Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ο Επαμεινώνδας Κοτσικώνας για το ΞΕΝΙΑ

Ανακοίνωση για τον εμπρησμό τπου ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς και για τις ευθύνες των κομμάτων και των δημοτικών αρχών εξέδωσε ο Νώντας Κοτσικώνας, δημοτικός σύμβουλος Λεβαδέων και επικεφαλής του συνδυασμού Λιβαδειά Δράση και Προοπτική. Δείτε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«O άνθρωπος έχει ρίζες κι όταν τις κόψουν, πονεί βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν» έγραψε κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης. Τα λόγια αυτά εκφράζουν το κοινό αίσθηµα των συµπολιτών µας, µπροστά στη θέα του βεβηλωµένου από τη φωτιά ΞΕΝΙΑ.
Γιατί η περιοχή των πηγών της ΚΡΥ ΑΣ, µαζί µε τα παραδοσιακά της οικήµατα, ανήκει στην ντόπια ιστορία, στις ρίζες που βαθαίνουν τις πολιτιστικές αναφορές της Λιβαδειάς. Το ΞΕΝΙΑ συνδεόταν µε την ανθρωπογεωγραφία της πόλης, συµπλήρωνε το φυσικό κάλλος της περιοχής και συµπληρωνόταν από αυτό, λειτουργούσε ως τουριστικός πόλος έλξης και παράλληλα προσέφερε στους ντόπιους ευκαιρίες ανάπαυλας, ψυχαγωγίας,φιλικής συναναστροφής, αναζωογόνηση ς και ηρεµίας.
Για την πυρπόληση του ΞΕΝΙΑ, εκτός από τους φυσικούς, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί. Και η ευθύνη τους είναι διαχρονική. Όπως διαxρoνική είναι και η πολιτική της αδιαφορίας, της απαξίωσης της πoλιτισπΚl\ς µας κληρονοµιάς, της στυγVfk εµπορευµατοποίησης µε την αΙσχΡή αντιµετώπιση του χώρου των πηγών της Κρύας ως οικοπέδου και όχι ως πεδίο κοινωνικής δραστηριότητας και πολιπσµού. Βασικά χαρακτηριστικά της πoλιτικής αυτής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ήταν:
- Η µετατροπή του ΕΟΤ σε ανώνυµη εταιρία (Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων), που αποκλειστικό σκοπό έχει το ξεπούληµα σε ιδιωτικά συµφέροντα των «φιλέτων» τύπου ΞΕΝΙΑ ("αξιοποίηση" το βαφτίζουν), που µε χρήµατα του ελληνικού λαού, έχουν κατασκευασθεί σε δηµόσιους ή δηµοτικούς χώρους.
- Η προκλητική αδιαφορία όλων των δηµοτικών αρχών της Λιβαδειάς, για το µέλλον του ΞΕΝΙΑ, µε την εγκατάλειψη στην τύχη του, χωρίς το παραµικρό έργο συντήρησης, ανάπλασης και ανακαίνισής του επί δεκαετίες.
- Η πρωτοφανής κωλυσιεργία και τελικά παράλειψη αποδοχής από το Δηµοτικό Συµβούλιο, της οριστικής παραχώρησης του ΞΕΝΙΑ από τον ΕΟΤ στο Δήµο Λιβαδειάς, κατά την προεκλογική περίοδο του 2004.
- Ο πανηγυρικός επικήδειος του ΞΕΝΙΑ, µε το λουκέτο που του επιβλήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2007, 2-3 µήνες δηλαδή, πριν τη λήξη της σύµβασης παραχώρησης της χρήσης του στο Δήµο.
Όλοι οι παραπάνω «άρχοντες» της χώρας και του τόπου µας (κόµµατα και δηµοτικές αρχές), όπλισαν µε τις πράξεις και τις παραλείψεις τους το εµπρηστικό χέρι. Είναι υπόλογοι για το θέαµα µε τα αποκαίδια, κάτω από τα -ευτυχώς ανέγγιχτα- υπεραιωνόβια πλατάνια, θέαµα που λεηλατεί το παρελθόν, βιάζει το παρόν και υπονοµεύει το µέλλον.

Μην περιµένετε όµως ν' απολογηθούν για το όνειδος που προκάλεσαν. Ήδη ξεκίνησαν την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών τους, «δείχνοντας» παράλληλα ο ένας τον άλλον, κατά την προσφιλή τους συνήθεια. Δεν τολµΟύν ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους, επειδή η πολιτική που υπηρετούν, τους υποχρεώνει ν' αποφεύγουν να στρέφουν το βλέµµα τους ψηλά. Κατά βάση φοβούνται να βλέπουν, αµελούν να προβλέπουν, και τελικά µόνο αποβλέπουν ...
Ο λαός της Λιβαδειάς µπορεί και οφείλει να βγάλει τα συµπεράσµατά του και ν' αποδώσει τις ευθύνες σ'αυτούς που τους αναλογούν.
Κυρίως όµως πρέπει ν' αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες, για την υπεράσπιση της δηµοτικής περιουσίας, της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και της ιστορικής συνέχειας. Για την αξιοποίηση και ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής των πηγών της ΚΡΥΑΣ, µε την λειτουργική επανένταξή της στην κοινωνική δραστηριότητα της πόλης και µε αιχµή το ΞΕΝΙΑ να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει µε δηµοτικό χαρακτήρα.
«ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
Νώντας Κοτσικώνας
Δηµοτικός Σύµβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: