Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Απόφαση βόμβα για τα πτυχία από τα κολέγια

Πόρτα για χορήγηση και ακαδημαϊκής αναγνώρισης στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων ανοίγει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή ελληνικού κολεγίου που συνεργάζεται, με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, με γαλλικό πανεπιστήμιο, αναφέρει ότι ο ΔΟΑΤΑΠ (οργανισμός που χορηγεί τις ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις σε πτυχία, ο οποίος αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ) παράνομα δεν αξιολογεί τα πτυχία αποφοίτων ελληνικών κολεγίων - παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ με το σκεπτικό ότι οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα. «Το όργανο αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει αν οι σπουδές είναι ισότιμου επιπέδου με τις σπουδές που πραγματοποιούνται στα ελληνικά ΑΕΙ, όχι όμως, περαιτέρω, αν μέρος ή το σύνολο αυτών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης με ΑΕΙ του εξωτερικού.

Και τούτο, διότι οι σπουδές αυτές δεν κρίνεται ότι εντάσσονται στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να απαιτείται η πραγματοποίησή τους σε δημόσιες ανώτατες σχολές, αλλά στο σύστημα εκπαίδευσης του κράτους-μέλους της Ε.Ε. που χορηγεί τα διπλώματα κατά τρόπο όμοιο σε όλους τους σπουδαστές του ύστερα από ομοειδείς σπουδές, ανεξαρτήτως του τόπου πραγματοποίησης αυτών», αναφέρει το ελληνικό δικαστήριο. Ομως, εάν το ΔΟΑΤΑΠ δεν δικαιούται να κρίνει τον τόπο σπουδών, θα πρέπει να χορηγεί ακαδημαϊκή αναγνώριση στους κατόχους πτυχίων των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου «η οποία αν τελεσιδικήσει θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα μας αναγκάσει να χορηγήσουμε ακαδημαϊκή αναγνώριση στα εν λόγω πτυχία» ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Πάντως, το θέμα των κολεγίων είναι ένα «αγκάθι» που ούτε ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος θέλει να αγγίξει. Χθες ο κ. Σπηλωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Ευ. Στυλιανίδη, άφησε αναπάντητη την ερώτηση για τον χρόνο έκδοσης του προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων. Ο κ. Στυλιανίδης είχε αναφέρει ότι θα εκδοθεί έως το καλοκαίρι.
Από την άλλη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έθεσε στο... συρτάρι με τις προτάσεις του διαλόγου για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, την καινούργια πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. «Ο διάλογος έχει πολλούς συμμετέχοντες. Εάν η πληροφορία περί της πρότασης ευσταθεί, είναι και αυτή μία από τις πολλές απόψεις», δήλωσε. Τέλος, χθες, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο έγκριτος πανεπιστημιακός για το εξεταστικό.

Υποβολή αιτήσεων για Πανελλήνιες
Η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 140.000 χιλιάδες τελειοφοίτους και αποφοίτους Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση άρχισε. Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μακρά διαδικασία δόθηκε χθες με την ανακοίνωση από το υπ. Παιδείας ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν θα δοθεί παράταση. Η προθεσμία αφορά τέσσερις κατηγορίες υποψηφίων:
-Tους τελειοφοίτους των ΓΕΛ. Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό.
-Tους αποφοίτους προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ.
-Tους αποφοίτους ημερήσιων ΓΕΛ που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ.
-Τους μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ - ομάδας Β΄.
Τις επόμενες ημέρες τα τέσσερα -για κάθε κατηγορία υποψηφίων- έντυπα της αίτησης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr. Ο υποψήφιος είτε από το Διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του θα προμηθεύεται την αίτηση που αναλογεί στην περίπτωσή του, θα τη συμπληρώνει σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην αίτηση και θα προσέρχεται στο Λύκειό του όπου θα την υποβάλει ηλεκτρονικά.
Απόστολος Λακασάς
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: