Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων, νέα μείωση των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια για τους υποψηφίους από το Γενικό Λύκειο, ανατροπές στους όρους πρόσβασης των Στρατιωτικών Σχολών είναι μερικές από τις αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για το 2009.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2009 θα λάβουν μέρος πάνω από 130.000 υποψήφιοι. Από αυτούς περίπου 90.000 θα προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια της χώρας, 20.000-23.000 από τα Επαγγελματικά Λύκεια και άλλοι περίπου 20.000 θα συμμετάσχουν ως απόφοιτοι με την κατηγορία του 10%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το 2009 επιφυλάσσει πέντε βασικές αλλαγές για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

-Αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων
Πάνω από 87.000 υπολογίζεται να είναι οι προσφερόμενες θέσεις των εισακτέων, γεγονός που συνδέεται κυρίως με την παρουσία πρώτη φορά φέτος χιλιάδων υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Μάλιστα, φέτος, οι όροι συμμετοχής περίπου 20.000 υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ αναμένεται να δημιουργήσουν νέο ρεκόρ θέσεων και βέβαια νέο ρεκόρ στον αριθμό των αποκλεισμένων υποψηφίων.

-Μείωση των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια
Σύμφωνα με «Τα Νέα», το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει νέα μείωση των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να απογειωθεί η εσωτερική φοιτητική μετανάστευση.

-Νέοι όροι πρόσβασης για υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ
Πάνω από 20.000 τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ αναμένεται να συμμετάσχουν πρώτη φορά στις Πανελλήνιες Εξετάσεις μαζί με 90.000 τελειόφοιτους και τους απόφοιτους των Γενικών Λυκείων, διεκδικώντας μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου ΕΠΑΛ θα εξεταστούν σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα από τους απόφοιτους του Γενικού Λυκείου. Για τους υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ υπάρχει και δεύτερη δυνατότητα, καθώς μπορούν να συμμετέχουν εξεταζόμενοι σε τέσσερα μαθήματα σε ειδικές Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σχολές των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ΑΣΤΕ, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, καθώς και στις Σχολές Αστυφυλάκων σε ποσοστό θέσεων που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

-Ανατροπές στις Στρατιωτικές Σχολές
Σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ισχύουν οι ακόλουθες αλλαγές: α) Για τα αγόρια αποκλείεται η είσοδος σε Στρατιωτική Σχολή εφόσον έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70 μ. Ειδικά για το Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, κρίνονται ακατάλληλοι όσοι έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1,90 μ. β) Για τα κορίτσια αποκλείεται η είσοδος σε Στρατιωτική Σχολή εφόσον έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,65 μ. 2) Σε όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), για μεν τα αγόρια πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων 20-25, για δε τα κορίτσια εντός των ορίων 18-22. Παράλληλα οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ)- Όπλα, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ)- Σώματα και Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) εντάσσονται στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία, αντί των 4ου και 5ου στα οποία εντάσσονταν μέχρι σήμερα.

-Αλλαγές για τους υποψήφιους του 10%
Από τη νέα χρονιά, οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετάσχουν στην κατηγορία του 10% μόνο κατά τα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που έπεται της αποφοίτησης από το Γενικό Λύκειο ή αυτού που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ΄τάξης του Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο την τελευταία φορά.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: