Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Οι τρεις επιστολές Παπαγγελή και Λουκά

Συνέχεια από εδώ Επιστολές προς την πολιτική ηγεσία για τη μονάδα της ENELCO
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κώστα Καραμανλή...
ΠΡΟΣ τον κ. Κώστα Καραμανλή
Πρωθυπουργό
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εκ μέρους των δημοτικών συμβουλίων και των πολιτών των Δήμων μας, σας απευθύνουμε έκκληση για προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας.

Σας ενημερώνουμε ότι ενάντια στην κατασκευή της εν λόγω μονάδας έχουν ταχθεί με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα τα Δημοτικά Συμβούλια Χαιρώνειας και Δαύλειας, ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν δηλώσει και οι άλλοι όμοροι Δήμοι όπως και όλες οι παρατάξεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας. Επίσης την αντίθεση τους προς τη μονάδα εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η μονάδα προβλέπεται να εγκατασταθεί σε πεδινή και αμιγώς αγροτική περιοχή, πεδίο της περίφημης μάχης της Χαιρώνειας που σηματοδότησε το τέλος της αρχαίας εποχής και της πόλης κράτους με την επικράτηση των Μακεδόνων στον Ελλαδικό χώρο, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ταφικό μνημείο των Θηβαίων Ιερολοχιτών είναι ο Λέων της Χαιρώνειας που ατενίζει με θυμό και θλίψη το θέατρο της σύγκρουσης. Δίπλα από τον Λέοντα βρίσκεται από τις αρχές του 20ου αιώνα το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει μετά από ένα χρονοβόρο, δαπανηρό και αξιόλογο έργο συντήρησης και επανέκθεσης.

Η ευρύτερη περιοχή της Χαιρώνειας είναι αρχαιολογικός χώρος μεγάλης σημασίας, ενώ σημαντικές αρχαιότητες (Αρχαίο Θέατρο Χαιρώνειας, Τρόπαιο Σύλλα, Μαγούλα Μπαλωμένου και πολλές άλλες) και πανάρχαιες ακροπόλεις (Πετραχός, Πανοπέας, Δαυλίς, Παραποτάμιοι) περιβάλλουν τον χώρο εγκατάστασης της μονάδας που είναι ορατός από παντού. Η περιοχή είναι εντελώς αδόμητη και έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία της αδιατάρακτη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη γη υψηλής παραγωγικότητας που βρίσκονται τα 150 στρέμματα (!) που έχουν αγοραστεί για την επένδυση, οι αναδασμοί έχουν ολοκληρωθεί καθώς και σημαντικά έργα αγροτικής υποδομής όπως κλειστά, αυτοματοποιημένα δίκτυα άρδευσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες ώστε να διασωθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και παράλληλα να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων σε ολόκληρη τη λεκάνη του Βοιωτικού Κηφισού (περιοχή NATURA). 16 Δήμοι της λεκάνης του Κηφισού έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την απορρύπανση του ποταμού, την διάσωση και την επανόρθωση του οικοσυστήματος και την ορθολογική διαχείριση των νερών, καθώς και για την ανάπτυξη ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων γύρω από το ποτάμιο σύστημα όπως βιολογικές καλλιέργειες, οικο- και άγρο- τουρισμό, οικοτεχνία κλπ.

Τα έργα αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου όπως η συντήρηση του Λέοντος, η συντήρηση -επανέκθεση του εντυπωσιακού Αρχαιολογικού Μουσείου, πήραν ολοκληρωμένο χαρακτήρα με την δημιουργία Αρχαιολογικού Πολιτιστικού Πάρκου που περιλαμβάνει : χώρους αναψυχής, ενοποίηση των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων (βράβευση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Συλλόγου Πολεοδόμων), θεματική πλατεία για τον Πλούταρχο που γεννήθηκε, έζησε και έγραψε τα έργα του στη Χαιρώνεια, λειτουργία σημαντικού κέντρου εικονικής πραγματικότητας με την αναπαράσταση της μάχης της Χαιρώνειας και πολλές άλλες εφαρμογές πολυμέσων, ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, διάσωση και προβολή του προϊστορικού Κάστρου του Πανοπέως, πατρίδας του κατασκευαστή του Δούρειου Ίππου (που σώζεται σχεδόν ατόφιο).

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χαιρώνειας ήδη από το 2003, είχε αναθέσει σε ομάδα εργασίας του ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕΕ, τη διερεύνηση των επιπτώσεων και είχε εκφράσει την ομόφωνη αντίθεσή του. Από τις αρχές του 2007 που ανακινήθηκε πάλι το θέμα αγωνιζόμαστε στρεφόμενοι σε κάθε κατεύθυνση για να σταματήσουμε την δημιουργία της βαριάς βιομηχανικής μονάδας. Στην προσπάθειά μας, διαπιστώσαμε μεταξύ άλλων ότι είχαν γίνει παρανομίες όπως η αγνόηση του Υπουργείου Πολιτισμού και τις δύο φορές που εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι, παρατυπίες όπως η ταχύτατη έκδοση αδειών από το ΥΠΑΝ και το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου η μονάδα να αυξήσει εντός ολίγων ημερών τη σχεδιαζόμενη ισχύ και να διεκδικήσει το διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ και ασυμβατότητες στις χρήσεις γης που παρακάμφθηκαν με ειδική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τους λόγους αυτούς έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι έμπρακτα έχουμε αποδείξει την υποστήριξη μας στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε περιοχές του Δήμου μας καθώς και την πρότασή μας να διερευνηθεί εναλλακτική θέση για την εγκατάσταση της επένδυσης.

Κατόπιν παρέμβασής μας το θέμα συζητήθηκε εκ των υστέρων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 7 Ιουλίου 2008 και ορίσθηκε επιτροπή αυτοψίας που επισκέφθηκε τη Χαιρώνεια στις 23 Ιουλίου. Οι τοπικές αντιδράσεις έγιναν φανερές με την παράσταση αιρετών και πολλών πολιτών ενώπιον της επιτροπής. Το πόρισμα της επιτροπής πρότεινε μείωση του όγκου της μονάδας ώστε να μην οχλεί τις αρχαιότητες. Λίγες ημέρες μετά, στις 29 Ιουλίου, συνεδρίασε αιφνιδιαστικά το ΚΑΣ. Δεκάδες πολίτες, οι Δήμαρχοι, οι δημοτικές παρατάξεις, ο Νομάρχης και βουλευτής της Βοιωτίας, παρέστησαν στο Κ.Α.Σ. και εξήγησαν πως σε περίπτωση που μια τόσο μεγάλη επένδυση επιτραπεί, αυτομάτως μετατρέπεται η περιοχή σε βιομηχανική αφού για καμία επόμενη μονάδα δεν θα υπάρχει επιχείρημα απαγόρευσης.

Εξήγησαν επιπλέον ότι έχουν σχεδιάσει μια ήπια ανάπτυξη που στηρίζεται στην αξιοποίηση του ιστορικού πλούτου και ότι η Βοιωτία έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός οργανωμένων χώρων αφού ο μισός νομός και ιδιαίτερα η περιοχή Σχηματαρίου-Οινοφύτων- Θήβας έχει μετατραπεί σε αποδέκτη βιομηχανικών λυμάτων και καυσαερίων. Τότε το ΚΑΣ με ψήφους 9 κατά και 5 υπέρ της μονάδας απέρριψε την πρόταση για μείωση του όγκου της μονάδας και δέχθηκε την ασυμβατότητα με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε ανακούφιση στην τοπική κοινωνία. Μάταια όμως περιμέναμε την έκδοση υπουργικής απόφασης. Σε επιστολές που στείλαμε στον Υπουργό εκφράζοντας την ανησυχία μας για την καθυστέρηση δεν πήραμε καμία απάντηση όπως και στις προσπάθειές μας να τον συναντήσουμε.

Αντί απάντησης, μας ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά ότι το θέμα αναπέμπεται στο Κ.Α.Σ. στις 23 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων. Παρά τον νέο αιφνιδιασμό, οι πολίτες και οι αιρετοί κινητοποιήθηκαν και προσήλθαν μαζικά στην συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. Με δεδομένο ότι ούτε οι Δήμοι αλλά ούτε καν η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ δηλαδή η Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεν είχε λάβει τα πλήρη στοιχεία που κατέθετε με τη νέα αίτησή της η εταιρεία και ζητούσε αναβολή για να λάβει γνώση και να γνωμοδοτήσει, ζητήσαμε αναβολή του θέματος, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.
Στη συνέχεια το ΚΑΣ με μια εντυπωσιακή μεταστροφή ψήφισε με 15 υπέρ και 1 κατά την έγκριση κατασκευής της μονάδας, αποδεχόμενο την πρόταση της εταιρείας για μείωση του όγκου της μονάδας, πρόταση που είχε απορρίψει το καλοκαίρι.

Ισχυριζόμαστε ότι η εξέλιξη αυτή είναι διοικητικά και δεοντολογικά ελέγξιμη για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται απρόθυμο στην αποστολή του να διαφυλάξει τον ιστορικό μας πλούτο και μάλιστα ερχόμενο σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία.

Κύριε πρωθυπουργέ,
Αγωνιζόμαστε να ξεφύγουμε από τον στραγγαλισμό που υφιστάμεθα λόγω της δραματικής πτώσης των αγροτικών εισοδημάτων και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες στην περιοχή μας μέσα από την προστασία και την ανάδειξη των φυσικών και ιστορικών μας πόρων. Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε την υποβάθμιση και να διατηρήσουμε ζωντανά τα χωριά μας που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπονται και ερημώνουν. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στη συγκεκριμένη θέση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε τόσα χρόνια.

Θεωρούμε άδικη και αντιδημοκρατική την διαδικασία που παρακάμπτει και αγνοεί τις απόψεις, τον σχεδιασμό και τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής που εμβρόντητοι βλέπουν να τινάζονται στον αέρα οι προσπάθειες και οι κόποι τους, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που έχουν επενδυθεί. Θεωρούμε ανακόλουθη την Πολιτεία που χωρίς να λάβει υπόψη τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, επιτρέπει σε μια ιδιωτική επένδυση να τις ακυρώσει.
Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να συμβεί γιατί φοβόμαστε ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι αξεπέραστα και μη αντιστρεπτά.

Η αγανάκτηση των πολιτών από τις μεθοδεύσεις που επί τόσα χρόνια παρακάμπτουν όχι μόνο την εκφρασμένη τοπική βούληση αλλά και την ίδια τη νομιμότητα, έχει οδηγήσει στη σθεναρή απόφαση όλων αντισταθούν με κάθε τρόπο και να προσπαθήσουν μόνοι τους να περιφρουρήσουν το χώρο και την ιστορική κληρονομιά που αποτελεί παγκόσμια παρακαταθήκη και που δεν ανήκει μόνο σε μας, αλλά και στις γενιές που θάρθουν.
Με την ελπίδα ότι θα μας ακούσετε, ιδιαίτερα αφού και ο ίδιος έχετε θητεύσει ως Υπουργός Πολιτισμού,
Οι Δήμαρχοι
Χαιρώνειας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ
Δαυλείας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ


...επιστολή προς τον υπουργό Πολιτσμού κ. Αντώνιο Σαμαρά...

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού,
κ. Α. Σαμαρά
Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα 10682

Θέμα: Έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Χαιρώνεια Βοιωτίας

Κύριε Υπουργέ,
Απευθύνομαι σε σας, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, προκειμένου να σας ενημερώσω για μια εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη απόφαση που θα κληθείτε να λάβετε και από την οποία εξαρτάται η διάσωση ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, με παγκόσμια ακτινοβολία. Πρόκειται τον αρχαιολογικό χώρο και το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σήμανε το τέλος της πόλης-κράτους και την επικράτηση των Μακεδόνων, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πριν από λίγα χρόνια, είχατε και προσωπικά την ευκαιρία να δείτε από κοντά την ιστορικό χώρο και τα μνημεία της Χαιρώνειας. Από τότε και μέχρι σήμερα τεράστιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το Δήμο μας αλλά και από το ΥΠΠΟ για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής και τη μετατροπή ολόκληρου του χώρου σε αρχαιολογικού πάρκου με χρήση καινοτομικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών καθώς και με την αναστήλωση, συντήρηση, επανέκθεση των Μουσειακών εκθεμάτων, την συνέχιση ανασκαφών, την βελτίωση των προσβάσεων, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αναπλάσεις κλπ.

Όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν να ανατραπούν από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία τεράστιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ιδιοκτησίας ENELCO, παρά:
- την ομόφωνη εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου μας ήδη από το 2003 αλλά και τα έτη 2007 και 2008
- την ομόφωνη εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας
- την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας και της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές γνωμοδοτήσεις τους, δεδομένου ότι το έργο αλλοιώνει μη αντιστρέψιμα σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.
- την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τον Ιούλιο του 2008 με ψήφους 9 κατά και 5 υπέρ

Το θέμα αναπέμφθηκε από τον προκάτοχό σας κ. Μιχάλη Λιάπη, μετά από σιωπή 5 μηνών παρά τις προσπάθειες μας να τον συναντήσουμε και παρά τις επιστολές που αποστείλαμε οι δήμαρχοι Χαιρώνειας και Δαύλειας, αιφνιδιαστικά, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008. Αιτιολογία της αναπομπής αποτέλεσε νέα αίτηση της ENELCO με την οποία επικαλέστηκε μείωση του όγκου της μονάδας, πρόταση που ωστόσο είχε συζητηθεί και απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Παρά το γεγονός αυτό και παρά το αίτημα της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας για αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να ενημερωθούν και να γνωμοδοτήσουν για το περιεχόμενο του νέου φακέλου ως ο νόμος ορίζει, (αίτημα το οποίο υποστηρίξαμε και όλοι όσοι παρασταθήκαμε στο ΚΑΣ), τα μέλη του ΚΑΣ μετεστράφησαν πλήρως και αποδέχθηκαν με ψήφους 15 έναντι ενός την δημιουργία της μονάδας.
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να ενημερωθείτε και από τους Δημάρχους της περιοχής για το θέμα. Ζητάμε συνάντηση μαζί σας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση, ώστε να σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας για μια μονάδα, η οποία όπως όλες οι πλευρές αποδέχονται ότι θα μεταβάλλει πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Ελπίζουμε σε άμεση ανταπόκριση σας,
Οι Δήμαρχοι
Χαιρώνειας Δαύλειας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
και η επιστολή προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
ΠΡΟΣ Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Κύριοι ,
Σας μεταφέρουμε την διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των δημοτών της Χαιρώνειας και της Δαύλειας για το απαράδεκτο και παραπλανητικό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, που αφορούσε σχεδιαζόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας.
Το δημοσίευμα με τον τίτλο "Ελληνικό case study στην ενέργεια για όλο τον πλανήτη" δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 4 Ιανουαρίου, στο ένθετο business stories. Μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε τον συντάκτη του άρθρου προκειμένου να ζητήσουμε την υποτιθέμενη «τοπική δημοσκόπηση» και τα άλλα «στοιχεία» που αναφέρει.


Καταγγέλλουμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, διαστρεβλώνει απόλυτα την πραγματικότητα και επικαλείται ανακρίβειες, υπερβολές και υπονοούμενα προκειμένου να συκοφαντήσει τους αγώνες των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στη συγκεκριμένη μονάδα. Υπηρετεί την χειρότερη μορφή δημοσιογραφίας που με «κατασκευασμένα» άρθρα προσπαθεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός ενεργειακού κολοσσού όπως η ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας :
Κανένα οικολογικό πάρκο και κανένα πρότυπο δεν εισφέρει η συγκεκριμένη μονάδα. Πρόκειται απλώς για μια βαριά, ρυπογόνο βιομηχανία που επέλεξε ως τόπο εγκατάστασης ένα χώρο που τη βολεύει αφού διασχίζεται από το δίκτυο φυσικού αερίου και μεταφοράς ρεύματος. Επιπλέον πρόκειται για μια μονάδα πλήρως αυτοματοποιημένη, με ελάχιστες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, που δεν συνδέεται και δεν δημιουργεί παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες.
Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί το θέατρο της περίφημης μάχης της Χαιρώνειας που σηματοδότησε την κατάλυση του αρχαίου κόσμου και της πόλης κράτους και την επικράτηση των Φιλίππου και Μ. Αλεξάνδρου στον Ελλαδικό χώρο. Η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας είναι εντελώς αδόμητη, περιβάλλεται από παγκοσμίου σημασίας αρχαιότητες και παραμένει αδιατάρακτη εδώ και 2500 τουλάχιστον χιλιάδες χρόνια.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση (ENEL-CO) παραβλέφθηκε παράνομα το ΥΠΠΟ κατά τη φάση της αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας. Επίσης παραβλέφθηκε παράνομα το ότι η μονάδα σχεδιάζεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και μάλιστα με πλήρεις υποδομές (αναδασμό, κλειστά δίκτυα άρδευσης κλπ) για τις οποίες έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα του ελληνικού λαού. Για όλα αυτά έχει γίνει προσφυγή και στο ΣΤΕ.

Το πιο δόλιο όμως απόσπασμα του δημοσιεύματος είναι αυτό στο οποίο επιχειρείται να υποβαθμιστεί και να αιτιολογηθεί η τοπική αντίδραση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται υποτιθέμενη έρευνα που καταγράφει απόψεις των κατοίκων περί της οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας στην περιοχή και τις συνδέει με την αποδοχή της μονάδας. Τέτοιου είδους έρευνα, με ερωτήσεις όπως διατυπώνονται στο δημοσίευμα ουδέποτε έγινε στα χωριά μας.

Το δημοσίευμα περιορίζεται την αντίδραση σε ομάδα κατοίκων περιορίζοντας σε 20 τους περίπου 80 πολίτες που άφησαν τις δουλειές τους και μετακινήθηκαν στην Αθήνα για να παρασταθούν στο ΚΑΣ μόνο και μόνο για να υπερασπίσουν τον τόπο τους αν και με τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε με τη συνεδρίαση το μεσημέρι της προπαραμονής των Χριστουγέννων, θα μπορούσε να μην έχει γίνει ούτε καν αντιληπτό.

Πουθενά δεν αναφέρονται οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δαύλειας και Χαιρώνειας που περιλαμβάνουν 11 χωριά στην περιοχή, ούτε οι αποφάσεις στήριξης των όμορων Δήμων. Και αφού προφανώς είναι παράδοξο να αρνείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα γενναία αντισταθμιστικά οφέλη της ENELCO, το πλανητικό πρότυπο (!), την ανάπτυξη και την απασχόληση που σύμφωνα με το δημοσίευμα θα έχει ως αποτέλεσμα η μονάδα, ο αρθρογράφος φθάνοντας στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπιστίας, λασπολογεί συνδέοντας την αντίδραση μας με την εξυπηρέτηση συμφερόντων ανταγωνιστικού ομίλου που φυσικά δεν κατονομάζεται.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλώ για την δημοσίευση της παρούσης, την αποκατάσταση της αλήθειας και την επανόρθωση από την πλευρά της εφημερίδας σας. Οι μικροί μας Δήμοι μπορεί πράγματι να έχουν ελάχιστα μέσα, να έχουν δύσκολη πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να μην έχουν τρόπους να επηρεάζουν την κοινή γνώμη αλλά έχουν σταθερά αποφασίσει να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τη φυσιογνωμία και τον πολιτιστικό τους πλούτο προς όφελος όλων.

Οι Δήμαρχοι
Χαιρώνειας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ
Δαύλειας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: