Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Συνεχίζουν οι αγρότες

Παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών σε κομβικά σημεία της χώρας και συνοριακούς σταθμούς, παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Με τις ενισχύσεις αυτές, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της, τόνισε ο κ. Χατζηγάκης, την ώρα που οι αγρότες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.Όπως τόνισε αυτό το πακέτο μέτρων αποτελεί προϊόν γόνιμου διαλόγου με εκπροσώπους αγροτών και αποφασίστηκε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ :
-Στους βαμβακοπαραγωγούς: 75 εκατ.ευρώ (ως 45 ευρώ το στρέμμα)
-Στους καλλιεργητές αραβόσιτου και σίτου: 100 εκατ.ευρώ
-Στους ελαιοπαραγωγούς: 50 εκατ. ευρώ
-Στους καλλιεργητές οπωροφόρων, σπαραγγιών και πατάτας: 100 εκατ.ευρώ
-Για κάλυψη λοιπόν κινδύνων για αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κτηνοτροφίας: 100 εκατ.ευρώ
-Έκτακτες ενισχύσεις για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, παραγωγούς δημητριακών και ελιών: 75 εκατ.ευρώ

Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε επιπλέον ότι η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι επιστροφές τους θα είναι αυξήμενες σε σχέση με πέρσι.Με τις ενισχύσεις αυτές η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της, τόνισε ο υπουργός εξαιτίας των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων, της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού.Κάλεσε, μάλιστα, τους αγρότες να ανταποκριθούν θετικά στα παραπάνω μέτρα, τονίζοντας ότι τώρα ξεκινά μία νέα πορεία συνεργασίας μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων και των αιτημάτων τους.

Εν τω μεταξύ, και οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Zootechnia 2009.Οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί ασφυκτιούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος και προσθέτει:«Οι τιμές των ζωοτροφών των λιπασμάτων και των φαρμάκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής πληρώνει τις συνεχείς αυξήσεις των προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και κατανάλωσης συνεχώς διευρύνεται σε βάρος και των δυο».

Παραμένουν τα μπλόκα
-Σε αποκλεισμό και του Μπράλου προχωρούν οι αγρότες.
-Αποκλεισμένη παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών στα Τέμπη, στη Νίκαια Λάρισας και στον κόμβο Μικροθηβών Μαγνησίας. -Σε αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών προχώρησαν για 20 λεπτά οι αγρότες της Λαμίας, ενώ κλειστεί παραμένει η εθνική οδός στο ύψος της Αλαμάνας.
-Αποκλεισμένη η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί θα προχωρήσουν αύριο, Παρασκευή σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

- Οι αγρότες της Φθιώτιδας θα στήσουν στις 9 το πρωί της Παρασκευής μπλόκο και στον κόμβο Μοσχοχωρίου. Έτσι, η μόνη δίοδος μεταξύ Βορρά και Νότου θα είναι διαμέσω Αγρινίου και Πάτρας. - Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα Σερρών και ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής Δράμας. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.
- Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστον την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ περιστασιακά και ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.
- Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω απο το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.
- Το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια», απέκλεισαν προσωρινά οι αγρότες από την Επανομή. Ο δρόμος άνοιξε εκ νέου το βράδυ. - Αποκλεισμένη παραμένει και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου στην περιοχή Πλατάνι. Το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες των Χανίων θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δύο οικονομικών υπηρεσιών του νομού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: