Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Δελτίο αγροτικών κινητοποιήσεων

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία και ενώ αναμένουν την ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που προανήγγειλε χθες το βράδυ.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί απέκλεισαν συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών -Θεσσαλονίκης κοντά στην Δαύλεια επιβάλλοντας σημαντική καθυστέρηση στο intercity που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί στο σταθμό της Λιβαδειάς.
Οι αγρότες στην Αλαμάνα της Λαμίας κράτησαν την σκληρή αντίσταση τους κόβοντας μια διέξοδο που υπήρχε παράλληλα προς την εθνική οδό και έτσι υποχρεώνονται οι οδηγοί που κινούνται από την κεντρική Ελλάδα να διέρχονται μόνο από την παλαιά εθνική οδό και μέσα από την πόλη της Λαμίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκατοντάδες νταλίκες παραμένουν εγκλωβισμένες για 3η μέρα στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και τη Θήβα σε διάφορα σημεία.

Η τροχαία κατευθύνει την κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό και στην περιοχή του Μπράλου διαχωρίζει τα φορτηγά από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Τα μεν φορτηγά τα κατευθύνει προς την Άμφισσα και από κει σε Δελφούς, Αράχοβα Λιβαδειά, Θήβα για να βγουν και πάλι στην εθνική οδό. Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα κατευθύνει προς Αμφίκλεια, Τιθορέα και από κει και μετά μέσα από χωριά της Βοιωτίας παρακάμπτει το μπλόκο των αγροτών για να επανέλθουν στην παλιά εθνική οδό λίγο μετά την Χαιρώνεια και να συνεχίσουν προς τη Λιβαδειά και Θήβα για να βγουν εκ νέου στην εθνική οδό στο ύψος της Θήβας.
Σε ό, τι αφορά την κίνηση από τη Λαμία για τη βόρειο Ελλάδα η αστυνομία κατευθύνει την κυκλοφορία προς την περιοχή του Δομοκού από κει σε Φάρσαλα και Λάρισα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων έχει μειωθεί αισθητά, αφού οι οδηγοί υπολογίζουν αρκετά την πολύωρη καθυστέρηση και τη μεγάλη ταλαιπωρία για να παρακάμπτουν τα μπλόκα των αγροτών.

Οι κινήσεις των αγροτών
Οι αγρότες απέφυγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της συνομιλίας που υπήρχε μετά τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες τους με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ενώ κινούνται στην κατεύθυνση να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων από διάφορα μπλόκα στην περιοχή του Βόλου σήμερα το απόγευμα.
Όμως και για αυτή τη συνάντηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των αγροτών που βρίσκονται στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας και στο Κάστρο της Βοιωτίας με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στα Τέμπη.

Οι αγρότες που βρίσκονται στην Αλαμάνα, στο Κάστρο στις Μικροθήβες και στην Παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα πανελλαδικό όργανο μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσά τους για τη συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Ήδη έχουν συλλέξει υπογραφές σε ένα μνημόνιο από αγρότες της Βοιωτίας, του Δομοκού, της Λαμίας, των Φαρσάλων, της Χαλκηδόνας, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών βρίσκεται ήδη στην βόρειο Ελλάδα και έχει επαφές με αγρότες από τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες στην Δράμα και την Καβάλα για να μετάσχουν σε ένα πανελλαδικό όργανο. Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού οργάνου για να υπάρχει επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης, αλλά και όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις.
Παραμένει ωστόσο άγνωστη ποια θα είναι η στάση των αγροτών από την περιοχή των Τεμπών, οι εκπρόσωποι των οποίων αρχικά είχαν διαφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη το μεσημέρι στη Λαμία.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα αναμένεται συνάντηση στον κόμβο της Νίκαιας, αγροσυνδικαλιστών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και τα Φάρσαλα με τον κ. Μπούτα που είναι επικεφαλής του μπλόκου των αγροτών στην Νίκαια της Λάρισας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις Σέρρες
Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα και η Εγνατία Οδός στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων, αποτρέποντας τη διέλευση των αυτοκινήτων για Δράμα και Καβάλα. Οι οδηγοί εξυπηρετούνται από την παλιά εθνική οδό Σερρών-Δράμας.
Εξάλλου, χθες το βράδυ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών του δήμου Μητρουσίου, Γιάννης Τουρτούρας, οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, πέρασαν με τα τρακτέρ τους στο βουλγαρικό έδαφος για περίπου δύο ώρες, αλλά έπειτα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών αρχών, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να σημειωθούν προβλήματα κι εμπλοκές με άλλους οδηγούς.
«Δεν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας αν δεν δούμε χρήματα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς», τόνισε ο κ. Τουρτούρας, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Προμαχώνα είπε πως η «ουρά» των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων αγγίζει τα πενήντα χιλιόμετρα.

Ομαλά διεξάγεται την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στο Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, ενώ οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στην είσοδο των δύο πόλεων.
Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης. Μπλόκα των αγροτών αναμένονται επίσης και στις εισόδους της πόλης της Κομοτηνής.
Στάση αναμονής από τους αγρότες των Χανίων
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες του νομού Χανίων, που περιμένουν τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι τους.
Αγρότες από τα Χανιά παραμένουν στην περιοχή «Πλατάνι» έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου.
Στην περιοχή του αποκλεισμού θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα αγρότες από όλο το νομό, όπου, αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία τους, θα πάρουν αποφάσεις για να κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.
Ενισχύσεις στους αγρότες υποσχέθηκε ο Χατζηγάκης
«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθούν ενισχύσεις στους αγρότες. Άμεσα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού. Θα δοθούν επίσης ενισχύσεις και σε άλλους παραγωγούς που η παραγωγή τους επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία, ενώ αυτή με τους αγρότες από την Κρήτη δεν έγινε καθώς οι τελευταίοι δεν ήρθαν στην Αθήνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Αδιέξοδη η συνάντηση»
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση ήταν αδιέξοδη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Καραϊσκος «ο υπουργός διαπίστωσε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά στην ουσία δεν μας έδωσε τίποτα και για αυτό θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ίσως και με τον πρωθυπουργό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: