Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Οι νέες άδειες οδήγησης

Από 1η Απριλίου θα μπορούν όσοι οδηγοί το επιθυμούν να αντικαταστήσουν τις ισχύουσες άδειες οδήγησής τους με αυτές του νέου τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός φόρτος εργασίας στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών. Ωστόσο, η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης με νέες δεν είναι υποχρεωτική.
Οι νέου τύπου άδειες οδήγησης που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις παλιές παρουσιάστηκαν σήμερα, Δευτέρα, από τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού.
Οι νέες άδειες είναι ροζ χρώματος (ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης) και έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας.
Αργότερα, οι άδειες θα λάβουν τη μορφή «έξυπνης κάρτας», θα φέρουν μικροτσίπ το οποίο εκτός από τα στοιχεία του οδηγού θα περιλαμβάνει και άλλα, όπως ποινές για παραβάσεις του ΚΟΚ κ.ά.
Επίσης, οι νέες άδειες θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε., αφού η αναγραφή τού ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες βοηθά στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου.Η διαδικασία έκδοσής τους θα είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική και ο χρόνος έκδοσής τους θα είναι περίπου 7 μέρες, από 40, που είναι σήμερα. Θα τυπώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και το κόστος τους για τον ενδιαφερόμενο, θα είναι 30 ευρώ.Στη μπροστινή πλευρά της άδειας οδήγησης θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και τα προσωπικά του στοιχεία και στην πίσω, η κατηγορία του διπλώματος, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του και η ομάδα αίματος του οδηγού.

Το ελληνικό δίπλωμα θα φέρει, ως ολογράφημα, τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου. Η έκδοση των νέων αδειών ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, για όσους αποκτούν για πρώτη φορά δίπλωμα και για όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους, λόγω φθοράς η απώλειας.Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αφού οι ήδη υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν ως το 2033.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: