Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Πόλεμος για τα έργα στη Φωκίδα

Το δελτίο Τύπου του υφυπουργού Ανάπτυξης, Φωκαέως, κ. Ιωάννη Μπούγα.

Εργο η Νέα Δημοκρατία, αδιαφορία το ΠΑΣΟΚ
Όπως προκύπτει από πρόσφατες αναφορές στον τοπικό τύπο, το ΠαΣοΚ επιχειρεί όψιμα, με ευκαιριακού χαρακτήρα παρεμβάσεις και εθιμοτυπικές επισκέψεις, να καλύψει, όσον αφορά στα ζητήματα της Φωκίδας, αφενός την αδράνεια που το διακατείχε ως κυβέρνηση και αφετέρου την άγνοια και την αδιαφορία που το διακρίνει ως αντιπολίτευση.

Οι πολίτες γνωρίζουν, ωστόσο, ποια ήταν η κατάσταση της Φωκίδας το 2004 και ποια είναι σήμερα: Από το μονοψήφιο ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας έχουμε επιτύχει σήμερα την πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος, εφαρμόζουμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας», ενώ υλοποιούμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Παμφωκίς», προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου δημοπρατήθηκαν και ήδη εκτελούνται σημαντικά οδικά έργα προσπέλασης του ορεινού τμήματος του νομού μας. Παράλληλα, κατασκευάζονται οι δρόμοι Αγίας Ευθυμίας – Λιδωρικίου και Αγίου Αθανασίου – Καστριώτισσας, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανοικτή διαδικασία ανάθεσης της μελέτης «Βελτίωση κατά τμήματα Ε.Ο. Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο» και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Όσον αφορά στα βιοτεχνικά πάρκα του νομού μας, ήδη εγκαθίστανται οι πρώτες επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, μετά την αντιμετώπιση χρονίων και δυσεπίλυτων προβλημάτων, ενώ για εκείνα της Ιτέας και της Γραβιάς προωθούνται σχετικές μελέτες μέσω του «Παμφωκίς». Εντύπωση προκαλεί η κριτική του ΠαΣοΚ ειδικά για το Τμήμα ΤΕΙ Άμφισσας, το οποίο παραδόθηκε το 2004 ως «ίδρυμα – ταμπέλα», χωρίς υποδομές και προοπτικές, εν τέλει, δε, χωρίς σπουδαστές. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η μετεξέλιξη του Τμήματος από «Τουριστικών Επιχειρήσεων» (Η υπεύθυνη παιδείας του ΠαΣοΚ πρότεινε το Τμήμα να παραμείνει ως έχει και να στραφεί στη ρωσική αγορά, εκπαιδεύοντας τους σπουδαστές στη ρωσική γλώσσα!) σε «Εμπορίας & Διαφήμισης», ενώ αναμένεται σύντομα η παράδοση της νέας μελέτης του κτιρίου του ιδρύματος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Δρομολογείται, επίσης, η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ Άμφισσας, μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, αφού η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, που είχε προγραμματίσει την κατασκευή του, δεν το ενέταξε στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αλλά σε έναν νέο τύπο δομών, για τον οποίο δεν υπήρχε καν θεσμικό πλαίσιο!Σε διαρκή συνεργασία με τη Ν.Α., τους Δήμους και τους αναπτυξιακούς φορείς του νομού μας προωθούμε σύγχρονες και εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση χρονίων προβλημάτων και τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης προοπτικής για τους πολίτες της Φωκίδας. Η προσχηματική κριτική του ΠαΣοΚ, επιβεβαιώνει την άγνοιά του επί των ζητημάτων του τόπου μας και την κοινή πεποίθηση ότι αυτός αποτελεί για το εν λόγω κόμμα νομό χαμηλής προτεραιότητας, είτε ευρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.


...και η απάντηση της κ. Αφροδίτης Παπαθανάση, νομαρχιακού συμβούου ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Επιτέλους !!
Η Ν.Δ. , δια μέσου του βουλευτή της και Υφυπουργού Ανάπτυξης αντέδρασε!!

Επιτέλους !! Η Ν.Δ. , δια μέσου του βουλευτή της και Υφυπουργού Ανάπτυξης αντέδρασε!! Δυστυχώς και πάλι αντέδρασαν με όρους επικοινωνίας , «μέσω δελτίων τύπου» , όπου η μνήμη διαγράφεται επιλεκτικά. Δυστυχώς για τον τόπο , δεν είναι παρόντες στα θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου αυτού!! Δυστυχώς και πάλι , ενώ είμαστε στο 2009 ,οι παράγοντες της Ν.Δ. αντιδρούν με όρους ανεπιστρεπτί περασμένων εποχών ,αντιδρούν με έπαρση και αλαζονεία .

Εμείς , ως ΠΑΣΟΚ , με συστηματική δουλεία παρακολουθούμε και ελέγχουμε τις εξελίξεις στον τόπο αυτό . Μας πληγώνουν βαθιά , η στασιμότητα , το ρήμαγμα των υποδομών , μας πληγώνει βαθιά το καθημερινό εμπόριο ελπίδας , το εργοτάξιο των stage που έχει στηθεί. Ο ρόλος μας δεν είναι απλά καταγγελτικός , έχουμε άποψη , έχουμε όραμα , έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο για τον τόπο αυτό. Την άποψη μας επανειλημμένως και δημόσια την καταθέτουμε , είτε με την παρουσία κεντρικών στελεχών μας , είτε με δραστηριότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου , είτε με την πρόταση μας και την συμβολή μας (μικρή ή μεγάλη στην κρίση του κόσμου) στα κοινά του τόπου μας. Επίσης , έχουμε άλλη άποψη για την πολιτική συμπεριφορά – αυτήν του να είμαστε παρόντες - και δεν θα διαχειριστούμε την αναπτυξιακή πορεία της Φωκίδας , της Περιφέρειας και της Χώρας μέσα από δελτία τύπου που γράφονται με άγχος υπό την πίεση της «ενδεδειγμένης» κομματικής απάντησης.

Εν τάχει να θυμίσουμε στον κ. Υφυπουργό ότι είμαστε ήδη στο 2009 ,με το ΕΣΠΑ τυπικά να έχει ξεκινήσει από το 2007 και ακόμη δεν έχουμε ούτε καν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στα έργα. Στο ΠΕΠ Στερεάς έχουμε μόλις 172 εκατ. ευρώ για Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας» - ενώ μόνο από τα «έργα γέφυρα» θα χαθούν αμέσως περί τα 33 εκατ. ευρώ , ήτοι το 20% του προγράμματος.
Για τον οδικό άξονα Αγ. Ευθυμία – διασταύρωση με Φυλακές Μαλανδρίνου , που μάλλον η συνεχής υποβολή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων ενόχλησε τον κ. Υφυπουργό , έχουμε όλοι άποψη. Το έργο κυριολεκτικά σέρνεται ,το μέλλον του είναι αβέβαιο τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του από τον Μάιο του 2008.

Καταθέσαμε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με τις τύχες των έργων - νέες χαράξεις και κατασκευή τούνελ στο έργο Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο , καθώς και για το έργο Βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο . Οι απαντήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ μιλούν μόνο για μελέτες , μελέτες , μελέτες. Κατανοούμε την αναγκαιότητα τους , απλά είμαστε στο 2009 και το πρόγραμμα λήγει το 2013 .
Σχετικά για το δρόμο Καστριώτισσα – Διάκο , που όντως τελειώνει και θα βοηθήσει την εκεί περιοχή, θα θέλαμε μόνο να ρωτήσουμε πόσες φορές πληρώθηκαν οι μελέτες και ποιο είναι το ζητούμενο ποσό συμπληρωματικής σύμβασης που ζητείται.

Ουδεμία αναφορά , ούτε καν αυτοκριτική για τη στασιμότητα στο θέμα της Γέφυρας «Στενού» στη λίμνη του Μόρνου , για την Μαρίνα Ιτέας , το αγκυροβόλιο Τροιζονιών , τις συμπληρωματικές υποδομές του ΒΙΟΠΑ Αμφισσας.
Δεν περιμένουμε απαντήσεις , με χαρακτηριστικά «απαντήσεων εκκίνησης δράσης» , γιατί ήδη πέρασαν πέντε χρόνια!! Ήδη , ως κυβέρνηση της Ν.Δ. , χάσατε πέντε ολόκληρα χρόνια !! Το ΤΕΙ Άμφισσας παραμένει γιαπί από το 2004 και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι κλειστό - αν και πλήρως εξοπλισμένο – ενώ η «φωτογραφία» της πολιτικής σας θα μπορούσε να είναι το κολυμβητήριο Άμφισσας.

Το Πρόγραμμα του Παραδοσιακού Ελαιώνα το βρήκατε και αυτό έτοιμο , εδώ δεν κάνατε εγκαίνια , απλά το «επεκτείνατε» στην έδρα του τότε Υπουργού κ. Μπασιάκου και απλά , όπως και σε τόσα άλλα πράγματα ξεχάσατε να πληρώσετε!!. Που είναι η πολιτική σας , αυτά τα πέντε χρόνια της κοσμογονίας σας , σε σχέση με τον αγροτικό κόσμο της χώρας και του τόπου μας ; Έχετε εικόνα ; Οι ελαιοπαραγωγοί σε κρίση , οι παραγωγοί της Μανάγουλης θα πληρωθούν με δυο χρόνια καθυστέρηση , οι κτηνοτρόφοι και αυτή σε κρίση . Μην βασίζεστε μόνο στα δικά μας λόγια , απλά ρωτήστε τους!!!. Ρωτήστε για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας στον αγρό – διατροφικό κλάδο. Πλήρης καρτελοποίηση της αγοράς.

Όσο για το ΠΑΜΦΩΚΙΣ το χαιρετήσαμε .Κοινή αγωνία όλων , όλου τουλάχιστον του Νομαρχιακού Συμβουλίου , είναι η τύχη του σε μια τόσο δύσκολη οικονομική- δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. Το πρόγραμμα αυτό είναι το μέδο , είναι εργαλείο , δυστυχώς πολλά έχουν να γίνουν με τη βάση – την αναπτυξιακή βάση της Χώρας και σε συνέχεια του Νομό μας.
Κύριε Υφυπουργέ ,
Μπορείτε να προσφέρετε , και ειλικρινά θέλουμε να προσφέρετε στον τόπο μας.
Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Νομαρχιακή Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: