Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ερώτηση στη Βουλή του Τόγια για τον Ασωπό

Σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση στη λεκάνη του Ασωπού ερωτά τον κ. Σουφλιά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας κ. Βασίλης Τόγιας. Δείτε.

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ημερομ. Καταθέσεως 14/10/2008


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»

Σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2008, η περιβαλλοντική ρύπανση στον Ασωπό συνεχίζεται. Πιο συγκεκριμένα, μετά από μεγάλη συλλογή δειγμάτων που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος του ποταμού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε την συνεχιζόμενη καθολική μόλυνση του ποταμού, επισημαίνοντας ότι το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο όσο και άλλα βαρέα μέταλλα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα στον Ασωπό.

Είναι εντυπωσιακό δε ότι το νερό που παροχετεύεται προς τις εκβολές προέρχεται αποκλειστικά από εκχύσεις βιομηχανικών αποβλήτων.

Τα πορίσματα της παραπάνω μελέτης έρχονται να διαψεύσουν κατάφορα πρόσφατη Ανακοίνωση Τύπου (31.07.2008) του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία «Παράλληλα από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά»

Το ίδιο λοιπόν διάστημα (Ιούλιος 2008) οι δηλώσεις και ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα τεκμηριωμένα πορίσματα του Πανεπιστημίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης και των τοπικών κοινωνιών, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει, απειλώντας και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά την ανεξέλεγκτη και συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού;

Δεν υπάρχουν σχόλια: