σύστημα. Είναι, δε, γεγονός ότι ένα στα τέσσερα άτομα στη ζωή του θα περάσει από κάποιο στάδιο ψυχικής αναστάτωσης, να μην πω ψυχικής ασθένειας.
Είναι είκοσι πέντε τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η μεταρρύθμιση, η πραγματική μεταρρύθμιση, όταν οι λέξεις δεν χάνουν την έννοιά τους. Όμως στα πέντε τελευταία χρόνια δεν είδαμε τίποτα να γίνεται.
Στη Φωκίδα, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια λειτουργεί Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη η κινητή μονάδα. Έχει πάνω από πεντακόσιους ασθενείς. Πηγαίνει στα διάφορα ιατρεία, στα χωριά και στις πόλεις του νομού και παρακολουθεί και στηρίζει ανθρώπους και οικογένειες, στηρίζει την κοινωνία. Και ας είναι καλά βέβαια ο καθηγητής κ. Σακελλαρόπουλος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που, ξεκινώντας από το «Αιγινήτειο», έκανε την ανοιχτή, ουσιαστικά, θεραπεία των ψυχικά ασθενών.
Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα; Από το ’84 λειτουργεί στη Φωκίδα οικοτροφείο ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο! Υπάρχει ένα έγγραφο εξαιρετικά επείγον, στις 23-12-2008, και μια διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Υπουργείο την ίδια μέρα και ο Υπουργός υπεσχέθη ότι στις 15 Γενάρη θα πληρωθούν όλοι οι μήνες. Δυστυχώς οι ημερομηνίες έχουν ελαστικοποιηθεί, κατά τον Υπουργό. Γιατί η 15η του Γενάρη πέρασε θαρρώ.

Εμείς λειτουργήσαμε δεκαπέντε Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας σ’ όλη την επικράτεια, -προβλέπονται πενήντα δύο, όμως στην πενταετία της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έγινε ούτε μία πρόσθετη κινητή μονάδα – καθώς και έξι προστατευόμενα διαμερίσματα.

Αλλά και στον Νομό Αχαΐας η ίδια κατάσταση επικρατεί: στο οικοτροφείο «ΙΡΙΣ», που λειτουργεί από το 2002, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και πέντε μήνες και ακόμη περιμένουν. Ούτε τα λειτουργικά έξοδά τους καλύπονται: ακόμα και για το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε χορηγία.

Όλα αυτά εξαντλούν τα περιθώρια υπομονής. Αν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς της ψυχικής υγείας γυρίσουν στο σπίτι τους, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία; Φαίνεται ότι η Κυβέρνησή της Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για τους ψυχικά ασθενείς, είτε γιατί τους θέλει έγκλειστους στα ψυχιατρεία είτε γιατί θέλει να συμβαίνουν πράγματο όπως αυτό που είδαμε στην Κατερίνη: μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύσσεται ψυχιατρική κλινική στην Κατερίνη και να έρχεται τροπολογία -η οποία βέβαια τελικά δεν κατετέθη- για αύξηση των κλινών στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές κατά 20%, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την αποασυλοποίηση, επειδή δεν τον ψυχικά ασθενή δεν τον θέλουμε στο σπίτι, ας τον κλείσουμε σε μια ιδιωτική κλινική, εις βάρος βέβαια και του ασθενούς και των Ταμείων!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: