Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Μια παλιά ιστορία με εκρηκτικά στον Αστακό Αιτωλοκαρνανίας

Στιες 23 Ιουνίου 2003 το μότορσιπ Baltic Sky οδηγείται στο λιμάνι του Αστακού μετά από επεμβάση των Ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος έξω από τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκδίδει ανακοίνωση.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ BALTIC SKY
Ένα «περιφερόμενο» στη Μεσόγειο πλοίο με 680 τόνους εκρηκτικών
υλών και 8000 πυροκροτητές, συνέλαβαν οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος έξω από τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.Το πλοίο αυτό μετά από συνδυασμένες πληροφορίες της ΕΥΠ, της ΕΛΑΣ και του ΛΣ είχε αναχωρήσει από την Αλβανία στις 27 Απριλίου, κατέπλευσε στο Gabes της Τυνησίας στις 12 Μαΐου, εμφανίζεται στα Δαρδανέλια στις 21 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου και ξανά στα Δαρδανέλια στις 2 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα κατευθυνόταν στο Σουδάν.Το πλοίο ονομάζεται BALTIC SKY, είναι σημαίας UNION OF COMOROS, ιδιοκτησίας ALFA SHIPPING των Νήσων Marshall. Προηγουμένως ήταν σε σημαία Καμπότζης και είχε κατασκευασθεί στην Ουγγαρία το 1966.Ως παραλήπτης του φορτίου εμφανίζεται μια εταιρία με Post Box στο Χαρτούμ, η οποία όμως είναι άγνωστη.Ο έλεγχος και η νηοψία εντός των ελληνικών υδάτων των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος έγινε μετά από πενθήμερη παρακολούθηση των κινήσεων του, στα πλαίσια των αυστηρών ελέγχων προστασίας από τρομοκρατικές ενέργειες σε όλα τα ύποπτα και «μαύρης λίστας» πλοία, τα οποία κινούνται στα ελληνικά νερά και γενικότερα στη Μεσόγειο.

Η επιλογή κατάπλου του πλοίου στο λιμένα Πλατυγιάλι Αστακού έγινε με σκοπό την ελαχιστοποίηση κινδύνου, δεδομένου ότι πρόκειται για αμιγή εμπορικό λιμένα μακριά από κατοικημένη περιοχή.Μετά τη σύλληψη του πλοιάρχου και του πληρώματος (5 Ουκρανοί, 2 Ατζερμπαϊτζανοί) επέβησαν επί του πλοίου ειδικές δυνάμεις βατραχανθρώπων και της αντιτρομοκρατικής του Λ.Σ., ενώ σε συνεννόηση με στρατιωτικές αρχές, το φορτίο, χωρίς κανένα πλέον κίνδυνο θα κατασχεθεί.Ήδη οι Λιμενικές και Δικαστικές αρχές διενεργούν έρευνες και ανακρίσεις.Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΕΝ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών υλών που έχει ποτέ ανακαλυφθεί να κινείται παρανόμως επί πλοίου. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας συνεχάρη τον Αρχηγό και τα στελέχη του Λ.Σ. για την επιτυχία τους αυτή, η οποία αντανακλά τις προσπάθειες του συνόλου των διωκτικών αρχών για την προστασία και ασφάλεια στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελέας Μεσολογγίου στους επτά αλλοδαπούς ναυτικούς του μότορσιπ ''Μπάλτικ Σκάι''. Δείτε.
Ποινική δίωξη για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών -σε βαθμό κακουργήματος- με σκοπό την παράδοση σε τρίτους για έκνομες ενέργειες, άσκησε η Εισαγγελέας Μεσολογγίου στους επτά αλλοδαπούς ναυτικούς του μότορσιπ ''Μπάλτικ Σκάι'', που ήδη ερευνάται από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στον λιμένα Πλατυγιάλι του Αστακού.Επίσης, η Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία κατά της αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρίας «Αλφα Σίπινγκ ΙΝC με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, καθώς επίσης και δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά των επτά αλλοδαπών ναυτικών για παραβίαση των διεθνών νόμων περί ναυσιπλοϊας.Μετά τις ποινικές διώξεις η εισαγγελέας τους παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίον όμως ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την Τετάρτη το πρωί.
Στο μεταξύ οι λιμενικοί βρίσκονται επάνω στο πλοίο και ερευνούν εξονυχιστικά, εκτός από το επικίνδυνο φορτίο, και όλα τα συνοδευτικά και παραστατικά έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είναι νομιμοφανή.
Οι εφημερίδες της εποχής δίνουν μεγάλη έκταση στο ούτως ή άλλως τεράστιο θέμα.
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις ελληνικές διωκτικές αρχές το πλοίο-βόμβα, που για περισσότερο από ένα μήνα ταξίδευε κυριολεκτικά στο πουθενά, προκειμένου να παραδώσει 680 τόνους εκρηκτικών και 8.000 πυροκροτητές σε μια ανύπαρκτη εταιρεία, με έδρα το Σουδάν. Και αυτό γιατί, παρά την επιτυχία του εντοπισμού του πλοίου και της ακινητοποίησής του, μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τον προορισμό του φορτίου".
Η Espresso εκτιμά οτι "οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά στην υπόθεση με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες καθώς οι πληροφορίες φέρουν ως παραλήπτη των 680 τόνων ζελατινοδυναμίτιδας και αμμωνιοδυναμίτιδας (ΤΝΤ), τα μασούρια δυναμίτη και τους 8.000 πυροκροτητές που μετέφερε το πλοίο, μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων".

Την ίδια εποχή τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη επιχειρείται να συνδεθεί με το Baltic Sky.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει το φορτίο του πλοίου Baltic Sky με τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη τονίζει ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας με αφορμή σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας
Πηγές της αστυνομίας και του λιμενικού εξάλλου τόνιζαν ότι ουδέποτε ελληνική η ξένη υπηρεσία, έχει ζητήσει να γίνει σύγκριση του φορτίου με αυτό των εκρήξεων στην Κωνσταντινούπολη.
Από την Παρασκευή είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να συνδέονται με τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο Baltic Sky και είχε εντοπισθεί τον Ιούνιο στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.
Πριν καταλήξει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το πλοίο είχε περάσει από τα Στενά του Βοσπόρου και σύμφωνα με δημοσιεύματα γίνεται σύγκριση των εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν στο πλοίο με εκρηκτικά που χρησιμοποίησαν οι καμικάζι στις επιθέσεις αυτοκτονίας.
Το motorship Baltic Sky, με σημαία Κομόρες, που μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικές ύλες πυροκροτητές και φυτίλια, εντοπίσθηκε να πλέει στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και οδηγήθηκε στο λιμάνι Πλατυγιάλι κοντά στον Αστακό. Στο πλοίο επέβαιναν επτά αλλοδαποί ναυτικοί, 5 Ουκρανοί και 2 Αζέροι.
Ένα μήνα ταξίδευε ανενόχλητο στη Μεσόγειο φορτωμένο με τα εκρηκτικά το πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Ανωμερίτη, φέρεται να φόρτωσε στις 12 Μαΐου στο Χαρτούμ της Τυνησίας από ανύπαρκτη εταιρία.
Στη συνέχεια βρέθηκε στα Δαρδανέλια στις 21 Μαΐου και μετά στην Κωνσταντινούπολη και εδώ και πέντε ημέρες ήταν σε συνεχή παρακολούθηση από την ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό.
Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: